Yksi ajatus ylitse muiden

Kolumni Kansan Uutisissa 8.3.2002

On kutsuttu koolle konventti laatimaan EU:lle perustuslakiluonnosta.

Olen valmistelukunnan varajäsen europarlamentin delegaatiossa. Osallistun valmisteluun, mutta en äänestä lopputuloksesta.

Konventissa on EU-maiden ja jäsenhakijamaiden edustajia 105. Meitä varajäseniä on 100.

Niitä, jotka äänestävät lopputuloksesta, on vain 66. Hakijamaiden edustajat eivät nimittäin ole täysivaltaisia.

Näitä 66 äänivaltaista liittovaltion perustajaisää (USA:n perustuslain laatijoita kutsuttiin perustajaisiksi) ei ole valittu tehtävään suoralla vaalilla tai millään demokraattisella julkihaulla. Heidän edustavuutensa on huono. Ennalta tiedetään, että heistä noin 63 äänestää tosi paikan tullen liittovaltion puolesta.

Konventin avajaisissa viime viikolla tunnelma oli, uskoakseni, samanlainen kuin muinoin erään entisen liittovaltion monopolipuolueen NKP:n edustajakokouksessa. Piti taputtaa, kun kaikki taputtivat. Salin koristeena oli tässä marxismi-leninismissä sirpin ja vasaran sijasta tietty tähtikuvio.

Koin olevani osa aikamoista eurooppalaista eliittiä. Olen yksi niistä 205 EU-kansalaisesta, jotka valmistelevat perustuslakia 370 000 000 muun EU-kansalaisen noudatettavaksi.

Koen, ettei minulla ole valtuutusta Euroopan kansoilta perustalain valmisteluun. Tälle prosessille ei ole haettu yleistä hyväksyttävyyttä niiltä, joilta valtaa otetaan pois.

Konventti yrittää saada perustuslain luonnoksen valmiiksi ensi vuonna. Sen jälkeen asia viedään hallitusten väliseen konferenssiin (HVK), joka yrittää saada lopullisen ehdotuksen valmiiksi ennen vuoden 2004 eurovaalia.

Jos Suomen kansalle kerrottaisiin (mitä sille ei haluta kertoa), että EU:lle tehdään liittovaltion perustuslakia, jolla valtaa siirretään pois Suomesta, suomalaiset saattaisivat puolustaa omaa maataan ja sen täysivaltaisuutta.

Pienten maiden kansalaisvastarinnan takia on vaara, että lopullinen ehdotus yritetään hyväksyttää eurokansanäänestyksessä, jossa jokaisella EU-kansalaisella on yksi ääni. Siinä isojen maiden kansalaiset äänestäisivät perustuslain pienille kansoille.

Suomi on ajanut itsensä valmistelun ulkoraiteelle, kun meillä ei ole edustajaa konventin puheenjohtajistossa eikä pääsihteeristössä. Ne valmistelevat pohjapaperit. On mitä suurinta vallankäyttöä se, että saa tehdä pohjapaperit (ja työjärjestyksen).

Konventti ei toimi parlamentaarisesti eikä demokraattisesti. Työjärjestys valmisteltiin samalla tavalla kuin ehkä tehdään koko perustuslaki. Puheenjohtajalla näyttäisi olevan kaikki valta. Hän määrää puheenvuorojen pituuden, päättää asiakirjojen kääntämisistä ja kutsuu kokouksiin "asiantuntijat".

Seura on arvovaltaista. On entisiä presidenttejä ja pääministereitä. Mukana on 15 istuvaa ministeriä ja 26 entistä ministeriä.

Suomen hallitusta edustaa Teija Tiilikainen.

Kokemukseni eteläisten maiden työtyylistä on se, että EU:ssa ratkaisee enemmän henkilön asema ja status kuin tiedot ja taidot. Siltä osin Suomi on ulkona valmistelusta.

Tiilikainen on syrjässä myös europuolueiden ryhmäkuntatoiminnasta, jonka pohjalta loppukompromissit tehdään.

Kun mehiläiset ymmärtävät hunajan päälle, on selvää, että konventin ukkokööri antaa Teijalle puheenvuoron siinä missä muillekin.

Ongelma on, että Teija Tiilikaisella ei ole poliittista vastuuta.

Kun hän astuu liittovaltiomiinaan, mihin konventissa vuorenvarmasti astutaan, poliittinen eliittimme voi - äänestäjien pelossa - irtisanoutua hänen toimistaan. Hänen nimityksensä oli tässä tilanteessa sisäpoliikkaa, mutta hänen kauttaan Suomi on paitsiossa itse konventissa.

Kun Suomi liittyi EU:hun, oltiin sillä linjalla, että EU:ta on kehitettävä itsenäisten valtioiden yhteenliittymänä. Sittemmin Lipposen Suomi on siirtynyt liittovaltiolinjalle, ja muut sanovat meidän olevan EU:n liittovaltiohenkisin maa. Voi ollakin. Ainakin Nizzan sopimus hyväksyttiin eduskunnassa lähes yksimielisesti. Vasemmistosta ei löytynyt yhtään pienten maiden vallan puolustajaa isojen maiden sanelua vastaan. Tänään Lipponenkin myöntää, että Nizzan sopimus on meille saneltu, ulkoa annettu.

Tällä menolla käy niin perustuslainkin kanssa.