Informaatio on vain tiedon raaka-aine

(HS 26.3.2000)

Euroopan unionissa on viime kuukausina nostettu esille eEurooppa-aloite sekä siihen liittyvä tavoite "informaatioyhteiskunta kaikille". Ne olivat esillä myös Lissabonin huippukokouksessa.
Haluan kiinnittää huomion siihen systemaattiseen virheeseen, jonka tuottavat EU:n käännöspalvelut ja jota monistaa suomalainen media: informaatio käännetään suomen kielellä sanaksi tieto. Informaatio ja tieto ovat kaksi aivan eri asiaa.
Kun yhteiskuntajärjestystä kuvataan teknologisten muutosten kautta ja niiden ilmiasun mukaan, on aivan eri asia tavoitella informaatio- kuin tietoyhteiskuntaa. EU:n komission tavoite on informaatioyhteiskunta, joka on tietotekniikkaa ja -tuotteita kaikille. Parempi tavoite olisi tietoyhteiskunta, joka olisi sivistystä, kulttuurista monimuotoisuutta, demokratiaa ja parempaa oman elämän hallintaa kaikille.
Informaatio on vain tiedon raaka-aine: kaoottisia signaaleja luonnosta ja ihmisiltä toisille ihmisille.
Sen sijaan tieto voi olla järjestystä kaaokseen. Tieto on sitä, että sillä on subjekti, joka antaa
signaaleille tietoisuudessaan merkityksen ja tuottaa sitä kautta entrooppiseen maailmaan uutta järjestystä, negentropiaa.
Informaatioyhteiskunta on kaaosyhteiskunta. Tietoyhteiskunta voi olla - ja sen pitää olla - enemmän. Sen takia informaation kääntäminen tiedoksi on anteeksiantamaton asiavirhe ja antaa EU:n tavoitteesta suomen kielellä liian hyvän kuvan.
Informaatioyhteiskunta, jonka kohdussa ovat kypsyneet aivan uudet tuotantovoimat ja -suhteet, on tähän mennessä näyttäytynyt kansalaisille kaoottisina pörssikursseina. Teknologia- eli IT-osakkeiden hinnat ovat nousseet tavalla, jolle ei ole taloudellisia perusteita. Rahat eivät ole useinkaan menneet yritysten uusiin investointeihin vaan niiden omistajille, joista on tullut miljonäärejä ja miljardöörejä. He ovat tehneet pörssikurssien kautta sosiaalisen vallankumouksen tuhoamalla innovatiivisesti vanhan yhteiskunnan rakenteet. Niinpä informaatioyhteiskunta näyttäytyy kansalaisille tänään kuplataloutena sekä lisääntyvänä sosiaalisena eriarvoisuutena ja epätasa-arvona.
Informaatioyhteiskunta on myös ollut pääomamarkkinoiden inflaatiota. On synnytetty hötörahaa tyhjästä, eikä pörsseissä pelata nollasummapeliä. Pörssikurssien ylösvedättämiseen on keksitty uusia pörssituotteita, velkaannutettu kehitysmaita ja privatisoitu valtioiden yhtiöitä. Kun rahan tyhjästä synnyttämisen viimeisin ihme eli IT-osakkeiden ylihinnoittelu tasaantuu, on entistä vaikeampi keksiä uutta tapaa systeemin pitämiseksi käynnissä. Kutsuuko EU nyt jäsenvaltioita talkoisiin ostattamalla
niillä kännyköitä, tietokoneita ja uusia ohjelmia kaikille? Onko se sähköisen kapitalismin uusi sosiaalinen ulottuvuus?
Tieto ei lisää demokratiaa eikä ole siihen yhteydessä. Tiedekin on usein elitististä, eikä se laajenna demokratiaa. Demokratiaan kuuluu kaikkien tietojen arviointi ja korjailu julkisen keskustelun kautta. Siinä mielessä Suomessa ei toimi demokratia: tiedeyhteisö on siihen liian opportunistinen.
Kansantaloustiedekin on sähköisen pörssikapitalismin teologia.
EU:n tavoite "informaatioyhteiskunta kaikille" on pelkkä teknologinen puuhamaa. Sen sijaan tavoite "tietoyhteiskunta kaikille" olisi pyrkimystä ihmisen jatkuvaan koulutukseen, kouluttautumiseen ja oppimiseen sekä yhteistä halua tuottaa hyvin perusteltua tietoa, jossa julkisen keskustelun ja kritiikin kautta korjattaisiin omia ja muiden tietoja luonnosta ja yhteiskunnasta. Tietoyhteiskunta olisi tiedon jatkuvan laadullisen parantamisen prosessi.
Suomen kielessä ja EU-käännöksissä ei saisi sekottaa toisiinsa kaoottista informaatiota ja
merkityksellistä tietoa.