Eläkerahoja taivaan tuuliin

Metalli 49:n lehti 6.1.2004

 

Suomen eläkejärjestelmään kuuluvat sekä Kela, joka tuottaa kaikille kansalaisille peruseläketurvan, että työeläkelaitokset.


Työeläkelaitokset keräävät työnantajilta ja työntekijöiltä eläkemaksuja enemmän kuin maksavat eläkkeitä.


Niiden rahastoissa on tänään noin 75 miljardia euroa. Vanhassa rahassa se on noin 450 miljardia markkaa. Missään ei ole Suomessa yhtä paljon rahaa.


Miljardeja taivaan tuuliin


Kirjoitin vuosi sitten tässä neljäysin lehdessä, että vuonna 2001 suomalaisten eläketurvasta oli kadonnut ulkomaisten pörssikurssien laskun seurauksena lähes 2 miljardia euroa (eli lähes 12 miljardia entistä markkaa). Kun myös kotimaan pörssikurssit olivat laskeneet, eläkerahoja oli sen seurauksena kadonnut noin miljardi euroa (eli 6 miljardia entistä markkaa).


Hymy-lehdessä joulukuussa julkistin vuoden 2002 tappiot. Eläkerahastojen osakkaiden arvoista oli kyseisenä vuonna kadonnut entistäkin enemmän: yli 4 miljardia euroa.


Työeläkelaitosten osakesijoitusten yhteenlaskettu arvo oli alentunut parissa vuodessa 7 miljardia euroa! Siis runsaat 40 mummon miljardia.


Jos ei olisi sijoitettu eläkeläisten rahoja kelvottomasti eli jos ei olisi ostettu koti- ja ulkomaisia pörssiosakkeita väärään aikaan liian korkeaan hintaan ja huonoilla valuuttakursseilla, rahastoissa voisi olla tänään lähes 500 mummon miljardia tulevien eläkkeiden maksuun.


Meidän rahat vieraita hyödyttämässä


Työeläkerahoistamme 60 % on sijoitettu ulkomaille edistämään muiden maiden elinkeinoelämän pyörien pyörimistä.


Työeläkeyhtiöt alkoivat ostella ulkomaisten pörssiyhtiöiden osakkeita aikaan, jolloin pörssikurssit olivat taivaissa ja dollarin arvo - euron devalvoitumisen seurauksena - ylikorkealla.


Osakkeiden osuus työeläkerahastojen sijoituksista on tänään noin neljännes: runsaat 18 miljardia euroa. Niistä kaksi kolmannesta on ostettu ulkomailta, pääosin USA:sta ja muista ei-euron maista. Kun euro kallistuu, näiden sijoitusten arvo halpenee.


Osakesijoitukset vetivät työeläkelaitosten kaikkien sijoitusten saldon tappiollisiksi sekä vuonna 2001 että 2002. Ei onnistuttu saamaan edes nollatuottoa neljän ja puolen sadan mummon miljardin sijoituskannalle!


Kun valtion pankin johtaja, miljardööri Björn Wahlroos syyttää työeläkeyhtiöitä korruptiosta ja väärään hintaan tehdyistä kiinteistökaupoista, itse asiassa niitä - ja työeläkeyhtiön hallituksessa itsekin istuvaa Wahlroosia - olisi syytettävä hirmuisista pörssitappioista Villissä Lännessä.


Työeläkeläisten pörssisotakorvaukset


Suomessa puhutaan Neuvostoliiton meille maksuun panemista hyökkäyssodan korvauksista. Ne olivat nykyrahassa suuruusluokaltaan 3-4 miljardia euroa eli parikymmentä mummon miljardia.


Kasinotalousajan pankkikriisi maksoi suomalaisille veronmaksajille yli kahdet sotakorvaukset eli noin 50 miljardia markkaa.


Nyt ovat työeläkelaitokset menettäneet Villissä Lännessä typerien osakesijoitustensa arvosta rahaa lähes kaksien sotakorvausten verran: noin 40 miljardia markkaa.
Kun Sonera osti Saksasta tyhjää ilmatilaa, summat eivät olleet kuin puolet tästä. Koko Suomi puhui Sonerasta.


Miksi Suomessa vaietaan keinottelu työeläkerahoillamme?


Kukaan ei vastaa


Työeläkelaitosten pörssisijoitukset ovat olleet katastrofaalisen huonoja sijoituksia.


On ostettu kalliilla sellaista, mikä on nyt halpaa. Jos ostaa pitää, se, mitä on ostettu, pitäisi ostaa nyt, eikä sitä olisi pitänyt ostaa silloin, kun se ostettiin.
Suomi ei aseta eläkemiljardien menetyksistä ketään vastuuseen.
Virallinen Suomi myös vaikenee miljarditappiot.


Media suojelee eliittiä, joka on pelannut pörssipelejä muiden rahoilla muiden tappioksi. Eliitin ei Suomessa tarvitse selitellä kansalle pörssitekemisiään.
Jos Suomessa etsittäisiin vastuun kantajia, suuren rahan rengit sanoisivat puolustuksekseen, että tappioputki katkesi vuonna 2003, kun pörssikurssit kääntyivät nousuun. He puolustautuisivat sanomalla, että vuonna 2003 kurssinousujen myötä tappioista palautui miljardi euroa.


Tulevien työeläkkeen saajien näkökulmasta nämä selitykset eivät kelpaa. On ostettu kalliilla halpaa. On vaiettu se, että on sijoitettu rahaa ulkomaille väärään aikaan väärin perustein.
Suomen eläkeherrat ovat pelanneet pörssipelejä taitamattomasti. He ovat pelanneet niitä muiden rahoilla ja muiden tappioiksi.


Villi Länsi ja eläkeläisten rahat


Eläkerahapotti pitää sisällään rahan valtaa kaikkinaiseen omaisuuteen: kiinteistöihin, velkakirjoihin ja arvopapereihin.


Se on valtaa, jonka tulee kuulua työntekijöille, sillä kysymys on heidän tulevista eläkkeistään.


Suomen työeläkejärjestelmää hallinnoivat myös ammattiyhdistysliikkeen edustajat.
Missä olivat he silloin, kun työeläkelaitoksissa, joiden välinen keskinäisen vastuun jakamisen sopimus on nyttemmin asetettu EU:ssa kyseenalaiseksi, päätettiin ostaa halpaa kalliilla?


Ihmetyttää, että tiedotusvälineet vaikenevat. Se osoittaa, että Suomessa ei ole vapaa tiedonvälitys.