Jäsentiedote 4/2009
|
7.12.2009 |
Hyvät
kandisisaret ja –veljet
|
|
Tällä kertaa kutsu yhdistyksen vuosikokoukseen ja –juhlaan tulee
poikkeuksellisesti jo näin edellisen vuoden puolella: olemme
joutuneet aikaistamaan tilaisuutta viikolla perinteisestä helmikuun
alun viikonlopusta ja halusimme varmistaa, että ilmoittautumisaikaa jää
tarpeeksi. Siispä tervetuloa viettämään yhdistyksen 85-vuotisjuhlaa
lauantaina 30. päivä tammikuuta 2010 Restaurant Pörssiin, jonka
moni muistaa maineikkaana ravintola Adlonina! Pöytäseuruetoiveita
voi esittää ilmoittautumisen yhteydessä ja yritämme parhaamme
mukaan täyttää kaikki toiveet. Ravintolan kauniille linnanpihalle
kerääntyy varmasti taas yli sata juhlijaa kilistelemään perinteisiä
kandipikareita.
|
|
Myös seuraavan viinimatkan tiedot ovat jo tässä kirjeessä, vaikka
matkan ajankohtaan onkin vielä reilusti aikaa. Valitettavasti ryhmämatkailu
vaatii pitkät varausajat. Muu kevään ohjelma tulee tiedoksi uuden
vuoden ensimmäisessä jäsenkirjeessä,
joka postitetaan vuosikokouksen jälkeen helmikuussa.
|
Viinimatka Sveitsiin syksyllä
2010: I ryhmä
23.–26.9. ja II ryhmä 30.9.– 3.10.
|
|
Olemme ennakoineet viinimatkojen suuren kysynnän taas siten, että
alustavat lento- ja majoitusvaraukset on tehty
kahta 30 hengen ryhmää varten. Riippuen ilmoittautuneiden määrästä
lopullinen päätös ryhmien koosta ja siitä, toteutuuko matka
yhtenä vai kahtena ryhmänä, tehdään vasta ilmoittautumisen
loputtua. Siksi on tärkeää,
että ilmoittautumisen yhteydessä kerrot, sopiiko sinulle vain jompi
kumpi ryhmistä vai ovatko molemmat ajankohdat mahdollisia.
Toivomme tietysti, että kaikki halukkaat pääsisivät mukaan kandien
suosituille kulttuuri- ja viinimatkoille!
|
|
Sveitsi ei ensimmäisenä tule mieleen, kun puhutaan
viinintuottajamaista. Sveitsiläiset pankit, kellot ja juustot ovat
sitäkin tunnetumpia. Kuitenkin Euroopan sydämessä sijaitsevat
vanhimmat viininviljelysalueet ovat nimenomaan Sveitsissä. Nykyisin
yhteensä 15 000 hehtaaria käsittävillä viiniviljelmillä
kypsyy riittävästi rypäleitä ja niistä puristetut viinit puhuvat
puolestaan. Useat viinit ovat jo kansainvälistä tasoa, mutta eivät
ole vielä saavuttaneet ansaitsemaansa arvostusta. Sveitsiläiset
viinitilat ovat tyypillisesti pieniä kooltaan ja ne sijaitsevat
hajanaisesti ympäri maata. Tärkeimmät viininviljelykantonit ovat
Valais, Vaud, Genève ja Ticino, joista kahden viljelyalaltaan
suurimman kantonin alueilla matkareittimme kulkee. Samalla toki
tutustumme myös kelloihin ja juustoihin ja upeisiin
vuoristomaisemiin!
|
Matkaohjelma
on pääpiirteissään seuraava:
|
|
Lähtö: torstaina 23.9. tai
30.9. Helsinki – Geneve AY867 klo 08.05 – 10.05
|
|
Paluu: sunnuntaina 26.9. tai
3.10. Geneve – Helsinki
AY870 klo 19.00 – 23.00
|
|
Majoitus: Hotel Tralala, 2,
rue de Temple, Montreux
|
|
Kolmen tähden hotelli, joka sijaitsee Montreuxin vanhassa kaupungissa
noin kilometrin päässä nykyisestä keskustasta. Hotelli on
rakennettu vuodelta 1616 peräisin olevaan historialliseen
rakennukseen, mutta viimeksi uusittu täysin vuonna 2008. Hotellissa
on vain 36 huonetta, jotka kaikki ovat keskenään erilaisia,
sisustettu modernisti ja nimetty kuuluisien muusikoiden mukaan. Lisätietoja
www.tralalahotel.ch
|
Torstai
|
|
Lentokentällä meitä on vastassa
oma bussi ja englanninkielinen opas, jonka johdolla teemme
parituntisen kiertoajelun Genevessä. Kansainvälinen, siisti ja
turvallinen kaupunki sijaitsee Geneve-järven rannalla ja sen
tunnuksena on Jet d’Eau –suihkulähde, joka suihkuttaa vettä 140
metrin korkeuteen järven yläpuolelle. Kaupunkikierroksella näemme
mm. Venäläisen kirkon, Saint Peter’s Cathedralin, pittoreskin
vanhan kaupungin sekä uudemmat kansainväliset virastorakennukset
kuten YK:n rakennuksen ja Punaisen Ristin päämajan.
|
|
Lounasta nautimme viehättävässä
Cafe de la Comedie –ravintolassa, joka on paikallisten asukkaiden
suosima. Lisätietoja www.lacomedie.ch
|
|
Lounaan jälkeen tutustumme
sveitsiläisiin kelloihin perinpohjaisesti kuuluisassa Patek Philippe
museossa (www.patekmuseum.com),
jossa kelloseppien taidonnäytteitä eri aikakausilta on esillä
neljän kerroksen verran.
|
|
Jatkamme matkaa
Geneve-järven itäpäähän ja majoitumme hotelliimme
Montreux’ssa.Illallinen Au Parc –ravintolassa, jossa kuuluisa
italialainen keittiö. Lisätietoja www.au-parc.com
|
Perjantai |
|
Perjantaipäivän ohjelma on omistettu juustolle: teemme kokopäivän
retken Fribourgin kantonissa sijaitsevaan viehättävään Gruyerin
kylään aivan alppien juurelle. Sieltä on kotoisin maailmankuulu
kypsytetty Gruyère-juusto, joka valmistetaan sveitsiläisestä lehmänmaidosta.
Vierailemme Gruyeres-juustotehtaalla, jossa tutustumme eri
tuotantovaiheisiin.
|
|
Lounas nautitaan Restaurant Chalet –ravintolassa, jossa sveitsiläisen
tunnelman lisäksi tarjoillaan herkullista raclettea. Lounaan jälkeen
jää vielä aikaa tutustua tähän idylliseen kylään kapeine
mukulakivikujineen ja pikku kauppoineen.
|
|
Iltapäivällä tutustumme vielä keskiaikaiseen Gruyerin linnaan,
jossa myös opastus.
|
|
Perjantai-ilta on vapaa.
|
Lauantai
|
|
Lauantaina keskitymme Vaud’n
kantonin Lavaux-alueen viinitarhoihin. Nämä pengerretyt viinitarhat
ovat tuottaneet parhaita viinejä jo vuosisatoja upeiden maisemien
keskellä: toisella puolella on Geneve-järvi, toisella lumipeitteiset
vuorenhuiput. Vuodesta 2007 alueet on nimetty Unescon maailman perintö
–listalle. Alun perin munkit viljelivät tätä noin 830 hehtaarin
aluetta ja jättivät perinnöksi viinien valmistuksen salat.
Tunnetuimmat Chasselas-rypäleet kypsyvät täällä herkullisiksi ”kolmen
auringon alla”: ensinnäkin auringon valon, toiseksi järven
heijastaman valon ja kolmanneksi jyrkkien rinteiden maaperän sitoman
lämmön ansiosta. Käymme maistelemassa alueen viinejä kolmella eri
viinitilalla eli Caveau
des Vignerons - Saint Saphorin, Epesses ja Cully. Maistiaisiin kuuluu
myös paikallista leipää, makkaraa ja juustoa.
|
|
Palattuamme iltapäivällä
majapaikkaan kokoonnumme vielä illalla yhteiselle illalliselle
Restaurant Le Museum –ravintolaan, joka alkujaan on ollut
1300-luvulta peräisin oleva luostari.
|
|
Lisätietoja www.swiss-riviera.com/museum
|
Sunnuntai |
|
Sunnuntaina on vuorossa Valais’n kantonin viininviljely. Pääkohteena
on Sierressa sijaitseva Chateau de Villa, joka on koko alueen käsittävä
museo ja viinitila. Museo on rakennettu 1700-luvulta peräisin olevaan
ylimyksen asuintaloon. Täällä ”Valais Vine and Wine Museum”
-rakennuksissa on esillä paitsi viinin valmistus, myös
mahdollisuus valita maistiaisia yli 500 eri viinitilan tuotteista.
Enologi tulee pitämään meille asiantuntevan opastuksen viinien
maailmaan.
|
|
Lounas nautitaan museon ravintolassa, jonka jälkeen lähdetään
paluumatkalle Geneven lentokentälle.
|
Hinta
ja ilmoittautuminen |
|
Matkan alustava hinta on 1370 EUR/hlö
jaetussa kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 80
EUR. Hinta sisältää reittilennon turistiluokassa lentokenttäveroineen,
hotellin aamiaisineen sekä yllämainitut retket sisäänpääsymaksuineen,
englanninkielisen oppaan ja bussin koko ajaksi käyttöömme sekä
mainitut lounaat ja illalliset ruokajuomineen.
|
|
Ilmoittautuminen
matkalle alkaa torstaina 4.2. klo 9.00. Ilmoittautumiset mieluiten
kotisivujen kautta sekä ennakkomaksu 400 EUR/hlö yhdistyksen tilille
viimeistään 22.2.2010
|
|
Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
|
Hallitus
|
Ilmoittautumiset yhdistyksen
tilaisuuksiin, osoitteenmuutokset
sekä
muu
palaute mieluiten kotisivujen kautta tai sihteerille puhelimitse
050-526 1946.
|
Huom!
Pelkkä maksu ei koskaan
riitä ilmoittautumiseksi! |
Pankkiyhteys: Nordea
157230-27359 |