Kuka näkyy ja puhuu viestimissä?
Onko se valkoihoinen, kaupunkilainen keski-ikäinen, mies?
Missä ovat naiset, nuoret, vanhukset, maahanmuuttajat, tavalliset kansalaiset?
Kenen kuva, kenen ääni –koulutuspaketti
näyttää miten media tuottaa stereotypioita
ja unohtaa moniäänisen ja monivärisen yhteiskunnan.
Tiedotusvälineet ja toimittajat voivat tehdä myös toisin
– tuottaa parempaa ja moniarvoisempaa journalismia.
(katso myös www.yle.fi/gender suomeksi
ja englanniksi)
Naistoimittajat ry tarjoaa uutta näkökulmaa median ylläpitämään
maailmaan Kenen kuva - kenen ääni? (Screening
Gender)-koulutuspaketin avulla.
Screening Gender on viiden eurooppalaisen yleisradioyhtiön toteuttama opetuspaketti. Sen avulla toimittajat voivat kouluttautua tunnistamaan viestimien ylläpitämää mies- ja naiskuvaa ja ottamaan toimitustyössään huomioon moniarvoisen näkökulman. Sen avulla yleisö voi oppia tunnistamaan viestimien ylläpitämää mies- ja naiskuvaa ja vastustamaan sen yksipuolisuutta ja vaatimaan moniarvoisempaa näkökulmaa. Pakettiin sisältyy videonäytteitä tv-ohjelmista, lehtijuttuja ja tutkimustietoa, niiden analysointia ja esimerkkejä miten on voitu tehdä toisin toimitustyön kaikissa vaiheissa käsikirjoituksesta haastateltavien etsintään ja haastattelun tekemiseen.
Naistoimittajat ry tarjoaa mahdollisuutta järjestöille, oppilaitoksille, ja toimittajille pohtia median tuottamaa kuvaa maailmasta ja keinoja journalismin uudistamiseksi. Kenen kuva - kenen ääni? – koulutuspaketti räätälöidään kullekin sopivaksi: 1-2 tunnin esittely, yhden iltapäivän koulutustilaisuus tai vaikka koko päivän työpaja. Luennoitsijat ovat kokeneita naistoimittajia, jotka on koulutettu opetusmateriaalin käyttöön Yleisradion tuella järjestetyllä kurssilla
1946 perustettu Naistoimittajat ry on Suomen vanhimpia toimittajayhdistyksiä. Sen tarkoitus on kehittää jäsenten ammatti- ja elämäntaitoa sekä toimia eri viestimissä työskentelevien naisten yhdyssiteenä. Yhdistykselle on tärkeää edistää naistoimittajien yhteistyötä, vaikuttaa naiskuvaan lehdistössä, radiossa ja televisiossa sekä ottaa kantaa naisten asemaa koskeviin asioihin viestimissä.
Lisätietoja Kenen ääni –kenen kuva? –koulutuksesta antaa
Marja Viita, PRS Marja Viita Oy, PL 1266, 00101 Helsinki, puh 09 406 371, 'marja.viita@kotiportti.fi
Marjo Cunningham, puh 09 598 2152, cunningham@kaapeli.fi
tai sitten sihteeri Marita Suontausta,
Naistoimittajat ry, Ohrakaskensyrjä 9 E, 02340 Espoo, puh 040 5446 100
Screening Gender– why & what?
Why? Screening Gender key words:
- Screening Gender = Diversity: The media do not mirror the changing roles of women and men in society.
- Screening Gender = Quality: Creative thinking about male and female portrayal can help to break through production routines and can broaden journalistic choices.
- Screening Gender = Audience Appeal: Audiences have become increasingly fragmented and more demanding. Programmes with wider scope for identification are more likely to have audience appeal.
What - A training tool kit which
- illustrates the current situation on television, based on the project‘s own research as well as several international studies;
- demonstrates some of the alternatives available to programme-makers in portraying gender;
- is distributed in Europe and elsewhere and can be modified to all interested user groups.
![]()
In a Swedish car magazine programme, the man test drives the car and the woman tests a children's safety chair. Does this reflect non-stereotypical gender portrayal?
Target Groups
Programme-makers and other media professionals - What is in it for you?
- The Screening Gender training kit invites programme-makers to consider fair gender portrayal by offering stimulating arguments, current programme examples and relevant research.
- The kit is designed to inspire discussion and creative thinking about alternatives to existing routines and patterns. It is a hands-on tool which addresses both broader quality issues and concrete journalistic practices.
- The kit can be used in programme development and evaluation.
Who else will benefit from the Screening Gender training kit?
- Schools of journalism or communication, and other organisations whose curricula include a media education component.
- Consumer groups, equal opportunities units, women‘s associations and other groups with a particular interest in how the media operate.
Bella Block is a popular German (ZDF) detective series with a strong female lead character.