Kirje Linnealta

 

Minua jäi askarruttamaan viesti nuorelta ruotsalaistytöltä, Linnealta.

            Tämä minulle entuudestaan tuntematon tyttö kirjoittaa:

 

"Syy siihen, että kirjoitan tämän (viestin) on se, että haluaisin tietää, onkohan todellisuudessa olemassa jotain sellaista seuraa, joka muistuttaisi Pereat munduksessa mainittua Vapaaehtoisen Sukupuuton Seuraa ---. Jos sellaista seuraa ei vielä ole olemassa, haluaisin mielelläni perustaa sellaisen, ja mietin, käykö siinä tapauksessa päinsä, että annan sille nimeksi juuri Vapaaehtoisen Sukupuuton seura. Sillä kai on parasta ensin kysyä, koska sinä sikäli kuin ymmärrän olet ensimmäinen, joka olet käyttänyt sitä nimeä."

 

Mikä se sellainen seura on? Vapaaehtoisen Sukupuuton Seura esiintyy romaanissani Pereat mundus. Seija Torpefältin romaanin ruotsinnoksessa, jonka Linnea ilmeisesti on lukenut, yhdistyksen nimi on Sällskapet för frivilligt utdöende.

 

Linnea kysyi, satuinko tietämään, onko sen tapaista seuraa todellisuudessa olemassa. Satuinpa hyvinkin. Saatoin kertoa hänelle, että verkossa on kotisivu yhdistyksellä, jonka nimi on The Voluntary Human Extinction Movement. Sillä on jäseniä monissa maissa, ja sen motto kuuluu: "May we live long and die out."

 

Yhdistyksen päämääränä on muuttaa ihmisten asenteita siten, että he eivät enää haluaisi jälkeläisiä ja ihmissuku siten vähitellen katoaisi häiritsemästä planeettamme ekosysteemiä. VHEM:in sivut ovat loogisia, äärirationaalisia, hienostuneita ja sarkastisia, ne välttävät meteliä ja räikeitä painotuksia.

 

Yhdistyksen Kysymyksiä ja vastauksia-palstalla (FAQ) tiedustellaan mm.: "Jos olisi olemassa nappi, josta painamalla ihmiskunta lakkaisi olemasta, painaisitko sitä?"

 

Vastaaja voi valita kahdesta vaihtoehdosta: "1. Ei. Voin pitää ihmisrodun olemassaoloa oikeutettuna huolimatta kaikesta ilmeisestä todistusaineistosta. 2. Kyllä. Painaisin nappia. Kannatan elämän säilyttämistä ja Maan palauttamista luonnolliseksi paratiisiksi."

 

FAQ jatkuu: "Sellaista nappia ei ole eikä koskaan tule olemaan, ja vaikka olisikin, sen painaminen olisi vastoin VHEM:n vapaaehtoista etiikkaa. Tämä on vain filosofinen harjoitus, joka auttaa kirkastamaan arvoja."

 

Itseään poikkeuksellisen lahjakkaana pitävälle henkilölle (ja kukapa ei sellainen olisi), tarjotaan kysymystä: "Olen erityisen fiksu. Eikö minun pitäisi antaa geenieni jatkua?"

 

Tähän VHEM vastaa vähintäänkin johdattelevasti: "Katsotaanpa, selvittäisittekö pienen älykkyystestin --- 'lisääntymislisenssiä' varten. Vastatkaa yksinkertaisesti tähän kysymykseen: Ottaen huomioon sen, että 40000 lasta menehtyy joka päivä aliravitsemukseen ja sen, että määrättömästi lajeja kuolee sukupuuttoon ihmissuvun valtavan lisääntymisen vuoksi, pidättekö tosiaan hyvänä ideana tuottaa toinen kaltaisenne?"

 

Nuoren Linnean viesti teki minut alakuloiseksi. Se sai miettimään myös kirjailijan vaikutusvaltaa, joka toisinaan yllättää hänet itsensäkin. Toki tiedämme, että maailmassa on liikaa ihmisiä ja että juuri siinä on ihmiskuntaa ja koko planeettamme ekosfääriä rasittavien monien sietämättömien ongelmien alkujuuri. En silti halua neuvoa nuoria ihmisiä: Älkää milloinkaan hankkiko jälkeläisiä! Vaikka olen  kuvannut tämän kaltaista seuraa ja sen fiktiivisiä jäseniä, en propagoi liikkeen päämäärien puolesta. Minua ei miellytä liikkeen ideologian kyynisyys eikä sen synkeä ihmiskäsitys.

 

Linnean viesti on ilmaiseva. Uuden vuosituhannen sarastaessa ihmiskäsitys on kenties pessimistisempi ja synkempi kuin milloinkaan ennen. Onko se mikään ihme? Mennyt vuosisata opetti holokaustien, hiroshimojen ja maailmansotien kautta, millainen oikeastaan on ihmisluonto. Sodan ja terrorin, vihan ja koston, julmuuden ja ahneuden jatkosarja mediassa ei lopu. Ilta illan jälkeen televisio viihdyttää katsojia irstailla psykopaateilla ja säälimättömillä sarjamurhaajilla. Toden totta: yleisimpiä ajanviettotapoja on seurata, miten toisia - joskin vielä toistaiseksi fiktiivisiä - ihmisiä kidutetaan ja tapetaan mitä kekseliäimmin keinoin!

 

Linnean viesti ja Kenan Malikin teos Man, Beast  and Zombie, jota satuin juuri kirjeen saadessani selailemaan, kertovat kumpikin ihmiskäsityksen muuttumisesta ja synkkenemisestä. Todellakin olemme edenneet kovin kauas renessanssin aikakauden uskosta ihmisen jalouteen, etäälle myös 1900-luvun alun kehitysoptimismista.

 

On yhä enemmän niitä, jotka eivät usko, että ihmiskunta voisi samanaikaisesti huolehtia kasvavan väestön tarpeista ja planeetan biosfääristä. Armonaika on loppumassa. Kaikki toimenpiteet, jotka tähtäävät väkiluvun vähentämiseen, kaikki suojeluohjelmat ja ekologisemmat energiantuotantotavat ovat heidän mielestään myöhässä. Ihmisoikeuksien ja planeetan suojelun yhdistäminen ei ole mahdollista.

 

Kun on pakko todeta kirjailijalla olevan vaikutusvaltaakin (mitä oikeastaan ei näinä aikoina ole helppo uskoa), olen tyytyväinen, etten ole propagoinut Euthanasiakirkon puolesta ja ettei Linnea halua perustaa kotimaahansa sen sivuhaaraa. VHEM on nimittäin varsin kesy järjestö verrattuna sellaiseen verkosta löytyvään lahkokuntaan kuin Euthanasiakirkko (The Church of Euthanasia). Se ylistää kuoleman kauneutta ja sen motto kuuluu: Pelasta planeetta, tapa itsesi! 

 

Euthanasiakirkon sivuilla annetaan myös suosituksia itsemurhametodista, tarkat ohjeet ja jopa osoitteet, joista voi tilata toimenpiteen vaatimia tarvikkeita (mm. heliumsäiliöitä). Tämän kirkon peruspilarit ovat abortti, itsemurha, kannibalismi (tosin vain jo kuolleiden ihmisten syönti) ja sodomia.

 

"Maailma on meidän tuhkakuppimme", Euthanasiakirkko julistaa. Tämän seurakunnan herttaisia sivuja lukiessa ymmärtää taas kerran, että mikään epäinhimillinen ei ole internetissä vierasta.

 

Vielä paljon hyytävämpää näkökantaa edustaa torontolainen Gaian, Maaäidin, vapautusrintama (The Gaia Liberation Front). Se näkee ihmislajin syöpänä, kotiplaneetalleen hengenvaarallisena alien-lajina, joka on ohjelmoitu tuhoamaan ja josta on päästävä eroon viimeistä alkiota myöten. Planeetta voi säilyä elävänä vain, jos ihmissuku on hävitetty. Shakespeare sanoi sen kauniimmin: "- - - niin että katois kerralla jok'ainut itu tään ihmissuvun kiittämättömän."

 

Rintaman kotisivuilla valitetaan sitä, että kerran niin paljon toiveita herättänyt aids on osoittautunut aivan liian helpoksi välttää. 

 

The Gaia Liberation Front tarjoaa erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja aina liian hitaana metodina pitämästään steriloinnista ydinsotaan ja biotekniikkaan saakka. Viimeistä mahdollisuutta, ts. bioterroria, vieläpä mahdollisimman monen tappavan viruksen levittämistä, rintama pitää varteenotettavimpana vaihtoehtona.

 

Kun sen puheenjohtajiston edustajalta Geophilukselta tiedusteltiin, miksei hän yksinkertaisesti tee itsemurhaa, Geophilus vastasi: "Minun nähdäkseni se hyvä mitä teen levittämällä ihmisen sukupuuton ideaa, painaa enemmän kuin se harmi mitä aiheutan pysymällä hengissä. "

 

Tämän liikkeen sivulta löytyy viite Pentti Linkolaan. Tuskin on hämmästyttävää, että suomalaisen kirjailijan maine on kiirinyt Torontoon saakka. Sillä mikä sopisikaan tälle vapautusliikkeelle paremmin kuin Linkolan käsitys sodan siunauksellisuudesta. Tosin Geophilus ei ole ymmärtänyt korostaa tätä Linkolan näkökohtaa:

 

"Ainoaa toivoa herättäisi sotien luonteen muuttuminen siten, että henkilövähennykset kohdistuisivat mittavasti varsinaiseen lisääntymispotentiaaliin, nuoriin naaraisiin, sekä lapsiin, joista puolet on tyttölapsia. Ellei näin käy, sotiminen on enimmältään ajanhukkaa tai peräti vahingollista."

           

Toivoa Linkolalla on, sillä juuri siihen suuntaan, siviilien ja naisten tuhoamiseen, sodat ovat viime vuosikymmeninä muuttuneetkin.

 

Mutta mikä voisi vahingoittaa ympäristöliikettä pahemmin kuin tällainen propaganda?

 

Toki ihmisiä on liikaa. Toki me - ja tähtemme koko eliökunta - eläisimme paremmin, jos meitä olisi vähemmän kuin nyt, paljon paljon vähemmän. Mutta että tämä tietoisuus, joka epäilemättä on harvinaisuus maailmankaikkeudessa, kokonaan katoaisi? Peruuttamattomasti poistuisi maailmankaikkeudesta? Tai mikä vielä pahempi: että se väkivalloin sieltä kitkettäisiin.

 

Totta kyllä, vaikka puolet ihmiskunnasta liittyisi Vapaaehtoisen sukupuuton seuraan, toinen puolisko kyllä pitäisi huolta sikiämisestä ja ihmissuvun jatkuvuudesta turhankin perusteellisesti. Silti en toivo, että Linnea perustaisi VHEM-liikkeelle alaosaston.

Ihminen on kuitenkin muuta, myös muuta, kuin säälimätön peto tai  toisten ohjailema älytön zombi. Siksi kirjoitin tytölle, että huolimatta ihmiskunnan synkästä historiasta, minusta olisi sittenkin sääli, jos Homo sapiens täältä kokonaan katoaisi.

 

Huomaan toivovani, että Linnea ja hänen ikätoverinsa näkisivät niin edeltävässä, omassa kuin seuraavassa sukupolvessa myös  ihmisen vapaan ja hyvän tahdon toteuttamia tekoja. Uskon ja tiedän, että sellaisiakin on nähtävissä.

 

Pari vuosikymmentä sitten yritin suomentaa joitakin Nils Ferlinin runoja, myös hänen runonsa Människan sitter vid diktens port. Ehkä Linnea tunteekin tämän maanmiehensä tekstin? Sehän vastaa omalla tavallaan kysymykseen "mitä muuta ihminen on?" tai ainakin: "Mitä muuta ihminen voisi olla?".

 

 

Ja kuitenkin on tämä yksi,

jota ei saada pyörretyksi:

kaikki mikä on jumalaista ja suurta,

mikä sytyttää,

se on ihmisen juurta.

Hän on laskenut tähtien vuosisadat,

avaruuksissa niiden hiljaiset radat.

Ja itse äärellä laskelmain

hän on pelkkä silmänräpäys vain.

Hän on itse vain pelkkä tuulen haiku,

ryppy poskella, syntymähuudon kaiku.

 

     ! $ %  ! $ % % % % - 0 ııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııı - 0 ı H M T T W H M T T T W