KANDIEN VIINIMATKA KROATIAAN SYKSYLLÄ 2012
|
|
Raportoija Vesa ja Tutta Kauppinen (I ryhmä) |
|
 |
Matkaraportti sunnuntai |
|
Sunnuntai raotti silmiään pilvettömältä taivaalta ja täysikuu
valaisi vielä yössä liikkuvia kandeja seuralaisineen. Milenij
Hotel Agavaa vasta päätä oleva Monokini ravintola veti heitä
puoleensa vaikka, tarjoiluhenkilökunta ei ollut pukeutunut
”nimensä veroisesti”. Viinit olivat vaihtuneet slivoviciin,
gin-toniciin, jägermaisteriin ym yömyssyiksi sopiviin jaloihin
juomiin. |
|
Sunnuntai-aamuna kaikki kuitenkin olivat hyvissä voimissa,
matkalaukkuineen bussissa sovittuna aikana ja liikkeelle päästiin
tasan yhdeksältä, 20 °C lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Edessä
oli noin tunnin ajomatka, Pazinin kaupunkiin, joka sijaitsee
Adrianmeren upean niemimaan Istrian keskellä. Niemimaalla on
historian saatossa ollut monia omistajia ja se kuului pitkään myös
Venetsialle, mutta toisen maailmansodan jälkeen se liitettiin
Jugoslaviaan ja jaettiin Kroatian ja Slovenian tasavaltojen
kesken. |
|
Matkamme Istrian niemimaalle, Pazinin kaupunkiin kulki Karlovacin
ja Rijekan kaupunkien kautta, läpi Ucka vuoriston, jossa pisin
tunneli oli jopa 5 km. Niemimaan suurin kaupunki, n. 80 000
asukkaan Pula, sijaitsee sen eteläisimmässä kärjessä. Kaupungissa
on Rooman valtakunnan ajalta paljon vaikutteita kuten n. 20 000
katsojaa vetävä amfiteatteri. Myös länsirannikolla oleva
roomalaisten aikoinaan rakentama Porec , on suosittu
matkailukaupunki, jossa on mm. Unescon maailmanperintö kohde,
500-luvulla restauroitu Bysanttilaistyylinen Basilica. |
|
Istrian niemimaa on merkittävää matkailukohde, mutta ennen kaikkea
merkittävä kroatialaisen viinin tuottaja. Alueella on n. 3000 ha
viiniviljelmiä, joista valkoisia rypäleitä lähes 80 % ja loput
punaisia. |
|
Kroatia on edelleen vähemmän
tunnettu, mutta mielenkiintoinen viinimaa. Viininkasvatuksen
historia on pitkä ja ulottuu antiikin Kreikan aikaan. Silloin
kreikkalaiset kasvattivat viinejään nykyisissä Balkanin maissa ja
Italiassa. Kroatian 2500 vuotta vanha viininviljelyperinne näkyy
siinä, että siellä viljellään edelleen noilta ajoilta peräisin
olevia alkuperäisiä viiniköynnöslajikkeita, joita ei esiinny
missään muualla tai ne ovat Euroopassa tai muissa maanosissa
kasvatettavien köynnösten äitilajikkeita. |
|
Tyypillisimmät valkoviinirypäleet ovat Zlatina ja Malvazija, joka
on maultaan aivan eri viini kuin esim. Itävallan Malvasia. Maukas
Posip on alkuperäinen Korculan saaren valkoviinirypäle, jota
Unkarissa kasvatetaan Furmint-nimellä. Parhaana
punaviininirypäleenä pidetään Plavac malia, joka on Zinfandelin
emoviini. Sen viljely on laajentunut muihin maanosiin.
Alkuperäisten lajikkeiden lisäksi Kroatiasta löytyvät myös
tyypilliset muun Euroopan lajikkeet kuten Merlot, Cabernet
sauvignon tai Rieslingit. |
|
Viinitilakohteemme Pazinissa, Vina Andelini, on tyypillinen
keskikokoinen tila, jolla on 7,5 ha viljelmiä, jotka tuottavat n.
60 000 pulloa vuodessa, kaikki ne myydään lähialueille ja
turisteille. Tilaa pyörittävät käytännössä Andelinin perhe: isäntä
ja emäntä, heidän kaksi lastaan sekä isännän veli. Sadonkorjuussa,
yleensä noin 2 viikon aikana, elokuun lopussa/syyskuun alussa, on
apuna 30–50 henkeä, sadosta riippuen. Saimme maistaa kaikkia
kolmea, tuotannossa olevaa viiniä, vuoden 2010 valkoista Malvazija
rypäle viiniä, v 2011 Chardonnay viiniä sekä v. 2008 punaista
Cabernet sauvignon viiniä. Palan painikkeiden kanssa saimme
maistella myös tilan omaa oliiviöljyä sekä talon erikoishunajaa,
jossa on runsaan kaakaon lisäksi oliiviöljyä ja hasselpähkinää. |
|
Maistiaiset kruunasi talon oma kirsikkabrandy! |
|
Pazinista jatkoimme matkaa pohjoiseen kohti lounaskohdettamme,
Buzetin pikkukaupunkia,. Matkalla ohitimme Motovunin 600 asukkaan
pikkukylän, joka sijaitsee korkealla muurien ympäröimällä
kukkulalla. Kylä oli maailmasotien välissä italialaisten asuttama
ja sen väestön valtaosa on edelleenkin Italiaa puhuvia. Kylä on
myös tunnettu vuosittaisista kansainvälisistä
elokuvafestifaaleistaan. |
|
Buzetin kaupunki on kuuluisa tryffeleistään, noista maan alla
kasvavista sienen sukulaisista, jotka elävät symbioosissa tammen
ja pähkinäpuiden kanssa ja joita etsitään sikojen tai koirien
avulla. Buzet pitää kiinni maineestaan suurimmman tryffeliomeletin
tekijänä; se on valmistettu yli 2000 kananmunasta ja 10 kilosta
tryffeleitä, pannussa, jonka halkaisija oli 2,5 metriä. Väitetään,
että parhaiden tryffelilajikkeiden hinta saattaa kohota jopa
viiteen tuhanteen euroon kilolta. |
|
Lounaskohteemme Buzetin vanhassa kaupungissa sijaitsi korkeahkon
kukkulan laella, jonne ei ollut asiaa isolla bussillamme, vaan
matka oli taitettava jalan, lämpömittarin näyttäessä 25 °C.
Onneksi Walter, neuvokas kuljettajamme, sai liftaamalla
järjestettyä kyynärsauvoihin tukeutuvalle seurueemme jäsenelle
kyydin henkilöautossa, ylös kukkulalla sijaitsevaan Gostilna
Stara Ostarija – ravintolaan. Kaupungin maineen mukaisesti
lounaamme oli hyvin tryffelipainotteinen: tryffelijuustoa,
sienikeitto tryffeleillä (sairaan hyvä!) ja nuudelit tryffeleillä.
Tarjottu valkoviini jäi tarkemmin identifioimatta, se kun
tarjottiin ilman etikettiä olevasta kirkkaasta litran
lasipullosta. |
|
Pikaisen kaupunkikierroksen jälkeen olikin jo aika suunnata kohti
vajaan kymmenen kilometrin päässä olevaa Slovenian rajaa ja josta
edelleen Ljubljanan lentokentälle. |
|
Slovenian länsiosan maisemaa kutsutaan karstimaaksi, se syntyy,
kun hiilihappopitoinen sadevesi syövyttää liukenevat aineet
kallioperästä. Tätä tapahtuu yleensä karbonaattipitoisissa
kivissä, kuten kalkkikivessä ja dolomiitissä. Karstimaisemissa
nähdään usein syviä ja pitkiä maanalaisia onkaloita, maanalaisia
jokia ja ajoittaisia järviä sekä luolia. |
|
Sloveniassa on erittäin paljon luolia. Tällä hetkellä niitä on
noin 8500, mutta joka vuosi löydetään vielä noin 100 lisää. Niistä
16 on avoinna turisteille. Tunnetuimat niistä ovat
Postojnan
ja
Škocjanin luolat,
joista jälkimmäinen kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. |
|
Ohitimme myös länsipuolella, lähellä Italian rajaa sijaitsevan,
hevosistaan kuuluisan Lipican kylän jonkin matkan päästä. |
|
Lipicassa on jalostettu 1500 luvun lopulta lähtien “Lipizzan
valkoista hevosta”, jonka tunnetuimmat edustajat ovat Wienin
espanjalaisen ratsastuskoulun kouluttamia korkealaatuisia
kouluratsastushevosia. |
|
Viimeisenä maamerkkinä ennen lentokentälle kääntymistä meidät
hyvästeli pohjoisella taivaanrannalla Juliaanisten Alppien
kolmipäinen, lähes 2900 metriä korkea Triglav vuori.
Vuori on kuvattu sekä Slovenian lipussa, että
vaakunassa. |
|
|