Kauppatieteiden kandit Italiassa, Piemontessa vuonna 2015
|
I ryhmä perjantai
- maanantai 25. - 28.9.2015
II ryhmä torstai - sunnuntai 1. – 4.10.2015 |
1. matkapäivä |
Raportoijat: Raili
ja Jarmo Leppiniemi (1. ryhmä) |
Viideltä ylös ja
kahdeksalta ilmaan, se oli sellainen kandien syysperjantai.
Saavuimme kentälle ja hoitelimme itsemme lentokoneeseen ilman
kaitsijaa. Kokeiluluontoisesti viinimatkojen historian ensimmäistä
kertaa lähdimme reissuun omavastuisesti: kaikki selviytyivät
testistä. |
Milanon
lentokentällä oli vastassa oppaamme Virpi Ekstedt. Opas
osoittautui hyväksi, matkahistoriamme parhaimmistoon kuuluvaksi.
Hän oli pätevöitynyt kandioppaaksi olemalla Italiassa vuodesta
1977, ollut myös hiihto-oppaana sekä opiskellut arkeologiaa ja
kieliä. |
Lentokentältä
ajettiin Torinoon. Matkalla kuulimme perustiedot Italiasta,
Piemontesta ja Torinosta. Piemontessa asuu yli 4 miljoonaa Italian
61 miljoonasta asukkaasta, näistä Torinossa lähes miljoona.
Piemonte on Alppien juurella oleva hallinnollinen alue (pied =
jalka, monte = vuori). Po-joki virtaa alueen läpi. Sen pääkaupunki
on Italian vanha pääkaupunki Torino (sitten Firenze, nyttemmin
Rooma). Vuoristoa alueen pinta-alasta on 40 %. Piemontessa on
useita laskettelu- ja hiihtokeskuksia. Alue on merkittävä viinin
tuottaja, se tuottaa myös vehnää, riisiä ja maissia. Piemonte on
myös tärkeä teollisuusalue. Torinossa sijaitsevat mm. Fiatin
tehtaat. Alueen historiaa kuvaa valtavaan vanhaan autotehtaaseen
rakennettu kongressikeskus, ravintola, automuseo ym. |
Tiestö ja
rataverkosto ovat hyvät. Sen ansiosta välimatkat kohtuullisia,
esimerkiksi Torinosta Roomaan pääsee junalla viidessä tunnissa.
Maksulliset moottoritiet ovat pääasiassa osakeyhtiöiden omistamia.
Hinta autoilijalle on noin 30 senttiä kilometriltä. |
Paikalliset ovat
kiinnostuneita urheilusta, kuten pyöräilystä ja aivan erityisesti
jalkapallosta. Talviolympialaiset olivat Torinossa vuonna 2006.
Tunnettuja jalkapalloseuroja ovat torinolaiset Juventus FC ja
Torino FC. Pärjätäkseen paikallisten kanssa pubissa small talkissa
jalkapallosta on tiedettävä aika paljon. Turismin puolella
kaupungin vetonaula pyhiinvaeltajiakin kaupunkiin tuova
pyhäinjäännös on Torinon kääreliina: tyydyimme kuulemaan siitä. |
Torinossa
jalkauduimme lounaalle ravintola Pastificio Defilippissä. Tästä
alkoi matkan tärkein ajanviete: syöminen. Vuosien varrella
viininjuontipainotteisuudesta on siirrytty mässäilyn suuntaan.
Ruoka oli yleensä hyvää, joskus erinomaista – aloitus tällä
asteikolla kerrassaan keskinkertainen. |
Kun oli syöty,
lähdimme oppaamme ja paikallisoppaan Manuelan kanssa
kaupunkikävelylle. Käytössä oli tekniikka: kuulimme oppaan puheen
kuulokkeesta, joten aina ei tarvinnut kerääntyä oppaan ympärille
kuullakseen. Periaatteena oli tutustua ravintolaan ja kirkkoon
sisältä, museoon ulkoa. Kuljimme mm. Museo Egizio di Torinon ja
samalla yhden maailman parhaan Egyptin historian kokoelman ohi. |
Ulkoapäin
tutustuimme Savoijin kuningashuoneen palatsiin, Palazzo Reale di
Torinoon. Kävimme sen viereisessä mystiseksi rakennetussa
Medici-suvun kahdeksankulmaisessa San Lorenzon kirkossa.
Mystiikkaa luovat mm. alttaria kohden vaalenevat marmoripylväät ja
monet kätketyt, valossa paljastuvat maalaukset. |
Kierros päättyi
Peppinon ulkoilmakahvilaan ja siellä nautittuun suklaiseen Bicerin
kahviin. Jotkut nauttivat lisäksi matkan ensimmäisen gt:n tai muun
piristeen. Ilta oli vapaa. Moni päätyi oman hotellin erinomaiseen
baariin: siellä ei tarvinnut tyytyä tilaamaansa juomaan, sen
ohella tarjoilija kantoi pöytään valikoiman suklaata, leivonnaisia
ja pähkinöitä. Ensimmäinen päivä oli näin koettu: nähty, syöty ja
juotu. |
2. matkapäivä |
Raportoijat: Leena
ja Pentti Lindén (2 .ryhmä) |
Sateisen päivän
aamuna matkamme suuntautui Montà d´Albaan. Piemonte tarjoaa monia
herkkuja, mutta nyt saimme tutustua herkkujen aateliin, valkoisiin
tryffeleihin Paolon ja hänen tryffelikoiriensa opastuksella.
Vaikka tryffelimetsästys olikin näytösluontoinen Paolon innostus,
suorastaan ”hengenpalo” kertoi omaa kieltään italialaisen vahvasta
uskosta omaan tekemiseen ja yhden henkilön osuudesta pitkässä
vuosipolvien ketjussa. |
Iltapäivällä
tutustuimme Marchesi di Barolon perinteiseen viinitilaan.
Edellisistä viinimatkoista jo tutuksi tullut viinin
valmistusprosessi kertaantui tälläkin tilalla. Maisteltujen
viinien joukossa meitä miellytti kevyt 5%:n jälkiruokaviini, jonka
valitsimme kotiin vietäväksi. |
Toinen
tutustumiskohteemme oli moderni Cascina Chiccon viinitila. Tilalle
oli tehty mittavia rakennusinvestointeja. Rakennuksella oli
työskennellyt kymmenen muuraria ihailtavalla ammattitaidolla
kymmenen vuotta. Suomalaiset kauppatieteilijät laskeskelivat,
kuinka paljon viiniä olisi myytävä, jotta toiminta olisi
kannattavaa. Mutta italialainen ei ajattele niin kuin suomalainen.
Kyse ei ole kvartaalitaloudesta, vaan pitkästä sukupolvien
ketjusta ja tulevista sukupolvista. |
Illastimme
Torinossa Circolo dei Lettori ravintolassa. Tämä ”kirjatalo” ja
taiteilijaravintola sijaitsee 1600-luvun palatsissa, jossa yhden
Michelin tähden kokin piti loihtia meille paikallinen, moderni
illallinen. Epäilimme, oliko tähti jo sammunut vai oliko kokki
lomalla, mutta kuten VR:stä muistamme: ”Matkalla maistuu
huonompikin ruoka.” Ainakin mukavassa seurassa. |
Sateesta
huolimatta oikein mukava päivä! |
3. matkapäivä |
Raportoijat: Marja
Virta ja Jouko Laitinen (1. ryhmä) |
Vierailumme kohde
sunnuntaina oli Riikka ja Jyrki Sukulan Viinitila
Serralunga d’Alban
kylässä. Roberto tuli hakemaan meidät bussilla klo 9:30. Tie kulki
jo tutuksi käyneen Langhen alueen kukkuloilla. Oppaamme Virpi oli
kertonut alueen olleen vielä 60-ja 70 –luvulla erittäin köyhää,
mutta viiniviljelyksen myötä asukkaat olivat vaurastuneet ja sen
huomasi taloista ja viinitarhojen laajuudesta. |
Virpi kertoi
meille myös Paavi Franciscuksesta, joka on hyvin suosittu ja
suorasanainen, puhuu korruptiosta ja rahan ahneudesta. Paavi on
avannut kauan kiinni olleita ovia myös Vatikaanin sisällä. Hän
osaa puhua kansan kielellä arkipäivän asioista ja hänellä on lahja
lähestyä ihmisiä. Paavi on kotoisin Argentiinasta ja on
jalkapallohullu. Hän on kuulemma nähnyt kaikki suosikkijoukkueensa
ottelut 60 vuoden ajalta. Hän luki yliopistossa insinööriksi ja
oli kihloissa, mutta molemmat jäivät kesken. Franciscus sai
uskonnollisen kutsun päälle 30 -vuotiaana. Hän ei kuulunut
Vatikaanin hoviin vaan toimi Buenos Airesin piispana. Paavi asuu
nunnien luona ja karkailee joskus pikku Fiatillaan kaupungille.
Hän on raottanut ovea eronneille katolilaisille henkilöille.
Avioliitto on edelleen Pyhä Sakramentti katollisessa kirkossa.
Jotkut papit kieltäytyvät kastamasta eronneiden lapsia. Paavi on
julistanut omana kantanaan ”Emme ole tulleet tänne arvostelemaan
vaan tukemaan”. Avioero tuli Italiassa voimaan 1978
kansanäänestyksen tuloksena, mitä katollinen kirkko ei ole koskaan
hyväksynyt. Sama pätee aborttiin, jota koskeva laki tuli voimaan
1982. Naisen paikka on edelleen kotona. Avioeron hyväksymisen
yhteydessä määriteltiin, että naisen elintaso ei saa laskea eron
johdosta ja tästä syystä monella ei ole varaa mennä uudestaan
naimisiin. Lakia rustataan nyt uusiksi. Abortit hoidetaan usein
ulkomailla, veroja kierretään, jos vain mahdollista.
Sosiaalipalvelut eivät ole samalla tasolla kuin Suomessa. Sodan
päätyttyä Italia sai Marshall apua Yhdysvalloilta. Alkoi sisäinen
liikenne etelästä pohjoiseen ja perheyhteisöt hajosivat.
Viranomaisten kanta on kuitenkin ”perhe huolehtikoon itsestään”.
|
Matkaan kului 1,5
tuntia, joten Virpille jäi vielä aikaa kertoa Italian
koululaitoksesta. Koulut ovat joko valtion laitoksia, katolisia
kouluja tai yksityisiä. Valtion kouluissa maksut ovat halvimpia,
luokat suuria ja opettajat usein lakossa. Katollisissa kouluissa
nunnat hoitavat kaiken. Opetus on korkeatasoista ja kuri kova.
Yksityisiä kouluja on paljon, mm. englantilaisia ja ranskalaisia
kouluja. Lisäksi löytyy vanhoja instituutioita erityiskouluina.
Nykyisin painotetaan englannin kielen osaamista. Koulu aloitetaan
6 vuotiaana ja oppivelvollisuus kestää yhteensä 13 vuotta. Jos
vanhemmilla on varoja, lapsi voi jatkaa yliopistossa, jossa
lukukausi maksu saattaa olla 500 €. Opinnoissa jälkeen jäämisestä
seuraa sakkoja. Stipendejä voi hakea, opintolainoja ei ole.
Moneen paikkaan pääsee yo-todistuksella. Kandin arvosanan
suorittaminen oikeuttaa käyttämään
Dottore
–titteliä. Meitä oli siis matkalla melkoinen joukko Dottoreita.
|
Sukulan viinitilan
lähestyessä Virpi valisti meitä vielä yksityisyrittäjien veroista
ja maksuista sekä viinitilojen työvoiman käytöstä ja maksuista.
Tiloilla tarvittavan työvoiman määrä vaihtelee prosessin eri
vaiheissa. Ensisijaisesti työllistetään oma perhe, sen jälkeen
naapuritilalliset vuoroin vieraissa periaatteella ja sadonkorjuun
aikaan väliaikaisella työvoimalla, jolle maksetaan mieluiten
pimeästi, jotta vältytään veroilta ja muilta maksuilta. |
Saavuimme
Sukuloiden tilalle yhdentoista maissa. Bussi joutui jättämään
meidät parin sadan metrin päähän tien kapeuden ja
kääntymisvaikeuksien vuoksim. (Kakkosryhmän visiitillä
kuski-Roberto uskalsi jo peruuttaa bussin aivan loppuun asti talon
pihalle!) Jyrki ja Riikka olivat meitä pihalla vastassa ja
toivottamassa jokaisen kädestä pitäen tervetulleeksi. Sen jälkeen
Riikka tarjosi lasilliset oman tilan
Contratto Millesimato
2010
kuohuviiniä . Sitä siemaillessa oli rattoisaa kuunnella Jyrkin
värikästä kertomusta siitä, miten he olivat päätyneet viinin
valmistajiksi Italiaan. Sen jälkeen ryhmä jaettiin kahteen osaan.
Miehet komennettiin keittiöön Jyrkin johdolla ja naiset Riikan
opastamana ensin maistelemaan viinejä ja sen jälkeen kuulimme
miten kaikki alkoi ja mitä kaikkea viininviljelyyn liittyy ja
kuinka pitkäjänteistä työ on. Riikka ja Jyrki olivat jo kauan
tuoneet viinejä ravintoloihinsa Suomessa. Italiassa
viinintuottajat kertoivat heille, että 90 prosenttia viinin
laadusta syntyy tarhalla. Vierailijoille ja asiakkaille esitellään
kuitenkin pelkästään viinikellareita ja -tynnyreitä. Halusimme
oppia, miten viljellään hyvää viiniä, Riikka Sukula muisteli. He
olivat menneet naimisiin 2003, löysivät sopivan kokoisen ja
hintaisen viinitilan ja aloittivat pari vuotta kestäneet ostoon ja
hintaan liittyvät neuvottelut. Vuonna 2005 tehtiin kaupat ja
aloitettiin yli 200 v vanhan taloröttelön korjaaminen asuttavaksi. |
Keittiössä miehet
ja naiset valmistivat vuorotellen 2-3 hengen pienryhmissä
seitsemän sortin alkupalat. Jyrki oli varannut alkupaloja varten
mm kieltä, pinaattia, selleriä, sipulia, persiljaa, viiriäisiä,
paprikaa, rukolaa, erilaisia öljyjä ja mausteita. Olin itse
pienryhmässä, jonka tehtävänä oli valmistaa viiriäissalaatti.
Meitä oli siinä ryhmässä kolme rouvaa ja tehtävä oli kaikille
uusi. Jyrki tuli pyynnöstä auttamaan ja näytti, miten pienestä
linnusta irrotetaan rintapalat. Sen jälkeen ne maustettiin
suolalla, pippurilla ja timjamilla. Lopuksi pienen pienet
rintapalat käärittiin yksitellen ilmakuivattuihin
kinkkusiivuihin. Paistettiin rosmariinivoissa molemmin puolin ja
asetettiin tarjolle nektariini–rukola pedille. Oliiviöljyllä
viimeisteltiin sekä salaatit että lihat. Parin tunnin rupeaman
jälkeen siirryimme pihalle katettuihin pöytiin ja aloitimme
tekemiemme alkuruokien maistelun. Olematta puolueellinen minun
täytyy sanoa, että viiriäissalaatti oli ehdottomasti paras
alkupaloista. Samalla Jyrki valmisti tarjoilupöydän ääressä
varsinaisen lounaan risottoa, pastaa ja haudutettua lihaa. Riikka
hoiti viinin ja ruoan tarjoilun. Ruoan yhteydessä maistelimme
kolmea eri viiniä. Jälkiruoaksi saimme tryffelikahvia ja
grappaa.
|
Lopuksi kaikilla
halukkailla oli mahdollisuus ostaa jo mainettakin saavuttanutta
Sukulan Baroloa. Meidän postiluukustamme pitäisi jossain vaiheessa
saapua 6 pullon laatikko. Riikka ja Jyrki Sukula omistavat Bel
Mondo Wines nimisen viinien maahantuontiyrityksen. Se on
keskittynyt italialaisten viinien maahantuontiin. |
Tämä ”Sukulointi”
oli ehdottomasti paras vierailukohde tällä matkalla. Mikä on
parempaa yhteisöllisyyden kehittämistä kuin yhdessä tekeminen ja
erityisesti ruoan yhdessä valmistaminen ja syöminen. |
Lähdimme tunnin
myöhässä ajamaan kohti Pessionen kylää lähellä Torinoa. Casa
Martinin kanssa oli sovittu vierailukäynti ja nuori innokas
esittelijä joutui panemaan parastaan ehtiäkseen selostaa meille
kaiken puolessa tunnissa, kun ohjelmassa siihen oli varattu tunti.
Juomatalo Martinin tehdas ja museo olivat kooltaan suuria ja
siistejä. En ole aikaisemmin nähnyt yhtä suurta juomakulttuuriin
liittyvien esineiden näyttelyä. Kävimme pikakävelyä museo-osuuden
läpi ja päädyimme maisteluhuoneeseen, jossa sitten kuulimme miten
Martini nousi maailman maineeseen. Saimme maistettavaksi neljää
eri laatua, joista ainakin minun oli vaikea valita suosikkiani. |
Martinilla on
töissä 180 henkilöä ja se on nykyään osa Bacardi yhtiötä (USA).
Lähdimme jatkamaan matkaa ja olimme hotellilla 19:30 ja sovimme
illalliselle lähdön 15 min myöhemmäksi, jotta matkalaiset
ehtisivät käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteita. |
Perinteikäs
paikallinen La Badessa ravintola sijaitsi vanhassa
renessanssityylisessä ”Palazzossa”, n. 500 m hotellista ja sillä
oli paikallinen, perinteinen keittiö. Meidän 28 henkilön ryhmämme
valloitti hetkessä ravintolasta puolet. Ravintolan tarjoilijat,
jotka olivat kaikki miehiä, olivat pukeutuneet papin asuun.
http://www.labadessa.net/ |
Virpi kävi eri
pöydissä kertomassa ravintolaan liittyvän tarinan rikkaan perheen
nuorimmasta tyttärestä, joka meni luostariin jäätyään osattomaksi
vanhempiensa omaisuudesta, rakastui mieheen ja jätti luostarin.
Mies kuoli ja nainen palasi luostariin. Tämän tarinan kuultuamme
ymmärsimme ravintolan uskonnollissävytteiset taulut, patsaan ja
tarjoilijoiden papinkaulukset. |
Ruoka oli
erinomaista ja melkein kaiken jaksoi syödä, vaikka vatsa oli vielä
pullollaan Sukulan tilan antimia. Palasimme hotellille ja melkein
kaikki onnistuivat ohittamaan hotellin baarin houkutukset, mutta
kyllä sieltä pieni ryhmä löytyi. Heidän onnekseen baari suljettiin
klo 24. |
Monet
osallistujista valittelivat kiirettä ja yleisestikin sitä, että
viinimatkojen päivät laitetaan täyteen eri kohteita eikä huomioida
käynneillä luonnostaan tapahtuvia aikataulujen lipsumisia ja
bussilla siirtymisen viiveitä, puhumattakaan osallistujien
tarpeesta levätä ja peseytyä ennen iltamenoa. Osa porukasta
kaipasi myös mahdollisuutta käydä ostoksilla ja viettää kohteessa
omaa aikaa. Lupasin viedä terveiset perille tämän raportin
lopussa. |
Netistä löydetyt
AVAINTIEDOT: |
Nimi:
Jyrki Sukula |
Syntyi:
1965 |
Ammatti:
Kokki, yrittäjä, tv-esiintyjä, kanafarmari, viinitilallinen |
Perhe:
Vaimo Riikka ja tyttäret Anna, 22, Alma, 7, ja Helmi, 5 |
Asuu:
Italian Piemontessa |
Ura:
Tuli tunnetuksi ruokaohjelmista. Luotsannut catering-palvelua ja
ravintoloita sekä julkaissut keittokirjoja. Toimi HK Ruokatalon
luovana johtaja 2006-2011. |
Ajankohtaista:
Päätyö
Naapurin Maalaiskana -tuotteiden kehitys, myynti ja markkinointi.
Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelma alkoi 10. syyskuuta
Nelosella. |
PS Jyrki tuli
Helsingistä Milanoon samalla koneella kuin me ja muutamat meistä
kävivät tervehtimässä häntä jo etukäteen lähtöportilla ja
kertomassa keitä olemme. |
4. matkapäivä |
Raportoijat: Seija
ja Risto Turunen (2. ryhmä) |
Heräsimme
aurinkoiseen aamuun! Sadetta olikin tullut melko runsaasti
edellisenä iltana. Onneksi ei kuitenkaan sellaisia määriä kuin
Ranskan Rivieralla, jossa oli liki 20 ihmistä jopa menehtynyt
saman matalapaineen aiheuttamissa myrskyissä. |
Vähän ähky olo
vielä aamulla johtuen edellisen päivän runsaista antimista sekä
Sukulan tilalla (joka oli matkan kohokohta) sekä matkan parhaasta
illallisesta luostariravintolassa. |
Kävimme
aamiaisen jälkeen katsomassa Torinon marathonin lähdöt. Kaikista
hauskin oli pienten lasten lähtö, vaikka jotkut kyllä näyttivät
ottavan asian liiankin vakavasti. |
Kuskin ja
oppaan edellisen päivän selvitystyön ansiosta pääsimme
vaivattomasti ajamaan ulos kaupungista, vaikka kaupunkimarathon
oli menossa. |
Matka
suuntautui Po-joen laaksossa sijaitsevaan Livorno Ferrariksen
-kylässä sijaitsevaan riisimuseoon, jossa tutustuttiin
1900-vuosisadan alun riisiviljelyyn ja asumisolosuhteisiin.
|
Samalla nähtiin
laajat riisiviljelmät, joilta tänä päivänä saadaan korkealaatuista
risottoriisiä. Useimmille meille oli yllätys, että jopa 80 %
Euroopan risottoriisistä tulee tältä alueelta. |
Samaisena
sunnuntai-iltana tuli ihan sattumalta Ylen Teemalta elokuva
Katkeraa Riisiä, jonka matkalaiset varmaan katsoivat Areenalta
kotiin palattuaan. Elokuva oli kuvattu näissä maisemissa ja
asumuksissa ja siitä sai jonkinlaisen aavistuksen siitä, millaista
naisten elämä oli tuolloin sen 40 päivän ajan vuodessa, jonka he
olivat riisiviljelmillä töissä. |
Nykyisin
tilalla kaikki on tietysti viimeisen päälle koneistettu, joten
maksimissaan 500 naisen sijasta riittää 6 maatilan työntekijää ja
15 markkinoijaa. |
Museossa
oppaanamme oli 70-vuotias Mario, joka on viettänyt koko elämänsä
ko. tilalla ja sen ympäristössä. Hän oli saanut tehtäväkseen
vaikuttavan museon kokoamisen. Omakohtaiset kokemukset selvästi
vaikuttivat siihen antaumukseen ja intohimoon, jolla hän suhtautui
oppaan työhönsä. |
Taustalla oleva
atomivoimala herätti meissä kyllä vähän kysymyksiä, mutta se ei
kuulemma ollut enää käytössä. |
Aivan
erinomainen lounas syötiin paikallisessa Michelin-mainintoja
saaneessa ravintolassa, jonne meistä kukaan ei olisi osannut omin
päin hakeutua. |
Bussimatkan
aikana aivan erinomainen oppaamme Virpi Ekstedt kertoili mm.
Italian politiikasta.Pääongelmana lienee eduskunnan 35 puoluetta
ja lyhytaikaiset hallitukset. |
"Italiaa ei ole
vaikeaa hallita, se vaan on turhaa", sanoi jo Mussolinikin
aikoinaan. |
Lopuksi
roikuttiin lentokentällä, oltiin hyvissä ajoin, mutta lento oli
puolisen tuntia myöhässä. |
Oli tosi mukava
matka, yksi parhaista viinimatkoista, joita tämän kirjoittaja (ja
puoliso) on tehnyt. |
Tämä on kolmas
perättäinen matkaraporttini! Matkaseuralaisten mielestä olisi aika
ruveta lottoamaan, kun on niin 'hyvä' arpaonni. |
Sääntömuutos
voisi kuitenkin olla paikallaan: tällä määrällä voisi varmaan
saada jo raportointivapautuksen, ainakin yhden matkan ajaksi!? Vai
mitä Kristiina? |
Kiitos kaikille
taas kerran mukavasta matkaseurasta!
|
Kuvia
Markaraportti (pdf) |
|