Europarlamentti ja päivärahat

UV 2/2004

Itävaltalais-saksalainen Hans-Peter Martin haluaa olla kunnian mies.


Entisenä Der Spiegel-lehden toimittajana ja demarimeppinä hän on pitänyt kirjaa meppitoveriensa tuloista ja menoista tarkkailemalla meppien kulkemisia.


Hans-Peter Martin on kirjannut 7200 tapausta, jossa joku hänen edustajatovereistaan on kirjoittanut nimen läsnäolo- eli päivärahalistaan ilman että on ollut parlamentin kokousta.


Strasbourgin "rötöslista"


Eniten ovat tähän Martinin mielestä väärinkäytökseen syyllistyneet ne, jotka ovat kirjanneet nimensä Strasbourgin läsnäololistoihin perjantaiaamuisin, vaikka täysistunnot loppuvat jo torstai-iltaisin.


Tämä on ongelmallinen "väärinkäytös".


Kun istunto päättyy torstaina noin kello 19.00, monikaan meppi ei enää ennätä kotimaahansa samana iltana. Pitää jäädä Strasbourgiin yöksi, ja päivärahalla korvataan hotellimajoitus ja ylimääräiset kulut kotimatkasta, joka Suomeen kestää kahdeksisen tuntia eli täyden työpäivän verran.


Suomalaiset mepit ovat ratkaisseet tämän ongelman Martinia tyydyttävällä tavalla: käytännössä lähdetään kotiin torstaina alkuiltapäivästä ennen istunnon päättymistä. Siitä näkökulmasta syntyy toisenlainen ongelma: silloin pinnataan istunnosta.


Läsnäolo- vaan ei osallistumislistat


Ongelmalliseksi Martinin laskutavan "pinnareista" tekee myös se, että päiväraha ei ole erityinen istunto- tai kokouspäiväraha vaan läsnäolopäiväraha. Se on korvaus kuluista, joita aiheutuu matkalla olemisesta.


Mepeillä on runsaasti muitakin kokouksia kuin parlamentin viralliset istunnot, ja niihin osallistuminen edellyttää ulkomailla olemista. Ne ovat meppien työtä, ja ulkomaisesta työstä maksetaan jokaisessa työssä ulkomaan päiväraha.


Meppien tapauksessa ongelman muodostaa päivärahan suuruus: 262 euroa päivässä. Sillä ylikompensoidaan matkustamisesta, yöpymisestä ja ulkomailla olemisesta aiheutuvia kuluja.


On todellisiakin väärinkäytöksiä?


On ongelma, johon suomalaisten ei tiedetä syyllistyvän.


Jotkut mepit asuvat perheineen Brysselissä. He saattavat kuitata perjantaiaamuna Brysselin päivärahan kirjoittamalla nimensä läsnäololistalle, lentää aamulla kotimaahansa (esimerkiksi Tanskaan) ja palata vielä samana iltana kotiin Brysseliin. Se tuo mepille sekä päivärahan Brysselissä olemisesta että ylikompensoivan matkakulukorvauksen viikonlopun kotimaanmatkasta.


Tällainen on moraalisesti arvioituna systeemin väärinkäyttöä - mutta sekään ei ole nykysysteemin mukaan laitonta.


Sitten sanotaan olevan tapauksia, joissa edustajan nimikirjoitus on väärennetty läsnäololistoihin. Silloin on kyse väärennyksestä, josta pitää rangaista kuin mistä tahansa muustakin väärennöksestä. Europarlamentin tapauksessa sen pitää merkitä eroa toimesta.


Hans-Peter Martin myöntää itse kuitanneensa muiden tapaan päivärahoja. Hän kuitenkin ilmoittaa nyt lehtijutuissaan lahjoittavansa näitä rahoja kaikenlaisten muiden Brysselin väärinkäytösten tutkintaan.


Martinin menetetty maine


Martin on kiinnittänyt huomion epäkohtaan, johon saattaa sisältyä väärinkäytöksiä.


On kuitenkin selvää, että suurin osa hänen kokoamiensa 7200 tapauksen päivärahoista on kuitattu täysin sääntöjen mukaan ja varsinkin pitkämatkalaisten osalta erittäin tiukasti sääntöjen mukaan. Brysselistä tai Strasbourgista ei lähde lentokoneita kotiin joka tunti niin kuin niitä lähtee lähialueille.


Systeemin huonosta arvostelunsietokyvystä on osoituksena se, että Martin on erotettu demariryhmästä. Ilmeisesti useimmat hänen kirjaamistaan "väärinkäytöksistä" ja epäkohdista kohdistuvat nimenomaan sen ryhmän meppien toimintaan. Muiden tuloja ja menoja ei ole ollut yhtä helppo seurata, eikä kukaan meppi voi tuntea puoltakaan edustajista niin että tietäisi valvoa kaikkien tuloja ja menoja.


Edustajien oma vastuu


Edustajien moraalia heikentää monissa maissa se, että heidät on valittu tehtäviinsä listavaalissa, eivätkä äänestäjät pääse vaikuttamaan valittavaan henkilöön. Mepin valitsee käytännössä puolue.


Silloin ei kenenkään tarvitse vastata toimistaan henkilökohtaisesti äänestäjille. Näin on asia esimerkiksi Itävallassa, jossa puolue ei valinnut Martinia seuraavalle listalleen varmojen läpimenijöiden joukkoon niin kuin tapahtui edellisissä vaaleissa.


Kun meppipalkkausta yritettiin alkuvuonna uudistaa erityisesti matkakulujen korvausten osalta, päivärahakäytäntöön ei ehdotettu muutosta. Siltä osin asia on yksi pienempiä epäkohtia suuressa epäkohtien järjestelmässä.


Suomalaisten näkökulmasta järjestelmän ylivoimaisesti epätervein piirre ovat matkakulukorvaukset könttäsummana eivätkä todellisten kulujen mukaan.


Suurten epäkohtien korjaamisen estivät ennen muuta saksalaiset ja itävaltalaiset.


Martin on siinä merkityksessä kunnian mies, että hän on koko parlamenttikauden ajan taistellut puolueiden diktatuuria vastaan. Se merkitsee, ettei hän ole Saksassa eikä Itävallassa kollegoiden suosiossa.