Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Viinimatka Elsassiin Ranskaan

II ryhmä: 1.-4.10.2009
Perjantai 2.10.2009/ Leena Suviranta
”Ekonomit – oenologit – ekologit Viinitiellä”
Perjantaiaamu alkoi pikaisella kiertoajelulla Strasbourgissa. Näimme raskaaseen saksalaistyyliin vuoden 1870 vallanvaihdoksen jälkeen rakennetun alueen Place de la Republiquen ympärillä samoin kuin Goethen patsaan yliopiston edessä. Uudempaa kautta edustivat ne korttelit, joissa on paljon Euro-rakennuksia: Euroopan neuvosto, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Euroopan parlamentti. Viimeksi mainitusta muistimmekin, että MEPit ovat viikon kuukaudessa Strasbourgissa.
Pääsimme päivän varsinaiseen asiaan: Baumann Zirgelin tilalla sympaattisen sommelier-emäntämme ja tukevan Vicky-labradorinnoutajan opastuksella nautimme ensin kolmea ja lopulta seitsemää tilan viiniä. Alsacen alueen eri rypäleet tulivat tutuiksi, saimme myös maistaa myöhäisen sadon (vendange tardive) makeaa viiniä. Ostokset hoidettiin nopeasti ja sitten Viinitielle (Route des VIns)!   
”Iloisten soittoniekkojen” ravintolassa (Au Relais des Ménétriers) syöty lounas sai pöytäseurueelta positiivisia arvioita: ”Mainio”, ”Hyvä kokonaisuus”, ”Selkeä”, ”Tuoreet maut”, ”Kaunis esillepano”, ”Raaka-aineet tulivat esiin” (vaikka loppuun asti kiistelimmekin ruoan juureksesta: oliko se mustajuuri vai retikka vai nauris?).
Lounaan jälkeen seuraava kohde oli Riquewihrin kaupunki – satukirjamaisen kaunis turistirysä, joka näytti olevan erityisesti saksalaisten eläkeläisten suosiossa. Olisi ollut ostosmahdollisuuksia paikallisista herkuista alkaen ja päätyen joulutavarakauppaan, josta pääsihteeri Kristiinan nähtiin kiiruhtavan kohti tapaamispaikkaa.  (Kristiinan lisäys: ostin neljä puuleikkauksena käsintehtyä kuusenkoristetta – olivat kammottavan kalliita, mutta ah niin ihania!)
Kuljettajamme Christian ajoi meitä taidokkaasti pitkin Viinitietä ja sai aplodit muutamasta taitavasta ohituksestaan. Seurasimme tarkkaan viinitarhoja yrittäen havaita poimijoita. Tänä vuonna sadonkorjuuseen oli päästy tavallista aikaisemmin, mutta muutamia poimijoita ja poimintakoneita nähtiin. Etupäässä rypäleet olivat kuitenkin sen edellä hitaasti kulkevan traktorin lavalla…
Iltapäivän tutustumiskohde oli ankkatila, Maison Lucien Doriath. Matemaatikko-isäntämme kertoi meille kaiken ankoista ja niiden ruokinnasta, mitä pääsimme itsekin seuraamaan. Elikot saivat kukin annoksen keitettyä maissia eivätkä näyttäneet erityisen levottomilta sen enempää ennen ruokintaa kuin sen jälkeenkään; ehkä niillä oli ähky? Näimme myös varsin havainnollisesti, mitä teurastetuille ankoille tapahtuu ja kuulimme, että niistä tehdään 71 erilaista tuotetta ankanmaksan lisäksi. Pääsimme itsekin maistelemaan viittä tuotetta.
Isäntämme vastasi kysymyksiin mm. siitä, minkälaisen viinin kanssa ankanmaksa parhaiten sopii: ”Täydellinen harmonia ankanmaksan ja viinin kesken saavutetaan kitalaessa, kun viini ei ole turhan makeaa (kuten Sauternes) vaan kuivaa, pyöreää, hieman hapokasta kuten Pinot Gris.” Myös Alsacen kuohuviini, Crémant d’Alsace käy kuulemma hyvin ankanmaksan kera, mikä tuli illalla verifioitua …
Ankkatilalta oli kiire päästä Colmariin. Sinne piti ehtiä, koska sisääntuloväylät suljettiin iltakahdeksalta. Oli odotettavissa ydinvoiman vastustajien mielenosoitus – aivan hotellimme vieressä. Perjantai-ilta kului kuitenkin leppoisasti esimerkiksi iltakävelyllä Colmarin ”Pikku Venetsiassa”. Illallispaikat löytyivät sieltä tai hotellin alakerran yhden Michelin tähden ravintolasta – tai ylempänä hotellihuoneessa ,mainittua ankanmaksaa maistellen.