Galileosta militääriprojekti

20.6.2001

Euroopan parlamentin (EP) budjettivaliokunnassa käsiteltiin 20.6. esittelijä Francesco Turchin lausunto GALILEO-satelliittinavigointihankkeesta. Ensimmäistä kertaa käsi avoimesti ilmi, että kyseessä on myös sotilasasia.

Maailmassa on kaksi toimivaa staelliittinavigointijärjestelmää: amerikkalainen GPS ja venäläinen GLONASS. Kummatkin on suunniteltu sotilaallisten kohteiden, ajoneuvojen ja yksikköjen paikantamiseen erittäin suurella tarkkuudella. Näitä verkkoja voidaan käyttää myös siviilitarkoituksiin, mutta siviilipuolella ne ovat epäluotettavia ja alisteisia sotilasliikenteelle.

Turtvatakseen eurooppalaiset supervaltaedut GALILEO-hanketta varten halutaan lähettää 20 000 kilometrin korkeuteen useita satelliitteja sekä rakentaa koko maapallon kattava maa-asemien verkosto. Sitä kautta saatavat paikantamispalvelukset olisivat siviilitarkoituksiin maksuttomia, kun taas kaupalllisista tarkoituksista perittäisiin korvaus.

EU on ilmoittanut olevansa valmis maksamaan järjestelmän perustamiskustannuksista 6,5 miljardia markkaa vuoteen 2007 saakka.

Komissio arvioi, että tällaisilla investoinneilla saavutetaan noin 450 miljardin markan taloudelliset hyötyvaikutukset, jotka tulevat lähinnä yksityisten yritysten hyväksi.

Ongelmaksi on muodostumassa se, että hyödyn saavat yritykset eivät ole valmiita investoimaan lainkaan rahaa perusinfrastruktuuriin. Ne investoivat tuloa mtuottavasti vasta sitten, kun järjestelmä on rakennettu käyttöön julkisella rahoituksella.

Miksi teollisuus ei halua investoida ja miksei julkinen sektori sitten jätä koko hanketta toteuttamatta?

Eurooppalainen teollisuus tietää, että järjestelmää käytetään sotilastarkoituksiin ja että siitä syystä EU-maat rakentavat GALILEO:n ilman yksityisiä investointejakin.

Parlamentin budjettivaliokunnassa kävi ilmi, että jäsenmaissa on valmiutta rahoittaa projektin sotilaallinen osuus niiden kansallisista budjettivaroista. Systeemi siis rakentuisi niin, että EU rahoittaisi siviilipuolen ja jäsenvaltiot sotilaspuolen. Sillä tavalla vältettäisiin parhaiten sotilasasioiden julkinen valvonta

. GALILEO näyttääkin olevan osa EU:n uutta supervaltapolitiikkaa: EU:lle tulee yhteinen puolustus, ja sitä varten halutaan ottaa käyttöön oma satelliittipaikannus- ja -vakoilujärjestelmä.

EP:n .budjettivaliokunnan lausunto on verkossa osoitteessa:

http://www.europarl.eu.int/meetdocs/committees/budg/20010620/435748FI.pdf