Viinimatka Champagneen
Yhdistyksen
viinimatkan tutustumiskohteeksi oli tänä vuonna valittu perustellusti
oikea juhlajuoma – shampanja. Olihan kyseessä viinimatkojen 10.
juhlavuosi, joten mikään vähäisempi ei olisi tullut kysymykseen. Matka
saikin suuren suosion ja toteutimme sen kahtena peräkkäisenä
viikonloppuna kahtena eri ryhmänä, mutta identtisellä ohjelmalla.
Kaikkiaan shampanjamatkalla oli 39 kandia ja avecia, joista kaksi EKF:läisiä.
Ensimmäinen
ryhmä kierteli Champagnen-maakunnassa 23. -26.9. ja toinen ryhmä viikkoa
myöhemmin 30.9.-3.10.
Lensimme
torstai-aamuna Pariisiin, jossa kentällä oli vastassa suomalainen opas
ranskalaisen tilausbussin kera. Nämä olivatkin käytössämme koko matkan
ajan, mikä teki liikkumisen paikasta toiseen vaivattomaksi. Asiantunteva
oppaamme jakoi pitkin matkaa tietojaan kolmikymmenvuotisen maassa asumisen
kokemuksella niin politiikasta, kulttuurista kuin viininviljelystäkin.
Majoituimme Epernayn shampanjakaupunkiin kuinkas muuten kuin Hotel de
Champagne –nimiseen pieneen, mutta kodikkaaseen perhehotelliin, josta
teimme retkiä ympäröivälle maaseudulle. Ykkösryhmäläisiä tuli eräänä
päivänä hotellille tapaamaan ja yhdessä heidän kanssaan illallista
nauttimaan myös kandiveli Aunus Salmi, joka nykyisin asuu Luxembourgissa ja
jonka aloitteesta nämä viinimatkat aikoinaan saivat alkunsa. Olipa Aunus
anteliaisuudessaan esittänyt kutsun ensi vuonna Luxembourgin viinejä
maistelemaan!
Vaikka
matkapäivälle ei muuta yhteistä ohjelmaa oltu suunniteltukaan, löysivät
nopeimmat pikaisen aterioinnin jälkeen tiensä ensimmäiseen
shampanjataloon. Moët & Chandon, suuri ja kuuluisa shampanjatalo
sijaitsi vain kivenheiton päässä hotellilta Avenue de Champagnen alkupäässä.
Kadun varrella oli vieri vieressä monta muutakin shampanjataloa! Moët
& Chandonilla aloitimme siis tiukan opintokurssin shampanjan viljelyn ja
valmistuksen saloihin. Mottona matkalla oli ”kertaus on opintojen äiti”,
sillä kuulimme kutakuinkin samansisältöisen esityksen aiheesta jokaisessa
matkamme viidestä käyntikohteesta. Silti kukaan ei kyllästynyt
kuuntelemaan, vaan päinvastoin, tietojen karttuessa myös kysymyksemme
tulivat asiantuntevimmiksi ja aloimme pitää itseämme varsinaisina
connoisseureina!
Moët
& Chandonilla tutustumiskierros kuljetti meitä katsomaan yrityksen
perustajanaikaisia huoneita 1800-luvun puolivälistä, esitteli
viininviljelyä videoesityksenä sekä kävelytti pitkin maanalaisia
kalkkikiviluolia, joissa shampanjapulloja säilytetään tasaisessa +10C:n lämpötilassa.
Luolat käytävineen ovat osin roomalaisten ajoilta ja yksin Moët &
Chandonilla niitä oli liki 200 kilometriä!
Perjantaiaamuna
suuntasimme bussin kohti Reimsin kaupunkia, jossa kaupunkikierroksella
tutustuimme vanhaan arkkitehtuuriin. Hienoin kohde oli epäilemättä upea
goottilainen katedraali, Cathedrale Notre Dame, joka kuuluu Unescon
maailmanperintöluetteloon. Katedraalissa on mahtavat lasimaalauksin
koristellut ikkunat, joista yksi on hieman uudemman ajan taideteos: sen on
suunnitellut Marc Chagall. Myös kirkkoa koristavat kiviveistokset ovat
taidokkaita, tosin kipeästi restauroinnin tarpeessa.
Lounaalle
hajaannuimme pienissä ryhmissä pitkin kaupungin viehättäviä
brasserioita ja joku ennätti pikaisille ostoksillekin, ennen kuin jatkoimme
kierrosta tutustumalla Le Vergeurin yksityispalatsiin. Palatsin rakentaminen
aloitettiin jo 1200-luvulla, mutta nykyinen ulkoasu edustaa lähinnä
renessanssiaikaa. Palatsissa on esillä kokoelma entisen omistajan,
mesenaatti Rémos Hughes Krafftin matkoilta, mihin sisältyi mm. saksalaisen
taiteilijan Albrecht Dürerin 15 mittaamattoman arvokasta kaiverrusta.
Päivän
shampanjavierailu tehtiin Pommerylle, joka on myös yksi suurista
valmistajista. Heidän liki satulinnaa muistuttava shampanjatalonsa kätki
kalkkikivikäytäviinsä shampanjapullojen lisäksi modernin taiteen näyttelyn.
Muutenkin talon vierastilat olivat hulppeat ja siellä pystytään järjestämään
juhlia suurellekin joukolle. Pommeryn tehtaanmyymälästä taisi moni meistä
löytää mieluisia tuomisia kotiinkin...
Palasimme
illansuussa takaisin Epernayhin ja pienen levon jälkeen kokoonnuimme taas
yhteen nauttiaksemme maittavan illallisen La Table de Kobus-ravintolassa,
joka oli pienen kävelymatkan päässä hotellilta.
Lauantaina,
heti monipuolisen aamiaisen jälkeen, hyppäsimme taas bussiin ja huristimme
halki viehättävien maisemien Monsieur ja Madame Moreaun etana- ja
viinitilalle. Madame, joka pukeutuneena viimeisimmän muodin mukaisesti,
runsain koruin koristeltuna sekä juuri kampaajalla käyneenä, ei aivan
vastannut kuvitelmaamme maatalon emännästä, mutta osoittautui mitä ystävällisimmäksi
ja avuliaimmaksi tilansa esittelijäksi. Saimme yksityiskohtaisen esityksen
etanoiden kasvatuksesta mukaanlukien niiden sielun- ja seksielämän!
Saatuamme kuulla, että etanoilla on jopa kutsumanimet, tuntui hieman ilkeältä
siirtyä seuraavaksi maistelemaan niitä maukkaassa gratiinissa shampanjan
kera. Lopuksi Mme Moreau siirtyi pienen myymälätiskinsä taakse ja monen
matkalaisen matkaan lähti tilan etanatuotteita tai erinomaisia
shampanjahyytelöitä, juomista puhumattakaan!
Jatkoimme
matkaa Champagne Pannierin talolle. Tämä hieman pienempi tuottaja on nykyään osuustoiminnallinen ja siellä shampanjaa
valmistetaan vielä perinteisin metodein. Oppaan johdattelemina tutustuimme
jälleen vuonna 720 BC louhituissa maanalaisissa luolissa säilytettäviin
shampanjavarastoihin, kuuntelimme asiantuntevaa opastusta ja lopuksi
maistelimme tilan tuotteita. Täältäkin saattoi ostaa tuliaisia ja he
lupasivat myös toimittaa suuremmat tilaukset suoraan kotiin.
Maisteltuamme
koko aamupäivän shampanjaa saavuimme kevyin askelin Château Therryn viehättävään
kylään, jossa nautimme lounaan La Symphonie des Saisons –ravintolassa.
Heti ruokailun jälkeen matka jatkui Château Condeen. Tämä edelleen
yksityisasuntona oleva linna, niin kuin moni muukin samanlainen Ranskassa,
saa valtionavustusta restaurointiin vain sillä edellytyksellä, että se on
auki matkailijaryhmille.
1200-luvulla
linna oli majesteetti Coucyn vartiotorni, renessassikaudella sitä
laajennettiin Condén prinssisuvulle ja 1700-luvulla linnassa työskentelivät
senaikaiset kuuluisimmat taiteilijat, mm. Watteau, Oudry, Servandoni,
Lemoine, Boucher ja Lancret. Heidän töitään saimme ihailla linnan
seinillä. Tapasimme myös linnan nykyisen isännän, nuoren miellyttävän
kreivin, joka tuli meitä tervehtimään olohuoneeseen, kertoi linnan nykypäivästä,
esitteli perhekuviaan ja paljasti hiljattain salapeilin takaa löytyneen
arvokkaan maalauksen tarinan.
Vaikka
linna onkin upean ja jyhkeän näköinen rakennus, on paksujen kiviseinien
sisällä valtavissa huoneissa varmasti melko kolkkoa talviaikaan! Tosin
kreivi kertoi, että heidän modernein mukavuuksin varustellut
yksityistilansa ovat pääosin rakennuksen yhdessä siivessä, vaikka
vanhojakin saleja käytetään vielä vieraiden kestitsemiseen.
Paluumatka
idyllisten pikkukylien läpi takaisin hotellille meni rattoisasti.
Kakkosryhmä pysähtyi vielä matkalla iltapäiväkahville pikkuruisessa kyläkahvilassa,
jonka kapasiteetti oli kertaheitolla äärirajoilla ja jossa erillisten
laskujen tuottaminen meille jokaiselle meinasi osoittautua ylivoimaiseksi!
Matkan
jäähyväisillallisen nautimme yhdessä aivan lähellä hotellia, ravintola
La Cave á Champagnessa. Tämä oli monen mielestä matkamme paras ravintola
ja kaiken lisäksi hyvin edullinen. Maittavan illallisen jälkeen jotkut
meistä uskaltautuivat maistamaan digestivenä vielä shampanjalikööriä,
kun taas toisten mielestä se oli silkkaa shampanjan tuhlausta!
Sunnuntaiaamuna
pakkasimme matkatavaramme jo aamiaisen jälkeen bussiin ja sanoimme näkemiin
Epernaylle. Pienen ajomatkan jälkeen saavuimme Le Mesnil-sur- Oigerin
idylliseen kylään, jossa sijaitsee matkamme viimeinen shampanjatalo,
Launois Père. Tällä tilalla myös tutustuimme shampanjanvalmistukseen
kautta aikojen liittyvään esineistöön erinomaisessa museossa, joka on isännän
itsensä keräämä ja jota hän jatkuvasti täydentää uusilla
hankinnoilla. Muutenkin tämän pienehkön shampanjatalon tunnelma oli hyvin
kotoinen: tänne voisi myös palkkautua keräämään viinisatoa
korjuuaikaan täysylläpitoa vastaa! Maistelemamme shampanja – jota
tarjottiin peräti kolmea eri laatua – oli täälläkin erinomaista ja jätti
varmasti hyvän maun suuhun itse kullekin.
Vielä
oli yksi pysähdys matkaohjelmassamme: Meauxin pikkukaupunki, joka raukeana
torkkui pyhäpäivän rauhaa. Täältä on kotoisin iki-ihana Brie-juusto,
mutta valitettavasti kaupat olivat kiinni, eikä maistiaisia voinut ostaa.
Menimme kuitenkin lounaalle Grignotiere-nimiseen ravintolaan, ja jälleen
kerran söimme hyvin. Lounaan jälkeen meille jäi aikaa ihastella lähellä
olevaa, liekkigotiikkaa edustavaa tuomiokirkkoa, Cathédrale St Etienne.
Kirkon takana oli viehättävä vanha puutarha, johon oli istutettu kauniin
muotopuutarhan tyyliin monia hyötykasveja kukkien lisäksi. Täällä
lienee myös Katariina de Medici aikoinaan käyskennellyt.
Jäljellä
oli enää bussimatka takaisin Pariisin Charles de Gaullen kentälle ja
lento kotiin. Meistä tuntui, että matkamme oli ajoittunut parhaaseen
mahdolliseen aikaan: Champagnen maakunnassa poimitaan sato vuosittain
tarkalleen määrättynä aikana rypäleiden kypsymisen mukaan niin, että
keruu kestää vain 2-3- viikkoa. Silloin alueella on noin 100 000
kausityöntekijää – pääasiassa mustalaisia – keräämässä rypäleitä.
Sadon poimiminen tapahtuu käsin, kaikenlaiset koneet on kielletty
shampanjan laadun takaamiseksi. Se, että matkamme sattui tämän
sadonkorjuun aikaan, toi oman mielenkiintoisen lisänsä jo muutenkin
mielenkiintoiseen matkaan. Myös ilmat suosivat meitä – kakkosryhmää
ehkä vielä hiukkasen enemmän! Kotiin palasi sunnuntai-iltana tyytyväinen
kandijoukko, joka jo alkoi suunnitella seuraavan syksyn matkaa. Mahtaako se
suuntautua Luxembourgiin...
|