Kirjan "Perustuslaki. Nyt?" julkistamistilaisuus

11.12.2002

Erilaisten mielipidetutkimusten mukaan kansalaisten suuri enemmistö vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Suomea kuitenkin yhteensovitetaan Natoon sekä sotilaallisesti että poliittisesti.

Sellaisiin toimiin kuuluu ns. isäntämaatuki. Suomi selvittää, miten satamiamme, lentokenttiämme ja rautateitämme tulisi mahdollisesti muuttaa Nato-yhteensopiviksi.

Tältä pohjalta on tehty kaksi mielipidetutkimusta siitä, miten suomalaiset suhtautuvat vieraiden Nato-joukkojen mahdolliseen maahantuloon ja kauttakulkuun. Taloustutkimuksen tutkimus julkaistiin Hymyssä 7/02. Suomen Gallupilta tilattu tutkimus julkaistaan nyt.

Kysymys: "Uutisissa on kerrottu, että Suomi valmistelee satamien, lentokenttien ja rautateiden muuttamista Naton joukkojen maahantuloon ja kauttakulkuun sopiviksi. Hyväksyttekö Naton joukkojen tulon Suomeen rauhan aikana?"

  Suomen Gallup 11/02 Taloustutkimus 06/02
Kyllä 36 % 39 %
En osaa sanoa 13 % 15 %
Ei 52 % 46 %

Kysymys: "Entä Naton joukkojen kauttakulun Suomen alueen kautta mahdollisessa kriisitilanteessa?"

  Suomen Gallup 11/02 Taloustutkimus 06/02
Kyllä 55 % 48 %
En osaa sanoa 11 % 16 %
Ei 34 % 36 %

Esko Seppäsen kommentit:

Tutkimus osoittaa, että selvä enemmistö suomalaisista ei halua Nato-joukkoja Suomeen rauhan aikana. Kriisitilanteessa, jota ei täsmennetty, joukkojen kauttakulun sen sijaan hyväksyy suurin osa suomalaisista.

Mielenkiintoisinta on vastausten ryhmittely vastaajien taustan mukaan.

Nuoret hyväksyvät Nato-joukkojen maahantulon toisin kuin sodan kokenut sukupolvi. Mitä vanhempi vastaaja, sitä suurempi itsenäisyystahto.

Kriittisimpiä ovat puoluekannaltaan vihreät ja vasemmistoliittolaiset. Kokoomuslaiset taas ovat suopeimpia vieraille joukoille. Vieraiden joukkojen maahantulon myös rauhan aikana hyväksyy suurempi osa kokoomuslaisista kuin ei hyväksy. Erittäin suopeita vieraiden joukkojen maahantulolle ovat opiskelijat, yrittäjät ja ylemmät toimihenkilöt.

Olen huolissani nuoren sukupolven asenteista. Heidän suhtautumisensa näihin kysymyksiin osoittaa, että puolueettomuuspolitiikkaan liittynyt oppi Suomen pitämisestä muiden maiden poliittisten ja sotilaallisten konfliktien ulkopuolella ei enää nauti samanlaista luottamusta kuin aikaisemmin. Siihen vaikuttanee yleinen mielipideilmasto, jota liittovaltiomyönteinen media ruokkii kaikilla militarisoimisen rintamilla.

  • LIITTEET (pdf-tiedostoja, näiden lukemiseen tarvitset Adoben Acrobat Reader -ohjelman), avautuvat tallennettavaksi tähän ikkunaan.
  • Gallup 1: Kysymykset ja tulokset graafisessa muodossa ammatin, iän, puoluekannan, asuinpaikan ym. mukaan
  • Gallup 2: Kysymykset ja tulokset taulukkomuodossa ammatin, iän, puoluekannan, asuinpaikan ym. mukaan