Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Kevätretki Loviisaan  18.5.2004

Sää ei todellakaan ollut keväinen, saatikka kesäinen, kun 25 retkelle ilmoittautunutta kandia ja avecia nousi pikkubussiin Helsingin rautatientorilla tiistaina 18.5. klo 11.30. Taivas oli harmaa ja viskoi koko matkan niskaamme jäätävää sadetta. Se oli sinäänsä harmi - vaikka ei retkeämme onnistunutkaan pilaamaan - sillä Loviisa on ennen kaikkea kesäkaupunki ja olisi suotuisalla säällä toki näyttäytynyt paremmassa valossa. Onneksi retkiohjelmamme oli suunniteltu siten, että olimme suurimmaksi osaksi sisätiloissa.

Saavuttuamme Loviisaan oli kaupungin matkaopas meitä vastassa Bongan linnan edessä. Bongan linna on taiteilijapariskunta Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin koti ja ateljee sekä sisältää myös erillisen Nelimarkan töitä esittelevän taidemuseo-gallerian. Kuulimme talon vaiheikkaan historian  1800-luvun alun jugendtyylisestä rakennuksesta punakattoisine torneineen nykypäivän graniittilinnaksi, joka myötäilee sekä italialaista uusklassismia että funkista. Kiinteistö siirtyi nykyisille omistajilleen vuonna 1988. Tutustuimme galleriassa Riitta Nelimarkan töihin, joita on esillä lähes kaksisataa: piirustuksia, akvarelleja, taidegrafiikkaa, kollaaseja, villa- ja pellavareliefejä, tekstiilikuvia sekä taide- ja runokirjoja.

Lounaan nautimme vuodelta 1662 peräisin olevassa rakennuksessa, jossa toimii kievari Degerby Gille. Rakennus on historiallisena nähtävyytenä yksi Loviisan merkittävimmistä, ja sillä on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Tila on toiminut mm. aateliskotina, lasarettina, museona, kouluna sekä 1920-luvulta alkaen yksityisenä herrasmiesklubina. Tilalla ovat vierailleet Ruotsi-Suomen kuninkaat, esimerkiksi Kustaa III sekä useat Suomen presidentit, mm. Mannerheim ja Kekkonen.

Erinomaisella talonpoikaismenulla ruokittuina jatkoimme matkaamme vanhaan satamaan Laivasillalle, jossa sijaitsee Loviisan merenkulkumuseo. Loviisalla on 250-vuotinen historia laivanrakennuksessa ja merenkulussa, eikä loppua ole vieläkään näkyvissä!  Kesäisin Laivasillan viehättävä alue kuhisee elämää, kun vanhoihin makasiineihin perustetut puodit ja kahvilat vetävät väkeä. Satamasta löytyy myös yksi nyky-Loviisan suosituimpia matkailukohteita: Österstjernan-alus, jota pieteetillä rakennetaan vanhan uponneen aluksen kopioksi. Tämä mahtavan kokoinen puupurjelaiva seilaa vielä tulevaisuudessa täysissä purjeissa Suomen vesillä ja sitä voi vuokrata esim. yritysten tarpeisiin.

Österstjernan-alus oli niin mielenkiintoinen, että retkeläisiä piti aivan hoputtaa eteenpäin seuraavaan kohteeseen. Loviisan kaunis punatiilinen kirkko, joka rakennettiin 1863-65, odotti meitä oppaineen. Kirkossa on paljon kaunista katseltavaa. Perinteisen alttaritaulun sijaan ovat loviisalaiset nostaneet alttarin keskukseksi tanskalaisen Thorvaldsenin huomattavan suurikokoisen, kipsisen Kristus-veistoksen. Ensimmäinen suomenkielinen Raamattu, ns Mikael Agricolan Raamattu vuodelta 1642 löytyy kirkosta. Myös ruotsinkielinen Kaarle XII:n Raamattu vuodelta 1702 on esillä vitriinissä.

Matkamme jatkui Loviisasta kohti Malmgårdin kartanoa. Siellä kreivi ja kreivitär Johan ja Christina Creutz ottivat ryhmämme vastaan ja esittelivät upean sukukartanonsa. Kreivi itse on jättänyt kansainvälisen pankkiuransa taakseen ja keskittynee taidehistorian tohtori –vaimonsa kanssa mm tilan hoitoon. Tila on edelleen viljelty ja siellä keskitytään luomuviljelyyn. Kiertokäyntimme lopuksi saimme poiketa tilan leipomon kaupassa ostamassa luomujauhoja sekä niistä leivottuja leipiä.

Apeasta ja koleasta säästä huolimatta kevätretkemme oli oikein onnistunut ja riemukas. Palasimme takaisin Helsinkiin klo 19.30.