Lipposen paras joululahja

KU 22.12.2003

 

Huhut EU:n perustuslain kuolemasta ovat vähintäänkin ennenaikaisia ja suuresti liioiteltuja.


Perustuslaki on epäsosiaalinen, epädemokraattinen ja militaristinen. Tämä tiedetään, koska perustuslakiluonnos on lähes valmis.


Brysselin huippukokouksen jälkeen voidaan sanoa, että on ehkä saavutettu sopu 459 artiklasta ja että auki on ehkä enää vain yksi: I osan artikla 24 määräenemmistön laskutavasta (sekä siihen liittyvästä suurten maiden yhteisestä veto-oikeudesta). Pitää sanoa ehkä, kun mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu

.
Mitä tulee toiseen ehkä auki olevaan asiaan, on pitkään ollut selvää, että jokainen jäsenvaltio saa oman äänivaltaisen komissaarin - ja että komissaarit eriarvoistetaan työnjaolla muodostamalla heistä ryhmiä, joiden kautta hoidetaan vallanjako komissaarien kesken suurten maiden edustajien hyväksi.


Lopputulos oli jo Brysselin huippukokouksessa niin vähästä kiinni, että seuraava huippukokous maaliskuun lopulla saattaa yllättää monet. Siihen mennessä on nimittäin alustettu keskustelu EU:n tulevista rahoitusratkaisuista vuosille 2007-2013, ja se on asia, jolla suurimmat nettosaajamaat Espanja ja Puola pannaan kuriin ja järjestyksen kouriin. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoo perustuslain ja rahan yhteydestä, että "joka ei sitä näe, sen täytyy se oppia". Puheet rahasta ovat tikari suoraan Espanjan ja Puolan politiikan sydämeen.


On kaiken aikaa syytä varautua perustuslain tuloon vaatimalla siitä kansanäänestystä, kun - eikä jos - se tulee.


Jos ratkaisua ei synny vielä maaliskuussa, silloin on mahdollista, että asia siirtyy hamaan tulevaisuuteen, ehkä jopa yli Irlantia seuraavien Hollannin ja Luxemburgin puheenjohtajakausien. Sellainen liittovaltiolaisten pessimismi on valtioliittolaisten optimismia.


Olisi hyvä, jos perustuslakia ei tulisi, mutta tämä toive ei ehkä toteudu. Mitä ilmeisimmin se tulee, ja auki on vain se, tuleeko se ennemmin vai myöhemmin.


Kun arvioidaan, miten perustuslakikysymyksessä on Suomen näkökulmasta tapahtunut, pääministeri Matti Vanhanen ei olisi voinut olla enemmän väärässä kuin sanoessaan: "HVK:n alkaessa moni vaikutusvaltainen taho vakuutteli meitä konventin esityksen muuttumattomasta luonteesta, mutta pidimme näkemyksestämme kiinni. HVK:n edistyessä olemme voineet huomata, että olemme kyenneet vaikuttamaan keskusteluun varsin menestyksekkäästi."


Vanhanen ja Tuomioja (sekä Tarja Halonen) hävisivät Lipposelle taistelun Suomen linjasta. Lipponen hävisi sodan koko EU:n perustuslaista, mutta voitti tämän tärkeän taistelun. Hän olisi halunnut yhteisöllisempää eli ylikansallisempaa ja keskusvaltakeskeisempää liittovaltiota kuin nyt on tulossa, mutta Suomea viedään hänen linjallaan EU:n kovaan sotaytimeen.


Perustuslakiprosessin aikana Suomi sitoutui sekä turvatakuisiin että rakenneyhteistyöhön eli puolustus- (ja hyökkäys)ytimeen. Mitään omaa ei saatu itse läpi. Suomen EU-politiikan tavaramerkkejä ovat edelleen myöntyväisyys ja periksi antaminen. Ollaan tekemässä Suur-Eurooppaa muiden ehdoilla.


Hyväksymällä turvatakuuartiklan (light) Suomi sitoutui sotilaalliseen liittoon EU:n kanssa. EU ei ole Nato, mutta täysin Nato-yhteensopiva se on. Kun Erkki Tuomioja oli viemässä Suomea EY:n jäsenyyteen, hänen kantansa ja rintamerkkinsä olivat No jaa. Turvatakuut pitävät sisällään samanlaisen kannan Natoon. Loppu on virallista liturgiaa.


Vielä turvatakuitakin isompi ongelma on Suomen hyväksymä muotoilu rakenneyhteistyöstä. Siihen liittyvät militaristiset velvoitteet on virallinen Suomi tyystin vaiennut, vaikka tätä kautta Suomea aletaan varustaa EU:n (ja Naton)tuleviin laittomiin hyökkäyksiin ja maailman luonnonvarojen uusjakoon kriisinhallinnan valekaavun suojassa.


Asiasta saa lisää tietoa kotisivultani osoitteesta www.eskoseppanen.net. Sieltä löytyy muun muassa se tärkeä lisäpöytäkirja, jolla Suomi liitetään EU:n asevarustelun yhteisrintamaan.


Sotasosialidemokraatit näkevät, että rakenneyhteistyön ja turvatakuiden kautta edetään EU:n kautta Natoon ja lopetetaan Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus. Edellisen kerran se lopetettiin menemällä sotaliittoon natsien kanssa. Sen liiton teki vielä pienempi poliittinen eliitti kuin on nyt valmistelemassa liittymistä Natoon.