ETUSIVU

HALLITUS

LIITY JASENEKSI

SEURAN TOIMINTA



 

 

SEURAN TOIMINTA

 

Seuran Historiaa

Suomi-Moçambique-seuran perustamisajatus syntyi Maputon lentokentän matkatavarahallissa loppuvuodesta 1985, kun Ilkka Taipale sattumalta kohtasi eräitä Nacalan silloisen satamahankkeen asiantuntijoita. Ajatus jäi itämään ja seura perustettiin 21.4.1986 pidetyssä kokouksessa. Oikeusministeriö merkitsi seuran yhdistysrekisteriin 18.9.1986. Toiminnan tavoitteet olivat edistää maitten välisiä suhteita, vahvistaa Suomen kehitysyhteistyötä Mosambikiin, edistää Mosambik-tutkimusta, järjestää kummitoimintaa ja hoitaa muita ystävyysseuratehtäviä.

Seuraan liittyi heti ensimmäisenä vuonna 46 jäsentä, joiden joukossa on monia nykyisinkin hyvin tunnettuja nimiä: Erkki Liikanen, Erkki Tuomioja, Elisabeth Rehn, Ilkka Taipale… Jäsenmäärä on suhteellisen pieni, maksaneita jäseniä on alle 50. Jäsentoiminta on pienessä seurassa ollut melko vaatimatonta. Suurin osa toiminnasta tapahtuu Mosambikissa erilaisten hankkeitten tukemisena. Jäsenille on pyritty lähettämään kahdesti vuodessa seuran tiedote. Suurin osa jäsenistä on ollut jollakin tavalla elämänsä aikaisemmissa vaiheissa kosketuksissa Mosambikiin.

Mosambikilaiset vieraat seura on aina pyrkinyt ottamaan suojaansa ja on osallistunut vieraiden ohjelman toteuttamiseen. Alkuvuosina Suomessa kävi paljon vieraita kehitysyhteistyön puitteissa, samoin opiskelijoita ja kurssilaisia. Sittemmin tällainen vierailu on tyrehtynyt ja nykyään vieraina ovat lähinnä poliitikot ja eri alojen asiantuntijat sekä virkamiehet. Mosambik on halunnut tutustua suomalaiseen demokratiaan lähettämällä kaksi eri valtuuskuntaa tutustumaan vaaleihin, sekä valtiollisiin että kunnallisvaaleihin. Useita seuran jäseniä on ollut Mosambikissa vaalitarkkailijoina sekä vuoden 1994 että vuoden 1999 vaaleissa.

Julkaisutoiminta

Tilaa seuran julkaisuja!

Seura on saanut aikaan useita Mosambikiin liittyviä julkaisuja: Kirjallisuusantologia Msaho (1988), Mahdollisuuksien Mosambik (1989, yhdessä Suomen Pakolaisavun kanssa); musiikkikasetti Vamos dançar Marrabenta (199?); keittokirja Mathapa (1992, yhdessä Psykiatrian yhteistyön kanssa), käännös sosiologian klassikosta Mustaa kultaa (1994, yhdessä Rauhankirjallisuuden edistämisseuran kanssa), diasarja Mosambikin tie (199?) sekä Mosambikin vapautusliikkeen johtajan Eduardo Mondlanen kirja Mosambikin taistelu (Like, uusi painos 2000). Vuonna 2002 seura antoi tukea Kyösti Suonojan kirjoittamaan kirjaan Kumppanina Maputossa.

2000-luvulla seura on ryhtynyt kääntämään ja julkaisemaan mosambikilaista kaunokirjallisuutta, josta mosambikilaisen biologi-kirjailijan Mia Couton teos Pelikaanin viimeinen lento (2002, suom. Sanna Pernu) oli menestys. Syksyllä 2006 ilmestyi niinikään Pernun suomentama Plumeriaveranta. Pilvi Riikka Taipaleen toimittama teos Amagamulamulazetxê ja muita leikkejä Mosambikista julkaistiin 2004 ja se jaettiin kaikkiin suomalaisiin päiväkoteihin ja ala-asteille. Seuraavana vuonna ilmestyi Anna-Maija Keurulaisen teos Makonde - kansa ja veistotaide. Julkaisutoimintaa jatketaan. Parhaillaan seuran piirissä on tekeillä Mosambikin kulttuurista kertova teos, kokoelma sena- ja shangana-kansojen sananlaskuja sekä Mosambikin Sankarimatkailijan opas.

Toiminta Suomessa

Seura on järjestänyt valokuvanäyttelyjä sekä esittänyt diasarjoja ja videoita erilaisissa Mosambin esittelytilaisuuksissa. Vuonna 1997 seura järjesti suomalaisten ja mosambikilaisten kuvataiteilijoiden yhteisen tapaamisen ja työpajan Loimaalla edesmenneen taitelija Alpo Jaakolan ateljeessa yhteistyössä eräiden muiden organisaatioiden kanssa. Seuralla on ollut myyntipöytä "Mahdollisuuksien torilla" ja erilaisissa basaareissa. Niissä myydään mosambikilaisia tavaroita. Seura teetti myytäväksi 200 Mosambik-aiheista T-paitaa vuonna 1998 tunnetun mosambikilaisen taiteilija Malangatanan aiheen pohjalta. Seuran 15-vuotisjuhlat pidettiin 2001 Kellokosken Itämerikeskuksessa, jossa runsaan vierasjoukon mukana olivat myös Mosambikin kulttuuriministeri Dr. Mkaima sekä suurlähettiläs Rui Balthazar puolisonsa kanssa. Kirjailija Mia Couto sekä Mosambikin entinen presidentti Joaquim Chissano on kutsuttu seuran vieraaksi tänä vuonna pidettäville seuran 20-vuotisjuhlille.

Tukihankkeet

Seuralla on ollut monia tukihankkeita, joihin on saatu varat 80 prosenttisesti Suomen ulkoasiainministeriöltä. Seura rahoittaa itse 20 % hankkeiden kustannuksista. Aluksi hankkeet olivat pääasiassa tavaroiden keräämistä ja lähettämistä: "Paperia Mosambikin kirjalilijaliitolle", "Lääkkeitä Nacalan sairaalaan" tai "Koulutarvikkeita Nacalan yläasteelle". Nykyään pyritään kestävämpiin hankkeisiin. Tällainen hanke oli kuitenkin jo 1980-luvulla mattokutomon perustaminen Maputoon. Hankittiin kangaspuut ja koulutettiin matonkutojat pientä käsityöpajaa varten. Hanke joutui kuitenkin ajan mittaan taloudellisiin vaikeuksiin sikäläisen kokemattoman liikkeenjohdonvuoksi ja toiminta lakkasi. Suuri hanke on ollut Beiran kirjaston tukeminen. Kirjastoon hankittiin eri tieteen alojen kirjallisuutta, josta osa kuitenkin hävisi silloisen kirjastonhoitajan epärehellisyyden takia.

Vuonna 1997 aloitettiin Pemban vankeinhoidon hanke ihmisoikeuksien suojelun pohjalta. Hanke käsitti työ-, koulutus- ja kulttuuritoimintaa sekä perheyhteyksien eheyttämistä. Hanke joutui vaikeuksiin hallitusta v astaan syntyneen väkivaltaisen mellakoinnin ja sen rangaistustoimien johdosta, minkä lisäksi hankkeen hallinnointi ja valvonta oli hankalaa. Seura päätti lopettaa Pemban vankilahankkeen 1999 ja keskittyä sellaisiin hankkeisiin, joiden hallinta ja valvonta on seuran resursseilla mahdollista. Toinen vankilahanke aloitettiin 1999 Maputossa, jossa oli avattu uusi naisvankila. Seura tuki vankien omaa ja vankilan maanviljelystä antamalla varoja mm. siementen ja välineiden hankintaan. Hankkeeseen kuului myös kursseja, joilla vartijoita koulutettiin ompelukurssien ja lasten päiväkodin vetäjiksi.Lisäksi vankilaan hankittiin ompelutarvikkeita ja -koneita ja perustettiin lääkevarasto. Hankkeen tuloksena vankilasta poistui nälänhätä ja tuotteita riitti myyntiinkin. Valitettavasti hanke kaatui vankilan epärehelliseen varojen käsittelyyn. Seuramme on vaatinut kirjeitse asiasta hallituksen selvitystä, mutta sitä ei ole saatu. Vuodesta 2006 eteenpäin seura osallistuu konsultoivana osapuolena Kriminaalihuollon tukisäätiön toteuttamaan vankeinhoidon tukihankkeeseen Mosambikissa.

2000-luvun alussa seura tuki sarjakuvapiirtäjien koulutushanketta Mosambikissa. Sarjakuvien avulla toteutetaan myös erilaisia yhteiskunnallisia valistuskampanjoita esimerkiksi vammaisten aseman parantamiseksi. Vuonna 2005 seura hallinnoi musiikkikirjaston perustamishanketta Mosambikiin. Kirjasto kokoaa järjestelmällisesti erilaista musiikkia kokoelmiinsa, jotka ovat opiskelijoiden sekä musiikki- ja tanssitaiteilijoiden käytössä. Musiikkikirjasto on pystytetty vanhaan elokuvateatteriin, jossa on iso sali erilaisille tilaisuuksille.

2000-luvulla seura on keskittynyt Mosambikista kertovan kirjallisuuden julkaisemiseen sekä mosambikilaisen kaunokirjallisuuden kääntämiseen ja kustantamiseen.

Yhteistyöverkot

Seura on lähes alusta alkaen ollut Kehitysyhteistyön Palvelukeskus Kepan jäsen. Alussa ennakkoluuloja oli puolin ja toisin, mutta kuten aina, kokemuksen myötä ne ovat karisseet. Kepan hallituksessa on ollut seuramme edustaja, myös varapuheenjohtajana. Vuonna 1991 KEPA valitsi Mosambikin kumppanuusohjelmansa kohdemaaksi ja sen myötä yhteistyö tiivistyi.

Jo ennen seuran perustamista oli 1968 perustettu Tricont-liike, joka julkaisi Eduardo Mondlanen kirjan Mosambikin taistelu (Demo, 1969). Toinen radikaali liike oli 1960-luvun lopussa aja 1970-luvun alussa Suomen Teiniliitto ja sen kuuluisat taksvärkkikampanjat. Mosambikin ensimmäiset oppikirjat painettiin kampanjasta saaduilla varoilla. Muita yhteistyökanavia ovat Kellokosken henkilökuntayhdistys, joka on tukenut Infulenen mielisairaalaa Maputossa, Taksvärkki ry, Suomen UFF, Kemin kaupunki, Emmaus Helsinki ry, Kuurojen Liitto, UNIFEM, Tampereen Sosiaalialan oppilaitos, Kehitysvammalitito, Suomen Pakolaisapu, Punainen Risti, OAJ, SASK ja Kirkon ulkomaanapu. Seuramme on Ystävyysseurojen Liiton jäsen.