Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Jäsentiedote 1/2009

2.1.2009

Hyvät kandisisaret ja -veljet
  

Vuoden ensimmäinen jäsentiedote tuo mukanaan kutsun yhdistyksen vuosikokoukseen ja -juhlaan. Tervetuloa mukaan sankoin joukoin! Pöytäseuruetoiveita voi esittää ilmoittautumisen yhteydessä ja yritämme parhaamme mukaan täyttää kaikki toiveet. Aikaisempien vuosijuhlien kuvakavalkaadeista yhdistyksen kotisivuilta voit käydä hakemassa innostusta juhlaan! Odotamme taas yli sataa juhlijaa.
Kutsu  (pdf)
Myös odotetun viinimatkan tiedot ovat tässä kirjeessä, vaikka matkan ajankohtaan onkin vielä reilusti aikaa. Valitettavasti ryhmämatkailu vaatii pitkät varausajat. Muu kevään ohjelma tulee tiedoksi seuraavassa jäsenkirjeessä, joka postitetaan vuosikokouksen jälkeen helmikuussa.

Viinimatka Elsassiin, Ranskaan  syksyllä 2009:  I ryhmä 24.–27.9. ja II ryhmä 1.–4.10.
  
Tänä vuonna olemme ennakoineet viinimatkojen suuren kysynnän siten, että alustavat lento- ja majoitusvaraukset on jo tehty kahta 30 hengen ryhmää varten. Riippuen ilmoittautuneiden määrästä  lopullinen päätös ryhmien koosta ja siitä, toteutuuko matka yhtenä vai kahtena ryhmänä, tehdään vasta ilmoittautumisen loputtua. Siksi on tärkeää, että ilmoittautumisen yhteydessä kerrot, sopiiko sinulle vain jompi kumpi ryhmistä vai ovatko molemmat ajankohdat mahdollisia. Toivomme tietysti, että kaikki halukkaat pääsisivät mukaan kandien suosituille kulttuuri- ja viinimatkoille!
Matkaamme tänä vuonna Elsassiin, joka on eräs Ranskan kauneimmista alueista. Pienet maalaukselliset kylät ovat kuin postikortista. Tunnetuista vuosikertaviineistä muistuttaa idyllinen viinitie, Route des Vins. Tämä kapea maakaistale aivan Saksan ja Ranskan rajalla, Reinjoen laakson länsireunalla, on ollut parin tuhannen vuoden ajan monien kauppa- ja sotareittien risteys ja kuulunut historian saatossa vuoroin Ranskalle, vuoroin Saksalle. Tuloksena on erittäin omaleimainen, monivivahteinen kulttuuriperintö, mikä on heijastunut sekä rakennustyylin että ruokakulttuuriin. Tutustumme Elsassin arvokkaisiin kulttuurikohteisiin, maistelemme sen tuottamia viinejä, kuuluisaa Munster-juustoa, arvostettua ankanmaksaa ja käymme ihailemassa vuosisatoja vanhan ilmapiirin säilyttäneitä sadunomaisia pikkukyliä.
Matkaohjelma on pääpiirteissään seuraava:
Lähtö: torstaina 24.9. tai 1.10. Helsinki – Frankfurt AY 829  08.20 – 09.55
Paluu: sunnuntaina 27.9. tai 4.10.  Frankfurt – Helsinki AY 826  19.30 – 22.50
Majoitus 1. yönä Strasbourgissa,  Hôtel Maison Rouge 
Majoitus 2. ja 3. yö Colmarissa, I ryhmä Hôtel Saint Martin ja   II ryhmä Hôtel de l’Europe. Valitettavasti emme saaneet ryhmille samaa majoitusta Colmarissa, mutta molempien hotellien pitäisi olla omalla tavallaan hyviä.
Torstai
Lentokentältä ajamme Strasbourgiin lounaalle kaikkien paikallisten tuntemaan, viihtyisään pikkuravintolaan vuodelta 1873. Lounaan jälkeen tutustumme Strasbourgin nähtävyyksiin kävellen, onhan koko vanha keskusta yksi Unescon suojelukohteista. Käymme. Strasbourgin goottilaisessa katedraalissa, joka on ranskalaisen tuomiokirkkogotiikan mestarinäyte ja Beaux Arts -taidemuseossa, joka on keskittynyt luomuksiin keskiajalta 1700-luvulle. 
Strasbourg on Elsassin pääkaupunki, joka kohosi keskiajalla merkittäväksi kauppapaikaksi loistavien kulkuyhteyksiensä ansiosta. Vuodesta 1681 kaupunki on kuulunut Ranskalle, mutta on säilyttänyt myös germaaniset kulttuurijuurensa. Vuonna 1949 Euroopan Neuvosto muutti Strasbourgiin, ja kaupunki onkin nykyään  toinen Euroopan parlamenttikaupungeista. Alueen kulinaristinen kulttuuri on mielenkiintoinen sekoitus germaanisia ja romaanisia perinteitä, joita maistelemme yhteisellä illallisella tyypillisessä talonpoikaistyylisessä ravintolassa mahdollisesti elävän musiikin säestyksellä.
Perjantai
Aamiaisen jälkeen jätämme Strasbourgin ja lähdemme kulkemaan Elsassin viinitietä. Sen varrelta löytyvät Elsassin nimekkäimmät viinikylät ja -kaupungit. Poikkeamme Mittelwihrin kylään, joka on tunnettu Grand Cru Mandelberg -viinistään. Mittelwihristä löytyy kirjoituksia jo 900-luvulta ja sen pääasiallinen toimeentulonlähde on ollut kautta aikojen viininviljely. Käymme maistelemassa paikkakunnan viinejä.
Jaloittelemme Elsassin helmenä pidetyssä Riquewihrissä ja nautimme sen keskiaikaisesta tunnelmasta. Riquewihr tunnetaan seudun viininviljelyskeskuksena ja sen linnoitettu yleisilme on säilynyt merkittävän hyvin. Riquewihrissa tuotetaan Riesling –viiniä.
Kukkulalle, pienen jokiuoman varteen kasvanut Ribeauvillé on myös huomattava viininviljelykeskus. Ribeauvillé on palkittu kansallisella tasolla kukkivana kaupunkina, arvonimi joka laitetaan selvästi näkyville kaikille kylään saapuville. Tämän satumaisen kylän vanhasta suihkukaivosta virtaa viini syksyn kansanjuhlien aikaan, somat barokkitalot reunustavat kyläaukioita ja haikarat pesivät kaikessa rauhassa kaupunginporttien päällä.
Pistäydymme Obernain maalauksellisessa kylässä, jolle luonteenomaisinta ovat keskustan kapeat kujat ja arvovaltaiset vanhat ristikkorakennukset. Kylän ympärillä levittäytyvät laajat viiniviljelmät ja maisemat ovat kuin satukirjasta. Ehn-joki takaa alueelle ihanteellisen mikroilmaston, jonka ansiosta paikalliset viinitarhat tuottavat kaikkien arvostamia Alsacen viinejä. 
Molsheimin tuntumassa tutustumme ankkatilaan, joka tuottaa elsassilaisia perinneruokia. Näemme havannoillisesti, miten ankkaa syötetään ja miten se valmistetaan ennen kuin se päätyy herkullisessa muodossa lautasillemme. Vierailun lopuksi meille tarjotaan maistiaiset Pinot Gris- viinin kera. Tilan myymälästä on voi hankkia maittavia tuliaisia kotiin vietäväksi. 
Perjantai-ilta on vapaa.
Lauantai
Suuntaamme Munsterin kauniiseen laaksoon, jossa tutustumme Munster-juuston valmistukseen. Elsassilaisille juustotie on yhtä rakas kuin viinitiekin, siellä voi kulkea maatilalta toiselle, maistella tai ostaa paikanpäällä valmistettua juustoa. Matka jatkuu takaisin viinitielle, joka kuljettaa meidät Eguisheimiin, missä vierailemme ja lounastamme viinitilalla. Viininviljelytaidon eguisheimilaiset ovat perineet jo roomalaisilta. Kylän puolustusmuurien suojelema keskus on melkein pyöreä ja katuja reunustavat perinteisellä talonpoikaistyylillä rakennetut viininviljelijöiden talot. Näkemisen arvoinen Saint Leon IX kappeli on koristeltu paavi Léonin elämänkerrallisilla kuvilla. 
Palattuamme illalla majapaikkaan kokoonnumme vielä yhteiselle illalliselle.
Sunnuntai
Aamupäivällä ennen kotiinlähtöä ennätämme tutustua vielä tarkemmin Colmariin. Kaupunkia halkoo pitkä kanava, jonka varrella on hyvin säilyneitä, ristikkotyylisiä renessanssitaloja. Kaupunkia kutsutaankin Ranskan pieneksi Venetsiaksi. Colmarissa on joukko arvokkaita kulttuurimuistomerkkeja, joista dominikaaniluostariin sijoitettuun Unterlindenin museoon käymme tutustumassa. Kaupungissa on myös komea kolmikerroksinen raatihuonepalatsi. Yhteisen päätöslounaan nautimme kuulussa La Maison des Têtes –ravintolassa ennen paluuta Frankfurtin lentokentälle ja kotiin.
Matkan alustava hinta on 1350 EUR/hlö jaetussa kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen lisämaksu on valitettavan korkea eli 220 EUR. Hinta sisältää reittilennon turistiluokassa lentokenttäveroineen, hotellin aamiaisineen sekä yllämainitut retket sisäänpääsymaksuineen, suomenkielisen oppaan ja bussin koko ajaksi käyttöömme sekä mainitut lounaat ja illalliset ruokajuomineen ja kahveineen.
Ilmoittautuminen matkalle alkaa torstaina 15.1. klo 9.00. Ilmoittautumiset mieluiten kotisivujen kautta sekä ennakkomaksu 300 EUR/hlö yhdistyksen tilille viimeistään 19.1.2009. 
Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Hallitus
Ilmoittautumiset yhdistyksen tilaisuuksiin, osoitteenmuutokset sekä muu palaute mieluiten kotisivujen kautta tai sihteerille puhelimitse 050-526 1946.
Huom! Pelkkä maksu ei koskaan riitä ilmoittautumiseksi!.
Pankkiyhteys:  Nordea 157230-27359