Hallitusten edustajat,

tilanne 14.3.2002

Hallitusten edustajat konventissa EU:n perustuslakikonventissa hallituksia edustavat ja niiden pääministereiden henkilökohtaisia edustajia ovat enimmäkseen poliittisesti kokeneet ja kannuksensa hankkineet henkilöt.

Niillä, jotka valmistelevat EU:lle perustuslakia, pitää olla sanomisistaan ja tekemisistään poliittinen vastuu, kullakin omalle kansalleen. On asioita, joissa valtaa ei pidä siirtää "asiantuntijoille", jotka eivät joudu kuuntelemaan vaaleissa kansojen ääntä, ja niihin kuuluu perustuslain valmistelu mahdollisesti jopa 430 miljoonalle ihmiselle.

Politiikkaa tehdään puolueiden - ja EU:ssa europuolueiden - kautta. Suurimmat kansalliset puolueet ovat kukin oman europuolueensa jäseniä.

Perustuslakikonventin jäsenet, joita puheenjohtaja Valéry Giscard d´Estaing kutsuu "valmistelukuntalaisiksi", osallistuvat säännönmukaisesti omien euroryhmiensä kokouksiin, joita pidetään ennen jokaista konventin kokousta.

Käyn seuraavassa läpi kaikkien hallitusten edustajat ja heidän poliittiset taustansa. Hierarkkisesti korkeimmalla tasolla ovat varapääministerit Lena Hjelm-Wallén, ruotsalainen demari, ja Gianfranco Fini, italialainen fasisti.

Hjelm-Wallen jää syrjään politiikasta ensi syksyn vaaleissa, mutta hän jatkanee konventissa Ruotsin edustajana.

Joukossa on yksi istuva ulkoministeri, belgialainen liberaali Louis Michel, sekä kaksi istuvaa Eurooppa-ministeriä: ranskalainen demari Pierre Moscovici ja Iso-Britannian keskusta-vasemmistoon kuuluva (sos.dem) Peter Hain.

Michel edustaa belgialaista federalismia ja on siis liittovaltiomiehiä. Moscovici kutsuu asioita oikealla nimellä, kun hänen mielestään EU:sta on tehtävä Euroopan Yhdysvallat.

Espanjan Ana Palacio on meppi konservatiiviryhmässä ja istuvan espanjalaiskomissaarin sisar. Kreikan Georges Katiforis on demarimeppi, entisen pääministerin Andreas Papandreoun talousneuvonantaja. Meppi on myös Luxemburgin Jacques Santer, mutta hän on tunnetumpi EU:n komission edellisenä puheenjohtajana (ja maansa entisenä pääministerinä).

Santerin ohella entisiä komissaareja ovat myös tanskalainen liberaali eurofiili Henning Christophersen ja irlantilainen moninkertainen ministeri Ray McSharry, joka edustaa oikeistolaista Fianna Fail-puoluetta.

Christophersen tuli komissaariaikanaan tunnetuksi siitä, että hän kieltäytyi tapaamasta maansa EU-jäsenyyteen kriittisesti suhtautuvia meppejä.

Entisiä ministereitä ovat myös hollantilainen liberaali Hans van Mierlo, entinen ulkoministeri, ja itävaltalainen konservatiivi Hannes Farnleitner, entinen talousministeri.

Saksan Peter Glotz on pitkäaikainen parlamentaarikko, entinen demarikansanedustaja maansa liittopäivillä.

Portugalilainen demari Joao de Vallera on virkamies, joka on erikoistunut Eurooppa-kysymyksiin ja joka on osallistunut maansa edustajana kaikkiin merkittäviin sopimusneuvotteluihin.

Suomea edustaa Teija Tiilikainen.

Hallituksia EU:n perustuslain valmistelussa edustaa siis kuusi demaria, viisi oikeistolaista ja kolme liberaalia, kaikki euroryhmiensä kokeneinta kalustoa, sekä Teija Tiilikainen.

Omien hallitustensa luottamushenkilöitä ovat myös perustuslakikonventin puheenjohtajat, Ranskan entinen oikeistolaispresidentti Valéry Giscard d´Estaing sekä Italian entinen demaripääministeri Giuliano Amato ja Belgian entinen oikeistolaispääministeri Jean-Luc Dehaene.

Koko tämä joukko edustaa voimia, jotka haluavat tehdä EU:sta liittovaltion.

On erilaisia käsityksiä siitä, millainen sen liittovaltion tulee olla, ja on helpointa ennustaa, että yhteistä käsitystä ei konventin aikana synny. Silloin perustuslakiluonnos siirtyy hallitusten välisen konferenssin (HVK) päätäntään. Se on tarkoitus kutsua koolle vuoden 2003 syksyllä.

On mahdollista, että europarlamentin ja kansallisten parlamenttien edustajat perustuslakikonventissa ovat rekvisiittaa sille todelliselle perustuslakivalmistelulle, joka on konventin työn ohella käynnissä suurten jäsenmaiden kesken.