Lipposen maakuntamatkoista 

Kolumni Lapin radiossa 14.8.2003

Tärkeitä ovat vallan symbolit. Ne ovat se näkymätön ideologia, jolla meitä hallitaan. EU:lle tulee perustuslaki, ja sen myötä vanha EU lakkautetaan. Tilalle perustetaan uusi. Uuden EU:n ideoinut perustuslakikonventti ehdottaa käyttöön otettavaksi uudessa unionissa liittovaltion symbolit. Sillä tavalla EU:ssa puhaltaa euronationalismin henki. Se uhkaa demokratioita.

Tulee liittovaltiolippu.

Tulee liittovaltion kansallislaulu.

Tulee liittovaltiomotto. Pitää toistella, että "erilaisuudessaan yhdistynyt".

Tulee - ja itse asiassa on jo monissa maissa käytössä - liittovaltioraha, öörö, niin kuin ranskalainen sanoo.

Tulee liittovaltion kansallispäivä. Toukokuun yhdeksättä päivää pitää perustuslakiesityksen mukaan juhlia kaikkialla unionissa Eurooppa-päivänä." Suomessa sille liputetaan EU:n liittovaltiolipulla, eikä olisi kumma, jos eurososialidemokraattinen SAK haluaisi siitä yleisen vapaapäivän.

Kun EU tällä tavalla liittovaltioidaan ja sen lisäksi se vielä militarisoidaan, ja kun Suomi vielä viedään EU:n kautta Natoon, kehtaakin uusi pääministeri sanoa, että muutokset eivät ole niin suuria että tarvittaisiin kansanäänestys. On vaadittava kansanäänestystä. Nyt! Vanhanenkin esitti sitä konventin jäsenenä ennen kuin hänestä tuli pääministeri.

Suomen eliitiltä puuttuu tarvittavaa kovuus omien etujemme puolustamiseksi. Meidän pehmoeukkimme hukkuvat joukkoon.

Pehmoeukuista pahin on eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, joka Yleisradion pääuutisten mukaan teki maanantaina maakuntamatkan Helsingin Kontulaan. Näytti siltä, että Suomi on saanut oman kuninkaallisensa. Itse asiassa Lipposella on omien sanojensa mukaan kuninkaalliset juuret, tosin noin tuhannen vuoden takaa, Italiasta. Ei Lipponen kuitenkaan oikeasti ole kuninkaallinen vaan Suomen kiintiömies EU:n komissaariksi, uudeksi Liikaseksi.

Lipponen saa komissaarin viran Suomen kiintiöstä; uuden perustuslain mukaanhan jäsenmailla on vielä seuraavalla kaudella omat kiintiökomissaarinsa. Niinistö jo sai vielä komissaariakin isopalkkaisemman kiintiöpankinjohtajan viran Luxemburgista.

Lipposella on käynnissä oma projekti: hän haluaa uudeksi Prodiksi oikean Prodin paikalle EU:n pääkomissaariksi. Siinä mielessä hän olisi hyvä uusi Prodi, että hän ajattelee EU:n liittovaltioimisesta samalla tavalla kuin vanha Prodi. Lipponen haluaa EU:sta keskitetyn liittovaltion ja sille keskusvallaksi politbyroon eli komission. Prodin arvovalta on kuitenkin Brysselissä romahtanut. EU:n isot maat eivät halua EU:n johtoon komissaaripolitbyroota vaan ne haluavat sellaisen liittovaltion, jossa isot maat päättävät asioista myös pienten maiden puolesta. Uudella perustuslailla ne saavat sen.

Sillä tavalla vanha Prodi on vallan uusjaon luuseri, ja hänen peesissään Lipponen on veikannut väärää hevosta. Lipposesta tulee yhtä varmasti EU:n pääkomissaari kuin EU:n elintarvikevirasto tulee Suomeen. EU:n elintarvikevirasto jäänee Brysseliin, vaikka vaalien alla Lipponen kertoi - ja Yleisradio monisti Lipposen sanat näyttävästi - sopineensa italialaisen vapaamuurarin ja mafian miehen Berlusconin kanssa viraston jakamisesta Suomen ja Italian kesken.

Lipposella ei ole näyttöjä siitä, että Suomi olisi saanut jotain tuloksia hänen politiikallaan. Itse asiassa Lipponen on ajanut Suomen EU-politiikan umpikujaan, eikä sitä korjata millään puhemiehen maakuntamatkoilla.

Lipposen pääkomissaariprojekti on hänen projektinsa, ei minkään muun maan. Siinä tarkoituksessa ei Lipposen tarvitse tehdä maakuntamatkoja vaan vierasmaamatkoja. Niitä varten hänelle on palkattu eduskunnan rahoilla oma ulkomaantiedottaja. Onpa häntä varten palkattu eduskunnan rahoilla oma turvamieskin; ikään kuin kuninkaalliselle. Eduskunta on myös ostanut Lipposen käyttöön uuden tila-auton perheen ajoja varten. On menty liian pitkälle.

Vähän pitää vielä tarkentaa edellä sanottua. Lipposen pääkomissaari-projektia ei aja vain hän itse vaan myös Matti Vanhanen.

Suomessa pääministerikin on eduskunnan puhemiehen juoksupoika.