MITÄ ON TAPAHTUNUT?

Miten uutta yhtiötä hallitaan

Sanoma Oy on itse Internetissä kertonut fuusiosta WSOY:n kanssa Internetin kotisivullaan seuraavasti:

"Vuoden 1998 toukokuussa Werner Söderström Osakeyhtiö, Sanoma Osakeyhtiö, Helsinki Media Company Oy ja viimeksi mainittuja omistava holdingyhtiö Oy Devarda Ab ilmoittivat hyväksyneensä sulautumissuunnitelman, jonka mukaan ne sulautuvat Sanoma - WSOY Oyj -nimiseksi yhtiöksi, joka tullee olemaan pohjoismaiden toiseksi suurin viestintäkonserni. Suunnitelman mukaan sulautuminen tulee voimaan vuoden 1999 toukokuun alusta lukien.

Sulautuvien yhtiöiden toiminnot täydentävät toisiaan, ja ne muodostavat erinomaisen toiminnallisen kokonaisuuden. Sulautumisella luodaan kotimainen viestintäalan konserni, jonka toiminta kattaa lähes koko nykyaikaisen tiedonvälityksen alueen. Muodostettavan konsernin kokonaisliikevaihto olisi vuonna 1997 ollut noin 7,4 miljardia markkaa, omavaraisuusaste 61 prosenttia ja henkilöstön määrä yli 10 000.

Yhtiöjärjestyksensä mukaan Sanoma - WSOY Oyj pitää kirjakustannustoiminnassaan päämääränään, pysyen kansallista edistystä tarkoittavalla pohjalla, julkaista hyvää kirjallisuutta. Sanomalehtikustannustoiminnassaan yhtiö pitää päämääränään edistää kansanvaltaisuutta, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, mielipiteenvapautta, kehitystä sekä henkistä ja taloudellista hyvinvointia.

Sanoma - WSOY Oyj:n A- ja B-osakesarjoille haetaan listausta Helsingin Arvopaperipörssissä. Sulautumissuunnitelman mukaan noteeraus alkaisi 3. toukokuuta 1999.

Uuden yhtiön suurin yksittäinen tytäryhtiö on Rautakirja Oyj, jonka osakkeista Sanoma - WSOY Oyj omistaa noin 55 prosenttia. Rautakirja Oyj jatkaa itsenäisenä pörssiyhtiönä."

Edellä siteerattu on luettavissa netin osoitteessa http://www.sanoma.fi/tanaan.html

Hannu Tarmio on teoksessaan "Hurmio tai turmio" (Otava 1998) laajasti selostanut niitä vaiheita, joita WSOY:n kannalta fuusiossa oli. Hän tunnetusti oli sitä mieltä, ettei vanhan kirjankustantajan olisi pitänyt luopua itsenäisyydestään ja liittyä lehtikonserniin.

Myös Tarmio selvittää tulevan Sanoma - WSOY oyj:n omistusrakennetta, mutta hiukan eri tavoin kuin edellä Sanoma kotisivuillaan.

Teoksensa sivulla 333 Tarmio on julkaissut luettelon, joka on otsikoitu "Sanoma-WSOY Oyj:n 20 suurinta osakkeenomistajaa 1.5.1999 alkaen ja niiden osuus äänistä".

Tarmion luettelossa ykkössijalla on Aatos Erkko 21,37 %, ja häntä seuraa hänen sisarensa Patricia Seppälä (o.s. Erkko) 12,01 %. Tämän jälkeen tulevat Asipex Oy (A. Erkon hall.) 8,12 %, Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistys- rahasto 6,54 %, Suomen Kulttuurirahasto 6,25 %, Robin Langenskiöld (P.S:n poika) 5,10 %, Rafaela Noyer (P.S:n tytär) ja WSOY:n kirjallisuus- säätiö 4,55 %.

Jos lasken yhteen Erkon perheen yhteydessä mainitut prosentit, niitä kertyy yli 50, tarkkaan sanoen 51,70 prosenttia. Se edustaa vahvaa, jopa ehdotonta enemmistön äänivaltaa. Säätiöiden osuus jää alle 20 prosentin, laski miten tahansa, vaikka ottaisi mukaan WSOY:n omankin kirjallisuusäätiön.

Vuosikokouksissa ja muutenkin Kordelinin ja Kulttuurirahaston liki 13 prosentilla tietysti on mahdollista puhua jo melko kantavalla äänellä, mutta ei se ratkaisevaa äänivaltaa merkitse.

Tarmion luettelossa on 20 suurimman omistajan joukossa vielä mainittu Helsingin Sanomien 100-vuotissäätiö, Ilmarinen, Näyttelijöiden vanhainkotisäätiö, Pohjola, Päivälehden arkistosäätiö, Lastannet Holding B.V, Merita (hallintarekisteri) ja Suomalaisen kirjallisuuden Seura, WSOY:n Eläkesäätiö, Graaf. teollisuuden tutkimussäätiö, Alma Media Oyj ja Yritys-Sampo. Niiden omistukset vaihtelevat alle neljästä prosentista puoleen prosenttiin. Ne edustavat hyvin erilaisia ja selvästi vastakkaisiakin intressejä. Kiinnostava on Alma Median 0,65 prosentin osuus. Sehän on kilpaileva suuri lehtikonserni.

Edellä luetellut 20 suurimman osuus äänistä on Tarmion laskelmien mukaan 86,30 prosenttia.

Väinö Kirstinä

vaino.kirstina@pp.inet.fi

<= mediafuusio