STOP-MILLENIUM-ROUND LIIKE

Globalisaatiokriittisessä verkoston tärkeä toimintalogiikka on koota maailmanlaajuista vastarintaa globaalien talousinstituutioiden agendoille, kuten WTO:n Millenium neuvottelukierrokselle, jonka allekirjoittamiseen valmistauduttiin Seattlen ministerikokouksessa joulukuussa 1999. Liike järjestäytyi kansainvälisen Stop-Millenium-Round sähköpostilistan ympärille ja sen vetoomuksiin kerättiin lopulta 2000 järjestön allekirjoitukset lähes 100 maasta.

Linkki julkilausumaan löytyy esim pohjoisamerikkalaisten organisoijien kotisivuilta http://www.tradewatch.org/ WTO. Sittemmin koalitio järjestäytyi WTO Shrink or Sink julkilausuman ympärille, joka löytyy samoilta sivuilta. Verkoston viimeisin kokoava lausunto Our world is not for sale: WTO: Shrink or Sink löytyy sivulta: http://www.canadians.org/

Liike syntyi, kun MAI-sopimuksen kaatumisen jälkeen MAIn vastainen liike laajeni uudeksi jatkuvasti kasvavaksi koalitioksi, jossa oli mukana OECD:n toiminnasta tai kansainvälisistä investoinneista täysin kiinnostumattomia uusia ryhmiä.

Globaali yhteenliittymä syntyi alueellisista vapaakaupan ja talouden integrointia vastustavien liikkeiden yhteistyöstä. Sen ohjelmaa ja verkostoa olivat jo aikanaan luomassa NAFTAn vastaiset pohjoisamerikkalaiset liikkeet, Maastrichin sopimuksen ja EU:n vallan ekpansiota arvostelevat liikkeet Euroopassa sekä kehitysmaiden advocacy-liikkeet ja radikaalit ympäristöliikkeet. Ne kaikki kehittivät 90-luvun kamppailuissaan toimivat mediaorganisaatiot, tutkijayhteydet, hyvät kansainväliset yhteistyösuhteet ja mobilisoivat kriittisiä kansalaisia.

MAI kaatumisessa voitollinen liike pääsi veren makuun ja kiinnitti huomion MAI-sopimuksen oletettuun salakuljetusyritykseen Maailman kauppajärjestöön WTOhon. WTO oli kansalaisjärjestöliikkeelle loistava kohde. Sen toimintaa voidaan hyvällä syyllä luonnehtia epädemokraattiseksi, salailevaksi, läpinäkymättömäksi elitistiseksi herrakerhoksi, joka lähtökohtaisesti maginalisoi muiden elämänalojen arvoja. WTO nähtiin maailmanlaajuisen taloudellisen vallan keskittämisen foorumina. Maailmanlaajuinen uusliberaalien politiikoiden yhdenmukaistaminen WTO:ssa oli luonut myös sen yhtä globaalin vastustuksen.

MAI-verkoston pohjalta mobilisoitiin Stop-Millenium-Round-kampanja, joko kokosi Seattleen ennennäkemätön epäpyhän allianssin. Jo mainittujen NAFTAn vastaisten liikkeiden, Maastrichin sopimuksen ja EU:n vallan ekpansiota arvostelevien liikkeiden, kehitysmaiden advocacy-liikkeiden ja radikaalit ympäristöliikkeiden lisäksi Stop-Millenium-Roundin julistuksen ympärille ryhmittyivät ihmisoikeusjärjestöt, naisliike, kehitysmaaliike, Etelän ja Pohjoisen pientalonpojat, vihreät ja kuluttajaliike. Seattleen verkostoon yhtyi myös suoran toiminnan liikkeet. Lisäksi Seattlessa nähtiin Yhdysvaltojen ammattiyhdistysliikettä ja äärikonservatiiveja, jotka ohjelma on olennaisen protektioinistinen ja nationalistinen suhteessa verkostossa yleisemmälle kosmopolitismille tai internationalismille.

Katso keskustelua WTOn uudesta neuvottelukierrokselta ylläpitämiltäni Attacin webbisivustoilta:
http://www.attac.kaapeli.fi/agenda/ ja http://forum.attac.kaapeli.fi/
 
 
ETUSIVU
LISTA LIIKKEISIIN
TUTKIMUS 1. OSA
TUTKIMUS 2. OSA