Berlusconismi-putinismia Lipposlandiassa

KU 11.7.2003

 

Ennen he tekivät sen väkivallalla. Nyt se tehdään televisiolla, viihdyttämällä. Kenen ohjelmia katsot, sen lauluja laulat. Ihmisten tietoisuuden ja tajunnan määrittää televisio.


Italia on EU:n puheenjohtajamaa ja sen pääministeri Silvio Berlusconi on televisiomoguli. Hän omistaa televisiokanavat, joilla hänet nostettiin valtaan, ja nyt hän hallitsee myös valtion kanavia. Häntä on kutsunut mafian mieheksi jopa hänen hallituksena ministeri, uusfasisti Umberto Bossi. Italia kulkee vaarallista tietä kohden fasismia (joka on eri asia kuin natsismi).


Venäjän presidentti Vladimir Putin ei omista televisiokanavia, mutta hänellä on käyttöoikeus valtion kanaviin, eikä muita valtakunnallisia kanavia ole. Tässä mielessä jatkuu kommunistinen perinne: diktaattori ei omista tajunnantuotantovälineitä, mutta hänellä on niihin monopoli.


George W. "Baby" Bushin
valta perustuu siihen, että television avulla kansalle voidaan myydään voittoisia sotia. Bushin ruokahalu kasvaa syödessä. Ensin syötiin Irak, joka miehitettiin kansainvälisessä katsannossa laittomasti. USA:n presidentinvaalit ovat vielä niin kaukana, että jälkiruuaksi pitää ehkä syödä Iran. Kansa yhdistyy johtajan taakse sodan oloissa.


Jos Suomessa katsoo televisiota, Suomi ei ole Nokialandia vaan Lipposlandia: Lipponia.


Ulkomaan lehdissä on huhuttu, että Paavo Lipposella on nostetta EU:n presidentiksi tai vähintäänkin sen komission puheenjohtajaksi. Huhu lienee kotoisin suomalaisesta sylttytehtaasta, josta se on kierrätetty ulkomaan kautta takaisin kotiin. Lipposesta tulee yhtä varmasti EU:n presidentti tai pääkomissaari kuin Suomeen sijoitetaan EU:n elintarvikevirasto.


Suomi saa vielä kerran valita oman komissaarin, jonka nimi on aina ollut Liikanen. Kun tiedetään, että vanha Liikanen palaa kotiin, Jäätteenmäen ja Lipposen kesken luultavasti sovittiin Lipposen nimittämisestä uudeksi Liikaseksi. Demareiden poliittisessa grillissä uusikin pääministeri joutunee pitämään kiinni siitä sopimuksesta.


Lipponen voi sitten olla pitkään aikaan viimeinen suomalaisten valitsema komissaari. Uuden perustuslain mukaan äänivaltaisten komissaarien paikat pannaan vuonna 2009 kiertoon, ja äänivallattomankin komissaarin valitsevat silloin meille muut meidän puolestamme. Tulee sellainen perustuslaki.


Eduskunnan puhemies Lipponen, joka ei osaa näytellä asemansa edellyttämään puolueettomuutta, on yksi Jäätteenmäki-näytelmän konnista. Muihin kuuluu muun muassa se vuotaja, joka on toimittanut Suomen Washingtonin suurlähetystön salaisia raportteja Max Jakobsonille. Ilta-Sanomissa (11.3) tämä herra antaa Lipposen puheista täyden synninpäästön viittaamalla ”tietoihin Suomen Washingtonin-suurlähetystön tuosta vierailusta laatimasta salaisesta raportista”. Poliisi tutkikoon, kuka vuosi Jakobsonille ne paperit, joiden takia Jäätteenmäki joutui eroamaan!


Lipposen linjalla Suomi on ajautunut EU:n perustuslakiasiassa umpiperään.
Konventin perustuslakiesitys, johon on todella vaikea saada muutoksia, on nyt valmis. Sen viimeiset 175 sivua ja 371 artiklaa siitä, miten meidän pitää olla ja elää Suomessa, hyväksyttiin eilen konventin jatkoistunnossa. Me konventtilaiset olimme tehneet näihin pykäliin 2 600 muutosesitystä. Kahtena päivänä niistä puhuttiin (2 minuuttia/puhuja), ja sitten pykälistä päätettiin politbyroon ehdottamalla tavalla samalla kvasikonsensuksella kuin alkupykälistäkin. Perustuslaki on juosten kustu.


Ollessaan EU:n perustuslakikonventin jäsen Matti Vanhanen oli sitä mieltä, että perustuslaki vaatii Suomessa kansanäänestyksen. Tultuaan pääministeriksi sama Vanhanen oli sitä mieltä, että muutokset eivät ole niin suuria että tarvitaan kansanäänestys.


Muutokset ovat suuria, kun vanha EU lopetetaan ja sen tilalle tulee kokonaan uusi unioni.


Miksi lopetettavaan unioniin liittymiseen tarvittiin kansanäänestys, mutta uuteen liittovaltioksi ja sotilasliitoksi muutettavaan EU:hun liittymiseen ei kysytä Suomen kansan lupaa?


Kansanäänestys pantakoon toimeen eurovaalien yhteydessä ensi vuoden kesäkuussa - ja tarvittaessa myös vastoin Lipposen tahtoa. Hän on liittovaltiomiehiä ja sotasosiaalidemokraatti, me emme. Hänen toimintansa on saatettava saman kriittisen arvioinnin kohteeksi kuin muidenkin poliitikkojen toimet - eikä vasta jälkikäteen niin kuin kävi Kekkoselle.