Esko Seppäsen konventtipuheenvuoro yleiskeskustelussa

21.1.2003

Euroopassa on käynnissä merkittävin vallan uusjako sitten toisen maailmansodan.

Nizzan jälkeen sanottiin, että huippukokous oli ollut isojen maiden Coup d´Etat. On ruvennut näyttämään siltä, että itse asiassa on käynnissä jonkinlainen trotskilainen jatkuva vallankumous, jossa vallankaappaukset suurten maiden hyväksi seuraavat toisiaan.

Siitä on kysymys myös Saksan ja Ranskan yhteisessä aloitteessa.

Silti se on kiinnostavampi esitys kuin pääkomissaari Prodin nimiin kirjattu Penelope-suunnitelma, jolla komissio yritti vallankaappausta omaksi hyväkseen. Se ei onnistu EU:n uusi vallanjako ei voi rakentua puhtaan yhteisömetodin varaan. On otettava myönteisesti vastaan se osa Saksan ja Ranskan esitystä, joka tuo keskusteluun myös hallitusten välisen metodin elementtejä.

Perustuslailla Euroopan unionista tehdään valtiota, valtioiden valtiota. Siitä tehdään liittovaltiota. Puhutaan demokratiasta, mutta keskitetään valtaa suurille maille. Se ei ole demokratiaa.

Federalistit haluavat EU:ta kehitettävän yhteisömetodilla. Liittovaltion asian ajajan voi parhaiten määritellä niin, että federalisti on se joka kannattaa yhteisömetodia. Sillä tavalla synnytetään virkamiesvalta, eurokratia. Suurin häviäjä yhteisömetodilla on demokratia.

Tässä salissa pienten maiden ja hakijamaiden edustajien kannattaisi vaihtaa näkäkulmaa. Demokraattisin tarjolla oleva päätöksentekotapa on hallitusten välinen metodi, jossa halitusten on nautittava omien parlamenttiensa luottamusta. Ei saa ummistaa silmiä liittovaltiolta, joka on yhteisömetodin sisäisin olemus. Perustuslakia ei saisi hyväksyä hallitusten välisessä tynkäkonferenssissa, jossa eivät ole täysivaltaisesti edustettuina hakijamaiden hallitukset.

Muistutan siitä, miten Nizzan sopimuksen mukaan kolmella suurella jäsenmaalla on väkilukuun perustuva veto-oikeus kaikkiin määräenemmistöpäätöksiin. Niinpä Saksa, Ranska ja joku kolmas valtio pystyvät yhdessä estämään myös kaikki määräenemmistöön perustuvat henkilövalinnat. Neuvostolle ei näin ollen valita presidenttiä eikä komissiolle puheenjohtajaa vastoin kolmen suuren maan tahtoa. Saksan ja Ranskan esityksellä pieniltä mailta varastetaan veto-oikeus kansallisesti tärkeinä pidetyissä asioissa. Konventin puolustustyöryhmässä nämä maat ovat ilmaisseet halunsa militarisoida unioni. Se voidaan vielä tänään estää hallitusten välisellä metodilla.

Vähemmän presidenttejä ylhäältä alas ja enemmän demokratiaa alhaalta ylös!