Matkaraportit 2011
|
|
Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistyksen viinimatka 2011 Saksan
Moselin viinialueille järjestettiin kahdessa ryhmässä: I ryhmä,
jossa oli 28 henkeä, 29.9. - 2.10.2011 ja II ryhmä, jossa oli 34
henkeä, 6. – 9.10.2011. Matkasta raportointi tapahtui siten, että
ensimmäisen ja kolmannen matkapäivän tunnelmista kirjoitti
ykkösryhmästä arvotut raportoijat, kun taas toisen ja neljännen
matkapäivän edesottamuksia kirjasivat kakkosryhmäläiset. Näin
saatiin kokoon alla oleva Moselin viinimatkan raportti, jossa
matkaa katsellaan useamman osallistujan silmin nähtynä. |
Lauantai, kolmas matkapäivä |
|
Kirjurina Marjatta Härmälä |
|
Aikaisen herätyksen ja kelpo aamiaisen jälkeen olimme
täsmällisesti sovittuna aikana bussissa, joka kuljetti meidät
muutaman kilometrin matkan Moselin varrella olevaan
jokilaivasatamaan. Matkalippu- ja juomakupongit kädessä astuimme
asialliseen, mutta melko vaatimattomaan jokilaivaan nimeltään
Traben-Trarbach. Laivaan saapui jonkin verran muitakin
matkustajia. Rutiinilla valtasimme yläkannen salongin ja saimme
tuota pikaa virkistävät aamujuomat. Osa tyytyi kahviin tai
pelkkään veteen. Lopuille maistui olut tai paikallinen viini.
Valikoima oli melko suppea; valko-, puna- tai kuohuviini! |
|
Laiva suuntasi kohti alajuoksua ja Rheiniä huikaisevan kirkkaassa
noin 10 asteisessa syyssäässä. Pian kuitenkin olimme sakean usvan
ympäröimiä ja maisemat hävisivät jopa lähirannoilta. Pikkuhiljaa
päivän lämmetessä ympäristö paljastui sumun seasta ja loppumatkan
aurinko helli meitä. Kun laivamatkamme n. 6 tunnin jälkeen
päättyi Bernkasteliin, oli lämpötila jälleen kohonnut 25
asteeseen. |
|
Reittimme varrella oli viljavaa peltomaisemaa, pieniä kyliä ja
kaupunkeja sekä tietenkin paikallisia viiniviljelyksiä.
Enimmäkseen kaikki oli hyvinvoivan ja hyvin hoidetun näköistä.
Suuri osa Moselin rantojen viinitiloista sijaitsee hyvin jyrkillä
rinteillä. Jyrkimmät ovat lähes 70 asteen kulmassa. Jyrkät
pengerretyt rinteet ja kuiva, mineraalipitoinen maaperä sopivat
hyvin riesling- rypäleelle. Alue onkin maailman tärkein rieslingin
tuottaja
|
|
Viini ja matkailu ovat Moselin laakson pääelinkeinot.
Viiniperinteet ovat pitkät; roomalaiset aloittivat sen 2000 vuotta
sitten. Tilat ovat pieniä ja suuri osa viineistä myydään suoraan
tiloilta. |
|
Moselin varsiin tutustuminen laivaristeilyä sporttisemmin näytti
olevan hyvin suosittua. Jokea reunustivat molemmin puolin hyvin
hoidetut pyörätiet aivan veden ääressä. Kauniina lauantaipäivänä
pyöräliikenne oli vilkasta.
|
|
Matkalla oli kaksi sulkua ja pysähdyimme myös muutamassa
kylässä/pikku kaupungissa. Laivaan tuli matkan varrelta lisää
matkustajia. Koska istuinpaikkoja oli rajoitetusti, meidät
ohjattiin lempeästi salongista ruokasaliin lounaalle. Näin tehtiin
tilaa myöhemmin tulleille. |
|
Lounaaksi nautimme ihan kelvollista porkkanakeittoa, pääruoka
kalkkunaa ( syötävää!) ja jälkiruoaksi jogurttia. Juomalipuilla
saimme suuria lasillisia em. valko- tai punaviiniä 2 lasia/hlö.
Henkilökunnan laskut sekosivat ja näytti hetken siltä, että osa ei
saakaan kaikkea, ”mistä oli maksettu”. Lopuksi taisi käydä niin,
että nautimme muutaman ylimääräisenkin lasillisen lipuillamme!
Kylläisinä ja hyväntuulisina vietimme loppumatkan laivan
ulkokansilla auringosta ja viehättävistä maisemista nauttien. |
|
Laivaretkemme pääpiste oli Bernkastel-Kues. Jälleen yksi
hurmaavista Moselin varren vanhoista kaupungeista. Siellä, kuten
muissakin retkemme kohteissa, oli paljon lähinnä ikäisiämme
turistiseurueita liikkeellä. Satamassa oli kymmeniä busseja ja
idylliset, kapeat kadut ihmisiä pullollaan. |
|
Satamasta kävelimme rantakadun yli Weingut Dr Pauly-Bergwellerin
viininmaistajaistiloihin. Tilat olivat rakennuksen ”kivijalassa”,
kellariravintolamaiset ja viihtyisät. Maistelimme kuutta
paikallista rieslingiä kuivemmasta makeaan. Oppaanamme oli
perheyrityksen vanhaisäntä, joka kertoi varsin värikkäästi
yrityksen historiasta viinien ohella. Yritys näytti toimivan hyvin
kansainvälisesti vieden tuotantoaan esimerkiksi Kiinaan. Opimme
myös, että Bernkastel kuuluu ns. Mittel-Mosel alueeseen, jossa
tuotetaan Moselin alueen paras riesling.…… |
|
Ennen bussiin siirtymistä vaeltelimme hetken kaupungin kapeilla
kujilla. Oppaamme esitteli meille valikoiden mielenkiintoisia
rakennuksia ja me seurasimme niska kenossa rakennuksia ihaillen.
Perinteisistä puuristikkotaloista vanhimmat olivat 1600-luvulta.
Keskusaukion yhdellä kulmalla nökötti hyvin kapea vuosisatojen
saatossa vinoutunut Spitzhäuschen. |
|
Bussimatkalla takaisin Trieriin ajoimme pitkin Panoraama-tietä,
joka nousi korkealle jokea ympäröiville kukkuloille. Ylhäältä
olivat huikaisevat maisemat alas ja kauas. |
|
Illalla sonnustauduimme parhainpiimme ja matkustimme bussilla joen
toisen puolen kukkuloille. Nautimme illallisen hienossa
paikallisessa Berghotellissa. Maisemat alas Trieriin olivat
hengästyttäviä. Illallisella alkuruokana oli perunakeitto,
pääruokana paistetun kalkkunan(!) ja sian siivuja sekä
jälkiruokana moussea ja jäätelöä |
|
Paluumatkalla ystävällinen kuljettajamme kierrätti meitä bussilla
upeasti valaistun Trierin keskustan kautta. Mielenkiintoisen ja
onnistuneen päivän jälkeen tuntui hyvältä mennä nukkumaan vatsan
viereen keräämään voimia viimeistä matkapäivää varten. |
|
|