ETUSIVU

YHDISTYS

YLEISTA

TAPAHTUU

TUOTTEET

MOSAMBIK

LAPSILLE

 

 

SMS Seminaari October 2008

‘Listen to us, plan with us’ Says Mozambican Ambassador Pedro Comissário at Finnish-Mozambican seminar on Oct 4, 2008.

Lisää omapäisyyttä peräänkuulutti tutkija Joe Hanlon kehitysyhteistyön mallimaalta Mosambikilta puhuessaan Suomi-Mosambik seuran järjestämässä seminaarissa 4.10.2008 Rauhanasemalla.

Mozambique – more than 15 years of peace, challenging accounts of a post war success story’ seminaari kokosi Rauhanaseman juhlasalin täyteen väkeä, niin suomalaisia kuin mosambikilaisia, niin kehitysyhteistyön virkamiehiä, tutkijoita kuin tavallisia kansalaisiakin, joita kiinnostaa Mosambikin kehitys ja tulevaisuuden näkymät.

Pääalustajaksi oli kutsuttu Mosambik-tuntija, tutkija ja toimittaja Dr Joseph Hanlon, joka rivakasti selkokielellä selvitti kehitysnäkymien ongelmia ja kehityksen esteitä, teemalla ’Donor myths and the magical MDGs’. Mosambikista väitöskirjaa tekevä Laura Torvinen keskittyi alustuksessaan ’hyvän hallinnon’ käsitteeseen ja käytäntöihin Mosambikissa ja professori Liisa Laakso vertaili donor-maiden kriteereiden vaihtelevaa tulkintaa ja muutoksia kahden eteläisen Afrikan naapurimaan osalta teemalla ’Good Mozambique-Bad Zimbabwe’.  Myös Mosambikin suurlähettiläs Pedro Comissário osallistui seminaariin ja nosti puheenvuorossaan esiin Mosambikin tarpeen kehittää yhteistyötä kaupan ja liiketoiminnan sekä investointien alalla. Pariisin ’harmonisaatio’-sopimukseen viitaten hän painotti Mosambikin omaa kehitystahtoa, osallisuutta ja määräysvaltaa suhteessa ulkoiseen apuun ja avunantajiin; ’ listen to us, plan with us’,  hän vetosi.

Mosambik, joka on Suomenkin keskeinen kumppani, saa vuosittain suuren osan budjetistaan nk. budjettitukena 14 avunantaja eli donor-maalta. Vaikka suora budjettituki tähtää vastaanottavan maan osalta suurempaan läpinäkyvyyteen ja omaehtoiseen suunnitelmallisuuteen taloudenpidossa on käytännössä usein ajauduttu tilanteeseen jossa avunantajamaiden edustajat entistäkin seikkaperäisemmin puuttuvat suunnitteluun ja seuraavat avunkäyttöä. Näin on tapahtunut myös Mosambikissa, sanoo tutkija Joe Hanlon, joka kertoi kuulleensa virkamiesten valittavan, ettei valtion talousarviota voi viedä parlamentin käsittelyyn ja sen hyväksyttäväksi, koska niitä ei parlamentin päätökselläkään enää saisi muuttaa donormaiden suosituksista.

YK:n asettamat vuosituhattavoitteet, nk. Millenium Development Goals on laaja ohjelma, jolla sitoutuneesti pyritään poistamaan köyhyyttä maailmasta. Tavoitteet on vahvasti keskitetty sosiaalisektorille, peruspalveluihin, hyvinvointiin. Kuitenkin käytännössä tämä suuntauskeskittymä helposti vinouttaa kehityksen kulkua, sillä kestävän, terveen talouden ja verotuspohjan rakentamiseksi tarvitaan myös enenevästi tuotantoa ja työpaikkoja, markkinoita ja työtuloja.
Mosambikin kaltaisessa, vielä vahvasti agraariyhteiskuntana elävässä maassa on tarpeen myös vahva valtion tuki esimerkiksi maatalouden kaikkien eri sektoreiden osaamisen ja infrastruktuurin kehittämiseksi – mutta tässä mm Maailmanpankin (WB) ja Kansainvälisen Valuuttarahaston (IMF) tiukat ohjeet ovat estäneet Mosambikissa valtion kehityspankin perustamisen tähän tarkoitukseen, vaikka presidentti Guebuza teki siihen tähtäävän aloitteen jo vuonna 2004.

Liiallinen kuuliaisuus onkin kehitysyhteistyön mallimaana pidetyn Mosambikin kehityksen esteenä, totesi Joseph Hanlon, joka on juuri saanut valmiiksi uuden kirjan ’Do bicycles equal development in Mozambique?’ joka ilmestyy marraskuussa.  Elokuussa Mosambikissa julkaistu portugalinkielinen painos kirjasta on loppuunmyyty, toki toinen painos on jo tekeillä.

Dr. Joe Hanlonin seminaarialustuksen pp-esitys ja muistiinpanot ladattavissa tästä: Presentation available here

Laura Torvisen alustuksen pp-esitys ladattavissa tästä: Presentation here

Dr Joe Hanlon luennoi pe 3.10. myös Helsingin yliopiston Kehitysmaainstituutissa kansainvälisten kansalaisjärjestöjen toiminnasta Mosambikissa. Luennon kalvot löytyvät nettiosoitteesta:
http://www.valt.helsinki.fi/kmi/post-196.htm

SEMINAARI-kirjoittelua:
http://www.global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=138452&nodeid=15782;

Sekä KEPAn verkkouutiset http://www.kepa.fi/uutiset/6664.