EU:n tilastokeskuksella pimeitä tilejä

Prodin komission Suuri Skandaali: Eurostat

UV 4/2003




Luxemburgilainen Jacques Santer oli edellinen EU:n pääkomissaari.
Hän joutui eroamaan ennen aikojaan.
Luxemburgiin liittyy myös uusin EU-skandaali: EU:n tilastovirasto Eurostat.


Eurostatissa pimeitä tilejä


Kun Prodin komissio tuli valtaan syksyllä 1999, se ilmoitti ensi töikseen nollatoleranssista väärinkäytös- ja petostapauksissa. Väärintekijöille ei annettaisi armoa.


Eurostatin tapaus pakottaa komission nyt näyttämään kyntensä.


On paljastunut, että sen johtajat ovat kierrättäneet alihankintarahoja pimeille tileille ohi EU:n kirjanpidon. On ilmeisesti tehty virtuaalisia eli valesopimuksia palveluista, joita ei ole toimitettu tilaajalle.


Käytäntö saattaa olla EU:ssa yleisempikin. Unioni toimii niin byrokraattisesti, että monien virkamiesten arvellaan vetäneen maksatus- ja kirjanpitoasioissa mutkia suoriksi.
Unionin maksatuksissa ovat viipeet suuria. Kun viimeisin nimenkirjoittaja vastaa siitä, että toimet ovat laillisia, laskuille on laaja kierto. Kierrossa vastuu laimenee.


Johtajat kiistäväti


Eurostatin tapauksessa on rahaa maksettu mustille tileille noin miljoona euroa.
Vastuulliset johtajat, joista kolme on pidätetty virantoimituksesta, sanovat, etteivät he ole itse hyötyneet tileille kerätyistä varoista vaan että he ovat käyttäneet rahoja Eurostatin maksuihin. On vain kiirehditty maksuja eikä ole aina noudatettu eurobyrokratian kaikkia koukeroita.


Ainoa selvä näyttö väärinkäytöksistä on ollut henkilökunnan lentopallojoukkueen toiminnan rahoittaminen

.
Olaf on itsenäinen


EU:n petostorjuntayksikkö Olaf, jolla on sangen kehnot näytöt toimintansa tuloksista, on sitä mieltä, että väärinkäytöksiä on. Se on jättänyt keräämänsä aineiston Ranskan viranomaisille syytetoimia varten.


Olaf on tutkintayksikkö, joka voi toimia komissiosta riippumattomasti. Se ei informoinut toimistaan komissiota, jonka jäsenet sanovat lukeneensa väärinkäytösepäilyistä lehdistä. ”Hyväksyn vastuun kaikesta, mitä olen tehnyt ja mitä minun olisi pitänyt tehdä, mutta en jostakin, josta en ole tiennyt mitään”, sanoo vastuunalainen espanjalaiskomissaari Pedro Solbes.


Komissio omasta puolestaan käynnisti laajan tutkinnan ja ratsasi Eurostatin tilat heinäkuussa usean kymmenen henkilön voimin. Syyllisiksi epäillyt johtajat pidätettiin virasta. Eurostatin 400 alihankintasopimuksesta peruutettiin suoralta kädeltä neljä.


Selvitetään myös, onko muissa virastoissa ollut sama mutkat suoriksi-käytäntö kuin Eurostatissa.


Toimiko komissio kuitenkin liian myöhään?


Huhut ovat olleet useita kuukausia edellä komission toimia.