Piristysruiskeita?

Kunnanvaltuutettu ilmoitti televisiossa, että Talvivaaran nikkelikaivos, Euroopan suurin, tulee olemaan piristysruiske Kainuulle. Olen havainnut, että myös ja etenkin ydinvoimaloita kuvaillaan usein piristysruiskeiksi milloin millekin paikkakunnalle. Vuoden 2003 Itä-Uudenmaan maakuntaohjelmasta luin: “Ydinvoimalapäätös toisi Loviisan seudulle kaivatun piristysruiskeen, joka vaikuttaisi niin elinkeinoelämään kuin asumiseen.” Lalli-lehti taas julisti: “Viidennen ydinvoimalan sijoittuminen Satakuntaan olisi maakunnalle piristysruiske, jota se kaipaa.” Tekniikka&Talous-lehdessä (9.9.2004) kirjoitettiin: “Olkiluotoon tuleva viides ydinvoimala tuo piristysruiskeen myös pumppualalle.”
Mutta hourekuvat haihtuvat. Kolme vuotta myöhemmin (21.2.2007) Rakentaja-lehti näkee jo asian hiukan toisessa valossa: “Uskottiin, että laman kourissa kamppailevalle rakennusalalle ydinvoimalan rakennustyö olisi merkittävä piristysruiske. Tehty työ meni kuitenkin hukkaan. Olkiluotoon nousevan viidennen ydinvoimalan rakentavat pääosin ulkomailta tuotetut työntekijät.”
Tiedämme täällä Itä-Uudellamaalla, että Loviisalle ydinvoimala ei suinkaan loihtinut sellaista tulevaisuutta kuin sitä rakennettaessa monet päättäjät kuvittelivat. Vaikka energiayhtiöiden talouksia tällaiset hankkeet epäilemättä piristäisivät, minkään maakunnan ei pidä perustaa tulevaisuususkoaan moisten ruiskeiden teholle. Niiden piristeet kuluvat pian, mutta myrkyt jäävät jäljelle.
Kun Posivasta oli ilmoitettu, ettei sinne huolita Fennovoiman suunnitteleman ydinvoimalan jätteitä, yhtiön voitonvarma viestintäjohtaja Pasi Natri lausui Taloussanomien (2.11.) mukaan: “Ei meidän hankkeemme kaadu tähän, eikä mihinkään muuhunkaan. Uskon, että Posivan kanta kehittyy sellaiseksi, että kansallisesti järkevät ratkaisut saadaan aikaiseksi. Ei näin isoissa kysymyksissä ajeta vain yksittäisten yritysten ahtaita intressejä.”
Niin, tiedämmehän me toki kaikki, etteivät suuryhtiöt suinkaan toimi omia itsekkäitä etujaan ajaen. Tiedämme, että Fennovoima ja sen uhrautuva johto haluavat rakentaa uuden voimalan Suomen hyvinvointia ja koko kiertotähtemme tulevaisuutta ajatellen…

Isnäsissä 23. 11. 2007 Leena Krohn
Stone Design's Create®
2007-11-16 18:55:50 +0200
Valid XHTML 1.0 Transitional