Kenkää Heinoselle!

(Metallin ammattios. 7 lehti)

Olen huomannut, että kommunistien vanha etujoukkoteoria on kestänyt ajan rajun riennon.

Jos on joku tai joitakin, jotka tietävät, mitä tehdä, muut lähtevät helposti mukaan, jos he omasta puolestaan eivät tiedä, mitä tehdä seuraavaksi. Etujoukon ei tarvitse olla kovin iso. Venäjälläkin vallan kaappasi vuonna 1917 hyvin pieni joukko kommunisteja. He lopettivat neuvostojen vallan sulkemalla kokoussalin ovet ja käskemällä perustuslakia säätävään neuvostoon valitut edustajat menemään koteihinsa. Valta oli siitä eteenpäin Puolueella eikä millään neuvostoilla.

Liike-elämässä vallankumouksellisen etujoukon teoriaa edusti hyvällä menestyksellä SKOP:in Juhani Riikonen, joka keksi ruveta tuomaan Suomeen rahaa ulkomailta. Kun pankin johtokuntaa vietiin eikä se vikissyt, rahaa jaettiin tarkoituksiin, joissa se ei tuottanut vientituloja valuuttavelkojen maksuun. Siitä sikisi pankkikriisi. Se maksoi meille lähes 50 000 000 000 markkaa.

Kaj-Erik Relander oli Soneran Juhani Riikonen. Hän uskoi, että maailma oli vapaa vallattavaksi Soneran puhelunvälitystoimen käyttöön. Teknologia ja pörssi veivät miestä, ja vähän myös päinvastoin. Viime kädessä Sonera kaatui virhearvioon tulevien kolmannen sukupolven umts-taajuuksien arvosta. Relander erosi yhtiöstä kunniattomasti - ja vei optiot mukanaan.

Sonera osti Saksasta ilmatilaa uuden sukupolven kännyköiden käyttöön. Se maksoi omasta osuudestaan yli 20 000 000 000 markkaa. Taajuudet ostettiin velaksi.

Ilmatila itsessään ei tuota mitään, vaan sen lisäksi pitää vielä investoida mastoihin, verkkoihin ja laitteisiin; kännyköitäkään ei vielä ole massamyynnissä. Hyvällä onnella investoinnit saadaan joskus tuottamaan, mutta siihen kuluu aikaa, ja koko sen ajan Soneran on maksettava korkoja taajuuksien hankinnasta ja verkkoinvestoinneista.

Tehtiin virhe, kun ostettiin Saksan demarihallitukselta taajuuksia. Virhe tuli maksuun, kun Soneralta loppuivat rahat velkojen maksuun.

Siinä tilanteessa huudettiin Suomen valtiota apuun. Jos minä olisin ollut valtio, en olisi antanut Soneralle rahaa ilman ehtoja niin kuin antoi Lipposen hallitus. Minä olisin ollut Suvi-Anne Siimeksen linjalla: olisin selvityttänyt, mitä kaikkea vielä tulee maksuun, ja olisinpa vaatinut myös pankkeja maksajien rooliin. Nyt ne saavat korkonsa täysimääräisinä Suomen veronmaksajien rahoista.

Kun Kvaerneria (ja Masa-Yardsia) pelastettiin Norjassa, maksutalkoisiin vedettiin mukaan myös rahoittajapankit. Masa-Yardsin tulevaisuuden näkymiin en suhtaudu mainitun operaation jälkeen yhtä optimistisesti kuin yhtiön johto; laivatilausten takuissa muhivat vielä uuden ongelman siemenet.

Kun kävi ilmi, että Suomen valtio ottaa päävastuun Soneran pelastamisesta, pörssikurssit kääntyivät nousuun. Se johtui siitä, että Lipposen hallitus pelasti Soneran samassa hengessä kuin Suomen Pankki SKOP:in ja Ahon hallitus muut pankit. Pankkeja ei jätetä!

Valtiolla toki on rahaa Soneran pelastamiseen. Ei tässä siitä ole kysymys. Valtio on myynyt puolet Soneran osakkeista ja saanut niistä 40 miljardia markkaa. Omat on saatu takaisin, ja niistä riittää kyllä 3 tuoretta miljardia Soneralle. On periaatteessa väärin pelastaa pankit ja keinottelijat. Eletään markkinataloudessa, paitsi että taas tuli todistetuksi, että suurpääoma ei elä.

Jos Sonera haluttiin pelastaa kunnolla, siinä yhteydessä piti päästä eroon sen Saksan sitoumuksista.

Jos olisi kysytty, minun neuvoni olisi ollut, että Lipposen hallituksen piti toimia niin kuin teki Swissair Sabenan suhteen. Sveitsiläinen lentoyhtiö Swissair omisti puolet belgialaisesta Sabenasta. Sabena tuotti tappioita. Niitä Swissair oli sitoutunut pääomittamaan rahalla, jota sillä ei ollut. Kun Sveitsin hallituskaan ei ollut halukas lähettämään rahaa Belgiaan, se pani Swissairin konkurssiin ja siirsi sen lentotoimintoja tytäryhtiö Crossairille. Jos Crossair vaihtaa jossakin vaiheessa nimensä Swissairiksi, ei tarvitse edes lentokoneita uudelleen maalata.

Tässä operaatiossa pankit pantiin osallistumaan kustannuksiin. Niiden intressissä oli pelastaa se, mitä pelastettavissa oli.

Sonerastakin olisi aivan hyvin voitu pelastaa valtion rahalla kotimaan toiminnot. Saksalaiset tulkoot toimeen omillaan.