Törmäys julkisuuden kivimuuriin

2.11.2001

Jos olisin eduskunnassa, en suostuisi äänestämään Nizzan sopimuksen puolesta. Se lisää suurten maiden ylivaltaa meihin. Vaikka niin on, eduskunta hyväksyy sopimuksen lähes yksimielisesti. Puolesta äänestävät myös entiset EU-änkyrät. Halu valtaan samanlaistaa käyttäytymisen.

Jotta poliitikko olisi olemassa, naaman pitää silloin tällöin näkyä televisiossa ja mielipiteen on hyvä tulla joskus monistetuksi Helsingin Sanomiin. Tässä merkityksessä tunnen, etten ole poliittisesti olemassa. Mediassa ei ajatella toisin vaan samoin.

Amerikan suuret uutiskanavat ovat tehneet valtion kanssa sopimuksen: sodasta vaietaan USA:lle epäedulliset asiat. Kun on sota, on sotasensuuri. Suomalainen media toimii ikään kuin meilläkin olisi sotasensuuri EU:n liittovaltioimisen ja militarisoimisen puolesta.

Ennen kuului asiaan, että porvarilehdet vaikenivat vasemmistopolitiikan - ja -poliitikot. Se ei ollut kuolemanvakava asia. Joukkoa piti koossa poliittinen liima: omat organisaatiot, vahva yhteisöllisyys ja työväenaate (mitä se sitten olikin). Silloin omille tytöille ja pojille riitti se julkisuus, jonka omat lehdet antoivat.

Enää ei ole vahvoja organisaatiota, ei entistä yhteisöllisyyttä eikä Puoluetta, vaan vasemmistopoliitikot ovat riippuvaisia ns. porvarillisesta julkisuudesta. Se monistaa kyllä vasemmistomielipiteitäkin, mutta vain, jos ne ovat yhteensopivia oikeistomielipiteiden kanssa.

Kun Helsingin Sanomissa toimittajat toimittavat nykyisin kaiken itse, lukijoille suodatetaan toimittajien käsitys keskimääräisestä maailmamenosta. Sen mannekiiniksi Hesari on valinnut pääministeri Paavo Lipposen. Hän hoitaa EU:ssa Helsingin Sanomien puolesta liittovaltioitumisen ja militarisoimisen asiat ja Suomessa oman maan natottamisen. Helsingin Sanomat on hukannut muut subjektit ja puhuvat päät kuin omansa.

Pahimpia ovat Max Jakobson ja Olli Kivinen, jotka vääntävät rautalangasta asiat sopimaan natolaiseen maailmankuvaan. Yksityiskohdat pannaan palvelemaan omaa totuutta, ja kyytiä saavat tarvittaessa faktat. Myöskään Unto Hämäläisen ei tarvitse hävetä tässä seurassa Nato-intoa ja vallan perässä hiihtoa. Nämä herrat ovat Naton täsmäaseita Suomen politiikassa. Toki toimittajilla ja muilla EU:n toimitsijoilla saa olla mielipiteet, ja heidän työnsä on kirjoittaa ne julki. Toki lehdellä pitää olla oma linja, jota se mainostuloillaan voi propagoida vapaasti. En aseta kyseenalaiseksi Helsingin Sanomien subjektien oikeutta sanoa, mutta vapaata tiedonvälitystä olisi myös muiden tila saada sanoa. EU-asioissa Suomessa on päällä sensuuri, itsesensuuri, eikä Suomi ole siinä merkityksessä demokraattinen maa.

Olin pitkään toimittajana Yleisradiossa, 17 vuotta. Siitä puolet oli ns. Kekkosen aikaa. Ajalle oli ominaista se, että silloin keskusteltiin. Pohdittiin, miten ajaa ja edistää Suomen asiaa. Nyt - Lipposen yksinvallan aikaan - ovat asiat huonommin kuin silloin. Monilta toimittajilta, eikä vain Yleisradiossa, puuttuu ammatillista aloitteellisuutta, rohkeutta ja uteliaisuutta. Ollaan itse hyväosaisia.

Helsingin Sanomien lähiviikkojen kirjoitukset on helppo ennustaa. Se on - kuten koko poliittinen eliitti - Nizzan sopimuksen hyväksymisen puolella ja sillä tavalla Suomen itsenäisen päätöksenteon säilyttämistä vastaan. Se hyväksyy suomalaisten lisäjoukkojen luovuttamisen euroarmeijan käyttöön. Laekenin huippukokouksessa lehti haluaa EU:lle kirjoitettavaksi oman - liittovaltion - perustuslain, ja se haluaa sen tehtäväksi konventtimetodilla, joka on vastoin ainakin entistä yleistä käsitystä demokratiasta ja parlamentarismista.

Näissä asioissa lehteä edustaa Laekenissa Paavo Lipponen. Huippukokouksen jälkeen hän voi taas vähätellä kansan oikeutta tietää puhumalla" pienen maan pienistä lehdistötilaisuuksista", joihin hän on hieman liian iso johtaja. Viimeksi Nizzasta kotiin tullessaan Lipponen ei tiennyt, mitä oli päättänyt.

Kun Hesarista ei muuten löydy palstatilaa Lipposen arvostelulle ja Suomen itsenäisyyden puolustamiselle, olen ostanut huomiseen lehteen 40 000 markalla tilaa puheenvuorolleni. Kalliiksihan se tulee, että ajattelee toisin, eikä siihen liene varaa kuin euroedustajilla, mutta ilman ostotilaa edessä on julkisuuden kivimuuri.

Suostutteluun kyllästyneiden ihmisten kannattanee pitää ainakin Laekeniin asti (joulukuun puoliväliin) ulottuvat "Älä usko Virallista Lehteä eli Helsingin Sanomia-viikot".