Brysselin "kohusta"

Esko Seppänen Brysselissä 20.10.2005

Brysselissä pitelee lämmintä syksyä. On sadellutkin kovin vähän.

Olen täältä käsin seurannut hämmästyksellä suomalaisia tiedotusvälineitä, erityisesti Yleisradion uutisia, kun viime päivinä kansallemme on kerrottu "Brysselin kohusta".

Ei täällä mitään erityistä kohua ole ollut, pikemminkin hyvin rauhallista. Perustuslaki on kaatunut, rahoitusneuvottelut eivät etene ja Turkin kanssa neuvotellaan jäsenyydestä. Viime viikolla vähän kohistiin sisämarkkinakomissaari Charlie Mc Creevyn lausunnosta, jonka mukaan pohjoismainen työmarkkinakäytäntö on ristiriidassa EU:n työvoiman vapaan liikkuvuuden kanssa. Niissä merkeissä pääkomissaari Barroso ja kyseinen herra McCreevy vedetään kovin erikoisesta lausunnosta vastuuseen ensi viikolla Strasbourgin täysistunnossa.

Suomeen markkinoitu "Brysselin kohu", jota ei ole ollut, liittyy suomalaisen median esillä pitämään Erkki Tuomiojan lausuntoon, jossa hän - aivan oikein - arvosteli Euroopan parlamentin toimintatapaa: otetaan kauheasti kantaa asioihin, jotka ovat jäsenvaltioiden toimivallassa ja joihin kyseisellä parlamentilla ei ole lainkaan toimivaltaa.

Oivallisin esimerkki tällaisesta asiasta on EU:n perustuslain käsittely. Liittovaltiohenkiset federalistimepit (joukossa kollegani Alexander Stubb) valmistelevat touhukkaasti parlamentin nimiin mietintöä asiasta, joka ei kuulu millään muotoa sen toimivaltaan. Perustuslakijuna meni jo raiteilta Ranskassa ja Hollannissa, eikä uutta ole tulossa. Jäsenmaiden piti hyväksyä perustuslaki yksimielisesti. Kun sitä ei ole, tätä perustuslakia ei tule.

Parlamentissa ollaan huonoja häviäjiä. Niissä merkeissä Stubbin ja kumppaneiden perussopimusvaliokunta päätti tehdä lausunnon perustuslain henkiinherättämisestä, vaikka kukaan ei ole siltä sellaista lausuntoa pyytänyt eikä asia ole millään muotoa parlamentin toimivallassa. On juridisesti täysin yhdentekevää, mitä mieltä Euroopan parlamentti on asiasta, ja federalistimepit taistelevat sisään lämpiävässä valiokunnassaan eli keskinäisen kehumisen kerhossaan tutkainta vastaan. Heidän kannattaisi käyttää energiaansa asioissa, jotka kuuluvat parlamentin toimivaltaan.

Turhautuneena siihen, että federalistit ovat joutuneet poliittiseen paitsioon, herra Stubb on kannellut Euroopan parlamentin oikeistoryhmälle (EPP) Erkki Tuomiojasta, joka oli ottanut kantaa Euroopan parlamentin demokratiaongelmiin. Tuomioja oli ottanut kannan, joka oli epätarkka mutta oikeansuuntainen, ja "ilmiantajan" löytämää vääräuskoista vaaditaan nyt rangaistavaksi federalistikirkon kirouksella.

Naurettavin uhkaus oikeistoryhmän puheenjohtajan suusta on se, että jos Tuomioja ei pyydä anteeksi (ei ole mitään anteeksipyydettävää!), Suomea rangaistaan sen toimiessa EU:n puheenjohtajamaana syksyllä 2006 niin että Suomi epäonnistuu kyseisessä tehtävässä. Jos puheenjohtajavaltiota "rangaistaan" torpedoimalla europarlamentissa komission ehdottamia ja neuvoston kanssa yhteispäätösmenettelyssä olevia asioita tai viivästyttämällä niiden käsittelyä, aiheutetaan enemmän haittaa EU:n toimintakyvylle kuin puheenjohtajavaltiolle. Itse asiassa minusta olisikin ihan hieno asia, jos federalistien näkökulmasta Suomi "epäonnistuisi" EU:n puheenjohtajana. Se merkitsisi, että valta EU:ssa olisi jäsenmailla eikä itse omia ja oikeiston valtaoikeuksia epädemokraattisin menetelmin kasvattamaan pyrkivällä Euroopan parlamentilla.

"Brysselin kohu" on kohinaa Alexander Stubbin päässä. Se on politiikan penikkatautia ja halpahintaista oman pesän likaamista omien euroryhmätovereiden avustuksella. Se on bryssimistä: pelaamista Brysselin kortilla ja ulkomaisella poliittisella hätäavulla. Brysselissä ei ole ollut sellaista kohua, josta suomalainen media kirjoittaa. Vieraat oikeistopoliitikot, jotka ovat muissakin asioissa lausuntoautomaatteja, ovat antaneet pyydettyjä lausuntoja suomalaiselle medialle, ja vain sille.

Oikeistoryhmä EPP on toiminut kuin euro-Stasi: on tuomittu poikkeavat lausunnot siinä hengessä, että federalismi on EU:n marxismi-leninismi, jota ei näillä Brysselin lakeuksilla pilkata, jumalauta.