MEP Esko Seppänen lehdistötilaisuudessa

5.7.2002

Konventti valmistelee EU:lle perustuslain luonnosta.

Valmistelukunta on epäedustava. Siinä on federalistisen eetoksen yliedustus. EU:n luonnetta halutaan muuttaa entistä enemmän liittovaltion suuntaan. Liittovaltion perusongelma pienille maille on suvereenisuuden menetys.

Suvereenisuus on vapauttaa ulkoisesta hallinnasta ja itsehallintoa. Perustuslailla kansallinen identiteetti halutaan korvata uudella EU-identiteetillä, joka ei ole syntynyt luonnostaan vaan sanellaan ylhäältä alas.

Kansallisen identiteetin tunnusmerkkejä ovat biologisten verisiteiden jatkuvuus, alueellinen tilan hallinta, kielellinen yhteisöllisyys sekä yhteinen historia, kulttuuri ja ajan kuluessa legitimiteettinsä saanut rikos- ja siviilioikeusjärjestelmä. On vain kansallista demokratiaa.

Perustuslain valmistelusta vastaavat konventissa ennen muuta puheenjohtajisto ja sihteeristö. Suomella ei ole edustajaa kummassakaan. Me emme ole mukana valmistelun sisäpiirissä.

Konventin presidium on laatinut alustavan aikataulun, jonka mukaan ensimmäinen perustuslain jäsentely esitellään lokakuussa. Konventissa etsitään vastauksia kysymyksiin "mitä, miksi, kuinka ja kuka" tässä järjestyksessä.

Viime kädessä perustuslain sisällöstä päätetään hallitusten välisessä konferenssissa (HVK), joka ollaan kutsumassa koolle syksyllä 2003.

Pienen maan näkökulmasta on suhtauduttava vakavasti Englannin, Ranskan ja Espanjan esitykseen siitä, että EU:lle valittaisiin presidentti (isoista maista), joka puhuisi koko EU:n äänellä. Se olisi yksi elementti EU:n yhteisöllistämisessä liittovaltion suuntaan. Lisäksi vaaditaan entistäkin yhteisempää turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja nykyistäkin tiukempaa Nato-yhteensopivuutta. Kaikki se lisäisi isojen maiden (ja EU:n presidentin) valtaa puhua pienten maiden nimissä. Se lisäisi painetta EU:n militarisoimiseksi, ja liittoutumattoman maan olisi yhä vaikeampi pysytellä sotaliitto Naton ulkopuolella.

Konventissa on eri voimasuhteet kuin jäsenmaissa, ja perustuslain legitimiteetti on hakusessa. Sitä varten järjestettiin kansalaisjärjestöfoorumi kesäkuun lopussa, jossa EU-kansalaisia edustaneista "vapaista" kansalaisjärjestöistä monet olivat EU-rahoitteisia. Sama pätee nuorisokonventtiin heinäkuun alussa. Myös EU:n nuorisokiintiössä federalisteilla on selvä yliedustus.

Konventti hakee legitimiteettiä myös työryhmätyöskentelyllä. Sen omista - federalistisista - jäsenistä kootut työryhmät valmistelevat perustuslaillisia tekstejä. Pitää muistaa, että myös näissä työryhmissä on federalistinen hegemonia.