Lammas nimeltä Dolly

Kolumni Hymyssä 2/2002

Olin luullut, että Paavo Lipponen on vain sakalaista sukua, mutta hän onkin omien sanojensa mukaan italialaista kuningassukua. Suku on jäljitetty Lombardian kuninkaaseen Berengar II:een (900-966) ja hänen tyttäreensä prinsessa Roscillaan.

En tiedä, olisiko Berengar ylpeä suomalaisesta tuotteestaan, mutta hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin naida napsauttaa kuningasta ja katsoa mikä siitä tulee.

Meidän aikanamme asiat ovat toisin. Mont vallanpitäjät pitävät itseään niin korvaamattomina, että he tahtovat itsestään kopion, ja se saattaa olla joskus mahdollista. Näin myös tulevat sukupolvet saisivat nauttia italialais-saksalaisesta kloonista Suomen valtaistuimella.

On jo ihmistekoinen lammas. Sille on annettu nimeksi Dolly. Sillä ei ole isää eikä äitiä, vaan se on synnytetty solusta, joka on otettu meille tuntemattomaksi jäävän lampaan utareesta. Luovuttajan täytynee olla naaras, koska sillä on ollut utare.

Eläimen voi kloonata myös muista kuin naispuolisista ruumiinosista. Muun muassa on kloonattu lehmiä monistamalla soluja korvien ihosoluista.

Sikojen monistaminen on sitten jo vaativampi lisääntymisharjoitus. Sikaemakko nimittäin kantaa kerrallaan (toisin kuin hevonen tai lehmä - tai ihminen ) useampaa sikiötä, ja sialla on aina moninkertainen määrä kaksosia. Kun kloonataan sikoja, emakon kohtuun pitää sijoittaa useita alkioita, ja se on teknisesti vaativa toimenpide.

Sikojen kloonaus on kuitenkin taloudellisesti kannattavaa puuhaa, sillä sian elimiä voidaan niiden koon ja niistä puuttuvan hylkimisgeenin takia käyttää ihmisten varaosiksi. Sellainen mies se vasta oikein kunnon sika on, jolla on sian sydän! Kloonaamalla sikoja monistetaan kloonajayhtiöiden pörssikursseja.

Pitää erottaa toisistaan kloonaus ja keinohedelmöitys.

Keinohedelmöityksessä käytetään munasolua ja siittiötä, joita ei ole otettu minkään sattumanvaraisen ihmisen nännistä tai korvannipukasta. Ostaaan tehdä täsmähedelmöityksiä tietystä munasolusta ja siittiöstä, eikä siinä ole mitään luonnotonta.

Lapsettomuushoitoon käytettävä keinohedelmöitys on taloudellisesti merkittävää liiketoimintaa. Se tarkoittaa, että on lääkäreitä, jotka eivät tunne eettisia rajoja. Rivoin on tapaus, jossa 62-vuotiaaseen ranskalaiseen naiseen istutettiin USA:ssa hänen vajaamielisen veljensä siittiöllä hedelmöitetty lainamunasolu. Lääkäri sanoo, ettei hän tiennyt. Näissä asioissa pitäisi tietää.

On myös lääkäreitä, jotka ovat valmiita tekemään sellaisen rikoksen ihmiskuntaa kohtaan, mitä edustaa ihmisen kloonaus. Tällainen lääkäri on italialainen "Tohtori Outolempi": Salvatore Antinori. Hän on ilmoittanut käynnistävänsä paikassa, jota hän ei kerro, ihmisen kloonauksen.

Ongelma on, että isättömästä ja äidittömästä kloonilapsesta ei välttämättä tule terve yksilö.

Eläimiä kloonatessa on syntynyt valtaisa määrä yksilöitä, jotka ovat olleet epämuodostuneita tai muuten elinkelvottomia. Hukkaprosentti on suuri.

Dollykin on sairas. Se ontuu vasenta takajalkaansa, ja on tutkittu, että sillä on niveltulehdus. Se voidaan ilman suuria ongelmia panna lihoiksi, ja monet epäonnistuneet eläinkloonit on pantukin. Koe-eläimen tappaminen ei ole samanlainen eettinen ongelma kuin aloittaa elämiskokeet ihmisillä.

Kun kloonataan ihmisiä, saattaa syntyä jotain, jota ei haluta. On mahdollista, että "lapsilta" puuttuu jotain - tai heissä on jotain - sellaista, joka tuo mukanaan sellaisia Frankenstein-ominaisuuksia, jotka tekevät heistä ihmishirviöitä. Ainakin heidän tunne-elämäänsä luulisi vaurioittavan sen, että heillä ei ole oikeaa biologista äitiä ja isää.Lienee niin, että perhe on sittenkin jokaiselle ihmisille läheisin yhteisö.

Kloonaajat kloonaavat, ja jos syntyy epäonnistuneita tekeleityä, heidän vastuunsa loppuu siihen. Meidän muiden vastuu taas alkaa siitä.

Kloonausta halutaan käyttää hyväksi lääketieteellisessä tutkimuksessa ilman, että tarkoituksena on tuottaa klooni-ihmisiä. Tautien tutkimustarkoituksiin parhaita soluja ovat ihmisen kantasolut, joita monistetaan alle 14 vuorokautta vanhoista alkioista. Siinä vaiheessa ne ovat vielä yleissoluja eivät ole erikoistuneet tuleviin tehtäviinsä.

Näitä soluja syntyy hedelmällisyyshoidossa suuria määriä. Olen valmis antamaan ylijäämäkantasolut tieteellisen tutkimuksen käyttöön sen sijasta että ne tapetaan heti. Kysymys on silloin myös etiikasta ja filosofiasta: mikä on elämän alkupiste, onko syväjäähdytetty alkio "elossa" ja kuka saa päättää "elävien" alkioiden tappamisesta. Europarlamentissa me emme ole pystyneet vastaamaan näihin kysymyksiin, mutta ilmeisen yksimielisiä me olemme siitä, että ihmisen kloonaus on rikos ihmiskuntaa kohtaan.

Suomessa siitä rikoksesta muuten rangaistaan sakoilla tai eneintään kahdella vuodella vankeutta. Mutta Suomi onkin Euroopan kloonausvapaamielisimpiä maita.

Tieteessä lopputuloksen ei pidä antaa pyhittää keinoja. Ihminen on kokonaisuus: sekä biologinen ruumis että inhimillinen tietoisuus. Ihminen on jalostunut ja sosiaalistunut ihmiseksi luonnonvalinnan pitkässä ketjussa. Tajunta tekee ihmisestä ihmisen, eikä sitä voida kloonata.