Pitkään jatkuvia suosionosoituksia

(KU 29.9.2000)

Olin Euroopan unionin nuoriso-orkesterin konsertissa Euroopan parlamentin tiloissa Brysälässä. Paikalla oli paljon ns. silmäätekeviä.
Konsertin ohjelmassa oli Verdiä, Bizetiä, Ravelia, Brahmsia, Straussia, Tshaikovskia ja Gershwiniä. Totta, oikein Gerschwiniäkin.
Konsertti alkoi kuitenkin van Beethoovenilla, katkelmalla hänen yhdeksännestä sinfoniastaan. Monet tietävät, mistä siinä pätkässä on kysymys: Herbert von Karajan on sovittanut ns. ilolaulun "Euroopan hymniksi". Se on ikään kuin Eurooppa-valtion kansallislaulu, vaikka EU ei ole Eurooppa, Eurooppa ei ole kansa eikä EU ole valtio.
Kun musiikki alkoi, pääkomissaari Romano Prodi ja muut komissaarit ponnahtivat pystyyn. Muu yleisö seurasi perässä.
Näin olin ensimmäistä kertaa tilaisuudessa, jossa van Beethoovenin sävellystä kohdeltiin kuin EU:n kansallislaulua. Olin kauhuissani. Näin pitkälle on tultu. EU liittovaltioituu. Se tapahtuu salaa ja hivuttamalla. Ei missään ole päätetty, että EU:lla on oma kansallislaulu. Sen sijaan Suomessa on kyllä päätetty, että EU:n (kansallis)päivänä toukokuussa pitää meillä liputtaa EU-lipuin.
Ne, joilla on valtaa, tekevät omasta työstään tärkeän ja luovat sosiaalisia pakkoja muille haluten muiden kunnioittavan ulkoisin tunnusmerkein valtaa ja sen tavoitteitta.
Muistamme, miten muinaisen Neuvostoliiton aikaan kommunistisen puolueen pääsihteeriä kohdeltiin ulkomaillakin kuin valtionjohtajaa huolimatta siitä, ettei hänellä aina ollut siihen liittyvää virallista asemaa. Valta luo itselleen vallan tunnusmerkit, ja jos on valtaa, se otetaan annettuna.
Muinaisen Egyptin aikaan ovelimmat kanssaihmiset keksivät eriyttää toisistaan kätten työn ja pään työn ja varasivat itselleen pään työt rupeamalla papeiksi. Niin he vapauttivat itse itsensä ruuan tuotannosta ja pääsivät muita helpommalla. He onnistuivat pyhittimään työnsä.
Vähän samasta asiasta on kysymys Euroopan unionissa. Sen palveluksessa on noin 30 000 eurokraatin muodostama papisto, joka pyhittää keskusvallan. Sitä on se, että rupukansa pakotetaan nousemaan seisomaan, kun soitetaan heidän laulunsa, jonka he ovat - ilman tarjouskilpailua - varastaneet van Beethoovenilta.
Muinaisessa Neuvostoliitossa kaikki taputtivat kaikissa kokouksissa yhtä aikaa riippumatta siitä, mitä oli mielessä. Kokousselostuksiin merkittiin sitten "suosionsoituksia" tai "pitkään jatkuvia suosionosoituksia".
Euroopan parlamentinkin asiakirjoihin merkitään komissaarien puheiden selostuksissa niihin kohtiin, joissa kuuluu taputtaa, että "suosionosoituksia".
Jos me voisimme luottaa siihen, että Suomen hallitus ja Helsingin Sanomat (Yleisradiosta puhumattakaan) puolustavat isänmaan etua, nämä vallan ulkoiset tunnusmerkit eivät olisi merkityksellisiä. Minäkin taputan usein erilaisille esityksille muodon vuoksi. Niin tekivät eestiläisetkin ollessaan osa Neuvostoliittoa.
Ongelma on, että kotimaisiin päätöksentekijöihin ei voi luottaa. He ovat demareiden ja vihreiden johdolla viemässä Suomea liittovaltioon. He ovat militarisoimassa Euroopan unionin. He ovat valmiita lähettämään sotilaita taistelutehtäviin EU:n rajojen ulkopuolelle ja tekemään Suomen äitien pojista sanakarivainajia.
Toisaalta olen sitten sitä mieltä, että sankarivainajia olivat ne, jotka puolustivat Suomen itsenäisyyttä, mitä taas eivät tee ne, jotka puolustavat NATO-johtoisissa rauhaanpakottamistehtävissä Euroopan ulkopuolella USA:n halpaa öljyä tai taistelevat islamia vastaan.
Vasemmiston tehtävä on puolustaa demokratiaa. Ei ole muuta vasemmistolaisuutta kuin demokratian ja kanssaihmisten hyvän sosiaalisen voinnin puolustaminen ja rauhan puolustaminen väkivaltaa vastaan?
Niissä merkeissä haluan säilyttää Suomessa eduskunnan vallan. Niinpä en hyväksyisi - pilkunkaan paikkaa muuttamatta - sellaista pakettia Euroopan perusoikeuskirjaksi, josta nyt tehdään epädemokraattisin menetelmin EU-liittovaltion perustuslakia seuraksi van Beethoovenin kansallishymnille.
Enkä niin muodoin ymmärrä niitä vasemmiston ministereitä, jotka ehdoin tahdoin uhmasivat eduskunnan valtaa Suomen Pankin johtokunnan jäseniä valittaessa. Kaiken tapahtuneen jälkeen Helsingin Sanomien ehdokas Sinikka Salo on ihan hyvä valinta, mutta prosessi on häpeäksi Suomen vasemmistolle.
Hallitusvalta tuottaa kansalle ylösnousemista ja taputustehtäviä.