Ulkoministerit kaatoivat meppipalkkojen epäkohtien korjauksen


Uusi vasemmisto-lehti 1/2004

 

Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien palkkojen ja kulukorvausten uudistaminen on takkuillut vuodesta toiseen.


Ongelma ei ole ollut palkka: mepeillä on ollut samat palkat kuin oman maansa kansanedustajilla.


Ongelma ovat olleet ylisuuret kulukorvaukset: on saatu ihan laillisesti matkakorvauksia business-luokan lipun hinnan mukaan, vaikka on matkustettu turistiluokassa.


Yhtenäiset palkat


Euroopan parlamentin jäsenten enemmistö osoitti ryhtiä ja äänesti oman palkka- ja kulukorvausuudistuksensa puolesta joulukuun täysistunnossa.


Sen mukaan kaikille mepeille haluttiin alkaa maksaa samaa palkkaa. Se olisi ollut 50 % unionin tuomioistuimen tuomarin palkasta (ensi vaiheessa 8 600 euroa kuukaudessa). Siitä olisi peritty yhtenäinen EU-vero (joka olisi ollut huomattavasti alhaisempi kuin useimpien jäsenmaiden samasta summasta perimä vero).


Jos maat olisivat halunneet, ne olisivat voineet periä palkasta kansallisen lisäveron, ja sillä tavalla mepeillä olisi ollut saman verotus kuin muillakin kansalaisilla. Muun muassa Suomi aikoi periä veroa mainittua lisäveroa.


Uudistukseen olisi sisältynyt matkustuskulujen korvaaminen todellisten kulujen ja kuittien mukaan.


Palkat ylös, tulot alas


Uudistus olisi merkinnyt sitä, että suomalaismeppien verollinen palkka olisi noussut 70 %. Samalla olisivat poistuneet ylisuuret verottomat matkustuskorvaukset, joista mepit saavat suurimman osan käteen jäävistä nettotuloistaan.


Tässä yhteydessä suomalaisten eurokansaedustajien tulot puhtaana käteen olisivat alentuneet noin 40 %.


Uudistus olisi merkinnyt palkkojen huomattavaa korotusta mutta käteen jäävien tulojen merkittävää alenemista.


Tällaisen uudistuksen puolelle ei ollut helppo saada etelän europarlamentaarikkoja, joiden ei listavaalisysteemin takia tarvitse ajatella äänestäjien mielipidettä asioista. Julkisuuden paineessa europarlamentti saatiin kuitenkin äänestämään sen puolesta. Kun se ihme oli nähty, jäätiin odottamaan ministerineuvoston lopullista päätöstä asiasta.


Hallitukset kaatoivat uudistuksen!


Kun asia tuli tammikuun lopussa yleisten asioiden neuvoston eli ulkoministerikokouksen käsittelyyn, koettiin yllätys: esitys hylättiin.


Saksan, Ranskan, Itävallan ja Ruotsin hallitukset - kukin omista ja osin erilaisista lähtökohdistaan - torjuivat uudistuksen. Se ei saanut taakseen vaadittua määräenemmistöä, ja verojen osaltahan EU:ssa vaaditaan aina yksimielisyys.


Saksa on syvässä poliittisessa kriisissä. Sen hallitus perusteli kielteistä kantaansa niin, että ei ollut sopivaa korottaa meppipalkkoja samaan aikaan kuin palkansaajia kehotettiin palkkamalttiin ja eläkkeitä leikattiin. Ranska peesasi Saksaa ilman sen parempaa motiivia. Itävalta, jossa poliittinen eliitti nauttii Italian ohella parhaita taloudellisia etuoikeuksia, ei hyväksynyt esitystä, kun oikeistohallitus ei halunnut huonontaa itävaltalaisedustajien etuja. Ruotsin mielestä taas ruotsalaisedustajien palkka olisi noussut liikaa, ja siellä unohdettiin kokonaan ylisuurten matkakulukorvausten poistuminen.


Uudistus on nyt kaatunut määräämättömän pitkäksi aikaa.


Suomalaismeppien edut


Suomalainen meppi saa palkkaa Suomen ulkoministeriöltä virkavuosista riippuen joko 4 800 tai 4 550 euroa kuukaudessa. Siitä maksetaan Suomessa normaali vero.


Eläkettä mepit saavat samojen perusteiden mukaan kuin suomalaiset kansanedustajat. Sen lisäksi on mahdollista ostaa Euroopan parlamentin jäsenten eläkesäätiöltä erityinen lisäeläke, josta meppi maksaa kolmanneksen ja parlamentti kaksi kolmannesta. Eläkemaksua peritään noin 800 euroa kuukaudessa, ja 60 vuotta täytettyään meppi (joka on ollut 5 vuotta europarlamentin jäsen) rupeaa saamaan osin itse kustantamaansa lisäeläkettä noin 1100 verollista euroa kuukaudessa.


Parlamentti maksaa helsinkiläismepin viikoittaisesta Brysselin matkasta matkakorvausta 1 828 euroa ja erityistä etäisyyskorvausta 357 euroa. Keminmaalainen meppi saa matkakorvausta 2 216 euroa ja etäisyyskorvausta 558 euroa jokaiselta matkalta riippumatta siitä, käykö hän kotipaikakseen ilmoittamallaan paikkakunnalla vai asuuko hän viikonlopun kotonaan Helsingin seudulla. Monacossa asuva suomalaismeppi, joka ei maksa veroja Suomeen, saa matkakorvauksen sen matkan mukaan, mutta hänelle ei makseta mainittua etäisyyskorvausta.


Tuloa tuottavin osa meppipalkkausta on se, että edestakainen lentolippu Helsingistä (tai muualtakaan Suomesta) Brysseliin ei maksa yli 500 euroa (eikä siitä mene kotimaan matkan osalta arvonlisäveroa).


Parlamentin jäsenelle maksetaan verotonta yleistä kulukorvausta 3 700 euroa kuukaudessa ilman kuitteja. Sillä meppi joutuu maksamaan kotimaan vaalipiirin matkakulut (kun taas esimerkiksi Saksassa kansallinen parlamentti tarjoaa sikäläisille mepeille vapaat kotimaan matkat). Meppien päiväraha on 262 euroa jokaiselta parlamenttipäivältä. Niistä maksetaan asuminen ja oleminen Brysselissä ja Strasbourgissa.


On vielä erityinen matkakorvaus kuitteja vastaan (3 652 euroa vuodessa) joka on tarkoitettu seminaari-, raportointi- yms. matkoihin. Se jää useilta mepeiltä käyttämättä.


Sihteeristökorvaus, josta maksetaan avustajien palkat sekä sosiaaliturva- ja matkustuskulut, on 12 575 euroa kuukaudessa.


Jatketaan entiseen malliin


Kun jäsenmaiden ulkoministerit kaatoivat uudistuksen, jolla olisi poistettu järjestelmän pahimmat epäkohdat, seuraaviin eurovaaleihin mennään entisillä palkoilla.


Oli uudistuksen aika, mutta se meni.


Suomalaismeppien kunniaksi voidaan sanoa, että kaikki äänestivät uudistuksen - eli omien tulojensa reilun alenemisen - puolesta. Se myös oli Suomen kanta ministerineuvostossa.