Totutetaan, totutetaan

KU 28.9.2001

Ilta-Sanomat teki viime viikolla lööpin siitä, että joku porukka oli viime helmikuussa aikonut tappaa meidät europarlamentaarikot sariinikaasulla. Jutussa ei ollut mitään perää.
Media monistaa nyt kauhua. Meitä totutetaan sotaan.
"Sota!", huusi Bush. "Jokaisen kansakunnan kautta maailman on nyt tehtävä valinta: olette joko meidän puolellamme tai terroristien puolella."
Jos USA hyökkää kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomasti toiseen maahan siviileiden kimppuun, en ole heidän puolellaan, mutta en sen tähden suostu olemaan myöskään terroristien puolella. Pelkään, että ollaan siirtymässä laittomuuden aikaan.
Laittomuuden perustana ovat "yhteiset arvot", joita ei ole kirjattu kansainvälisiin sopimuksiin ja joita ei ole hyväksytty kansanedustuslaitoksissa. Jos niille ei ole kansainvälisoikeudellisia perusteita, ne ovat poliittista mielivaltaa. Niiden nimissä saadaan uskovaiset hurmostilaan ja ristiretkille. Toisella puolella on niitä, jotka käyvät pyhää sotaa.
Me suomalaiset emme ole koskaan vallanneet yhtään siirtomaata, emme käyneet orjakauppaa emmekä hyökänneet muihin maihin (paitsi mitä nyt vähän muinaiseen Neuvostoliittoon). Meidän viattomuutemme on monissa asioissa tallella. Niin meillä on erilainen turvallisuus kuin niillä mailla, jotka ovat orjuuttaneet kansoja, tuhonneet kulttuureja ja riistäneet muiden luonnonvaroja.
(Meillä on erilainen demokratiakin. Meillähän presidentiksi valitaan henkilö, joka saa vaaleissa eniten ääniä.)
Kommunismin romahtamisen jälkeen Natolla ei ole ollut yhteistä viholliskuvaa. Nyt se on: islam. USA on lähdössä ristiretkelle miljardia muslimia vastaan ja panee siellä sun täällä täytäntöön kuolemantuomioita ilman oikeudenkäyntejä. Se on demokraattista terrorismia? Sille ovat joka tapauksessa meidän puolestamme Tarja Halonen ja Paavo Lipponen antaneet avoimen valtakirjan: tehkää, mitä haluatte, ja Suomi on hiljaa.
Terrori on väärä vastaus oikeisiin kysymyksiin, mutta kovaa on "meidän puolen" sotapropagandakin: nyt käydään taistelua meidän tajunnastamme.
Suomella on ollut Nato-optio: sotilaallinen ja poliittinen Nato-yhteensovittaminen ilman V artiklan automatiikkaa osallistua Nato-maiden sotiin. Siihen liittyen jäsenyys "Martta-yhdistyksessä" on esityslistalla muutaman vuoden päästä. Suomen natottaminen ei tapahdu salaa vaan julkisesti, mutta sitä ei helposti huomaa. Tänään se jää terrorismin vastaisen taistelun savuverhon taakse, mutta käynnissä on prosessi, jolla kansa totutetaan Natoon. Meitä totutetaan siihen, että sodat ikään kuin kuuluvat asiaan.
Kesällä suomalaiset harjoittelivat Nato-hävittäjien kanssa ilmatankkausta sekä vaijerijarrutuksia lentotukialusten kannalle. Niin ei tehdä Suomea puolustamiseksi.
Samaan aikaan valtiovalta varustaa Nato-yhteensopivaa euroarmeijaa. Lipposen hallitus päätti vasta ikään lisätä sen käyttöön annettavien suomalaisten sotilaiden määrää, ja Porin Prikaatissa varusmiehiä koulutetaan kuolemaan "yhteisten arvojen" puolesta.
Me suomalaiset olemme saaneet perinnöksi aikaisemmilta sukupolvilta puolueettomuuden, josta on vielä jäljellä liittoutumattomuus. Vielä toistaiseksi se on oman maan puolustamista oman maan rajojen sisällä. Hallitus kuitenkin haluaa lähettää poikiamme eurojoukoissa ratkomaan etnisiä ja uskonnollisia kiistoja ja taistelemaan vähenevistä luonnonvaroista jopa 4000 kilometriä EU:n rajojen ulkopuolelle. Näihin sotiin, joita kutsutaan kriisinhallinnaksi, käytetään euroarmeijaa.
Eilen kuoltiin isänmaan puolesta, mutta tänään ja huomenna kuollaan USA:n ja EU:n määrittämien yhteisten - ja voimapolitiikalla terästettyjen - "arvojen" puolesta.
Marxilaisen opin perintönä uskon todellisuuden määräävän tajunnan eikä tajunnan todellisuutta. Sen mukaan USA:n ristiretkien syynä ovat tuotannossa - ja tässä tapauksessa on kai oikein sanoa maailmantaloudessa - syntyneet ihmisten väliset suhteet. Niissä sodissa ei vihollisen aluetta voida vallata. Vastustaja on miljoonien ihmisten päissä, eikä ihmisten tajuntaa voi pommittaa kivikauteen.
Sodasta, joka on myös taistelua luonnonvaroista, tulee ikuinen? Ei ole sitä toista osapuolta, joka tekisi rauhan.
Niinpä meidän ei pidä nyt pidä ehdoin tahdoin tyrkyttäytyä sisäpiiriin siinä vähemmistössä, jolle enemmistö kostaa muiden maiden menneiden sukupolvien tekemät vääryydet. Hirmuiset vihat ovat nyt kasvamaan päin. Sodan ajatukseen ei saa tottua, vaikka meitä siihen totutetaan.