Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistys r.y. 1925-2001

Hulvatonta menoa ja luovaa ajattelua

   
Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistys r.y. on yli 75 vuoden ajan, vuodesta 1925, toiminut Helsingin kauppakorkeakoulussa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden yhdyssiteenä, mutkattomana jäsentensä kohtaamispaikkana.  Hulvatonta menoa ja luovaa ajattelua kuvaa yhdistyksen menneitä vuosikymmeniä kertoilevaan sävyyn, aitoa kandihenkeä välittäen.  Salaperäinen nuijabooli, kadonnut airutsauva ja monet muut viehättävät perinteet tulevat lukijalle tutuksi.  Sijansa saavat myös kandien ulkomaille suuntautuneet viini- ja kulttuurimatkat sekä kotimaan retket yritysvierailuineen.  Kertomukseen tuovat omat värinsä myös yhdistyksen suhteet vanhaan opinahjoonsa, suomalaiseen liike-elämään ja ruotsinkieliseen sisarjärjestöön EKF:ään.

Mikko Laakson mainio teksti panee menneiden vuosikymmenien tapahtumat oikeaan järjestykseen ja perspektiiviin, mutta tekee sen poikkeuksellisen mukaansatempaavalla ja elävällä tavalla.  Kun kerran aloittaa lukemisen, kirjan voi laskea käsistään vasta luettuaan sen loppuun.  Lukija tuntee kuin itse osallistuisi tapahtumiin, joista teos kertoo.

Teos paljastaa muun muassa seuraavanlaisia “julkisia salaisuuksia”:

Kandiyhdistys aloitti toimintansa etujärjestönä: Kauppakorkeakoulusta valmistuville haluttiin tasavertainen mahdollisuus päästä valtion virkoihin muiden ylemmän akateemisen loppututkinnon suorittaneiden kanssa.  Etujen ajaminen on vuosien saatossa siirtynyt muiden tehtäväksi, mutta mitäpä onkaan tullut tilalle?

Kun yhdistyksen juhlalliseen vuosikokoukseen KY:n juhlasalissa yllättäen saapui keittiön kautta strippari Espilästä esiintymään, kuka olikaan se vuorineuvos, joka ääneen nauroi kepposensa herättämälle hämmennykselle?

Miksi Arkadiankatu oli aikoinaan yksi Helsingin leveimpiä katuja?

Missä tänäänkin voimissaan olevassa perinteessä tarvittiin aikanaan “maistaja, haistaja ja poliisi” jo vuorokautta ennen itse tapahtumaa?

Mihin liittyikään erään entisen puheenjohtajan saama tervehdys: “Ruusuntuoksuista maisterinaamua, kasteenraikasta Koskenkorvaa”?

Kuinka on mahdollista, että Skotlanti on joskus valittu viinimatkan kohteeksi?

Kun sekavuutta herättäneissä tutkinnonuudistuksissa kauppatieteiden kandidaatin tutkinto on välillä kokonaan poistettu ja sittemmin otettu uudelleen käyttöön - alempana korkeakoulututkintona! - ketkä kaikki voivatkaan nykyisin saada kandisormuksen?

Milloin alunperin tyypilliseen Hyvä veli-seuraan on tullut merkittävästi mukaan myös naispuolisia kandeja?

Teksti Mikko Laakso, Oy Spiritus Historiae Ab
Graafinen suunnittelu ja taitto Jouni Peltola
Kovakantinen, 94 sivua, 48 valokuvaa, neliväripainatus
Painopaikka Gummeruksen kirjapaino Oy