Palveluiden mukavuusliputtaminen

Kansan Uutisten kolumni, kesäkuu 2004

Suomen työmarkkinat harmaantuvat. Eivät ikäänny, mutta tulevat entistä läpinäkymättömämmiksi.

Maassa on tuhansia laittomia työntekijöitä. Heidän työvoimaansa riistetään, ja riistäjä on suomalainen. Meillä on keskuudessamme myös sellaisia "yrittäjiä".

Keskusrikospoliisiin on perustettu näitä asioita varten erityinen tutkintayksikkö. Se tuottaa valtiolle moninkertaisesti omat kulunsa, mutta sen käyttöön ei ole annettu riittäviä voimavaroja laittomuuden rönsyjen selvittämiseen. Vanhasen hallitus ajaa alas suomalaisen työn hintaa tutkituttamalla liian vähäisin resurssein rikollisten toimintaa työmarkkinoilla?

Ongelman keskiöön ovat nousemassa lailliset työntekijät EU:n uusista jäsenmaista, joissa palkkataso saattaa olla vain 30-40 prosenttia Suomen palkoista, joissa ay-liike on heikko ja joissa työehtosopimuksia ei tunnusteta yleisesti työelämän perustaksi.

EU:n laajenemisen suurin hyötyjä on kapitalisti. Hänen markkinansa laajenevat. Hän voi siirtää työt halvan työvoiman maihin ja tuoda valmiit tuotteet rajoituksitta oman maansa markkinoille. Hän voi niin ollen pelata uhkalla viedä työt maasta ulos tai tuoda halpatyövoimaa maahan sisään. Jos pelin nimi olisi sökö, hänellä olisi vahva perskortti.

Kapitalisti, joka tänään ottaa yrityksistä samat 10 miljardin verottomat osingot euroissa kuin minkä se otti ennen markoissa, ei investoi. Suomen teollisuudessa investoinnit ovat alemmat kuin tuotantovälineiden kuluminen eli poistot. Omistajista on tullut ottajia, ja nyt he alkavat kyykyttää suomalaisia työntekijöitä vierastyövoimalla.

Suomi neuvotteli uusista maista tulevan työvoiman maahantulolle siirtymäajan: kahden vuoden ajan (ja tarvittaessa sen jälkeenkin) Suomeen tuleva työntekijä tarvitsee työluvan. Siltä osin työvoima ei voi liikkua vapaasti suomalaisen työnantajan palvelukseen.

Suomi ei kuitenkaan ole asettanut samanlaista siirtymäaikaa ns. palvelutyövoimalle, joka lähivuosina saa tulla Suomeen vapaasti tekemään työtä ulkomaalaisen työnantajan palveluksessa. Sellainen työnantaja voi esimerkiksi olla Tallinnaan perustettu - mutta suomalaisomisteinen - työvoiman vuokrausfirma.

Vuokratyövoimaa koskeva "palvelujen vapauttaminen" on kirjoitettu EU:n palveludirektiiviin, jota eduskunta par´aikaa käsittelee. Sen mukaan ulkomaisiin työntekijöihin, joita tuodaan Suomeen työpalveluiden myynnin nimikkeen alla, sovelletaan kyllä suomalaisia työehtosopimuksia ja niiden mukaisia palkkoja, mutta työehtosopimusten valvonta tapahtuu lähettävässä maassa. Sen johdosta suomalaisten viranomaisten ja ay-liikkeen on mahdotonta valvoa työehtoja ja työsopimuksia.

Ruotsissa palveludirektiiviä näytetään tulkittavan niin, että työntekijöihin jopa saa soveltaa lähettävän maan työehtoja. Sellainen tulkinta saattaa olla väärä: direktiivissä vaaditaan sovellettavaksi työnteon maan työehtoja. Todellinen ongelma on se, että työehtojen valvontaa ei toteuteta työntekomaassa.

Harmaan työvoiman maihinnousu merkitsee sitä, että Suomeen tulee EU:n uusista jäsenmaista mukavuuslipputyötä: samoissa firmoissa saatetaan tehdä samanlaista työtä tosiasiallisesti erilaisilla ehdoilla. Palvelutyöntekijät ovat eräänlaista orjatyövoimaa, useissa tapauksissa reppanoita, joiden elo vieraassa maassa on täysin riippuvainen riistäjästä eli heidän vuokratyönantajastaan.

Kun SAK ja palvelutyönantajat ovat sopineet, että vuokratyövoimaan sovelletaan Suomen sopimuksia, ongelma on, että tämä sopimus sitoo vain järjestäytyneitä työnantajia ja että ongelmat syntyvät ennen muuta järjestäytymättömien reppufirmojen töissä.

Onkin mitä lämpimimmin tuettava SAK:n vaatimusta tilaajavastuun toteuttamisesta kaikessa urakoinnissa myös Suomessa. Sen mukaan pääurakoitsija vastaa kaikkien aliurakoitsevien reppufirmojen työtapojen laillisuudesta.

Sunnuntaina on eurovaalipäivä. EU:n uusi perustuslaki hyväksytään neljä päivää vaalien jälkeen. Että hyväksytään vasta vaalien jälkeen, ei ole sattuma. Halutaan salata kansaltamme, että perustuslailla ei turvata julkisia palveluja, jotka ovat tärkeä edellytys hyvinvointiyhteiskunnan toiminnalle. Niiden takia kannattaa äänestää. Porvarit näyttävät äänestävän joka tapauksessa.