Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Kauppatieteiden Kandidaattiyhdistys r.y. ja sen kotipaikka on Helsinki ja virallinen kieli suomi.

2. Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia ylemmän kauppatieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneita henkilöitä yhdistävänä järjestönä, edistää heidän tieteellistä ja käytännöllistä kehitystään, valvoa heidän yhteisiä etujaan sekä hankkia heille sopivia toimintamahdollisuuksia.

Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa järjestämällä kokous-, esitelmä, keskustelu, retkeily- ym. samantapaisia tilaisuuksia sekä harjoittamalla kurssi- ja julkaisutoimintaa.

Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.


3.  Jäsenet
Yhdistyksen jäseniksi hyväksyy yhdistyksen kokous hallituksen esityksen perusteella ylemmäksi kauppatieteelliseksi korkeakoulututkinnoksi luokiteltavan tutkinnon suorittaneita henkilöitä. Vuoden 1982 jälkeen tutkinnon suorittaneilta edellytetään hakemuksen liitteeksi kahden, jo yhdistyksen jäsenenä olevanhenkilönsuositus.

Kunniajäseniksi voidaan yhdistykseen kutsua henkilöitä, jotka ovat huomattavasti edistäneet kauppatieteitä, erikoisesti ansioituneet maamme talouselämän palveluksessa tai osoittaneet suurta harrastusta yhdistyksen toiminnan edistämiseksi. Kunniajäseneksi kutsumisesta päättää yhdistys hallituksen esityksestä kahdessa eri kokouksessa ja tulee ehdotuksen molemmissa kokouksissa saada vähintään kolme neljäsosaa annetuista äänistä.

Jäsenillä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.

Jos yhdistyksen jäsen rikkoo hyvää tapaa tai liikemiesperiaatteita vastaan, voi hallitus asiaa harkittuaan esittää yhdistyksen kokouksessa jäsenen erottamista. Jäsenen erottamisesta päätetään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.

Jäsenten kirjaus- ja vuosimaksujen suuruudesta päättää vuosikokous. Kunniajäsenillä ei ole jäsenmaksua.


4.  Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat puheenjohtajana yhdistyksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajana yhdistyksen varapuheenjohtaja ja yhdistyksen sihteeri sekä kuusi muuta jäsentä, joista kolme on valittava Helsingin kaupungin ulkopuolella toimivista jäsenistä.

Puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin valitsee yhdistys vuosikokouksessaan vuodeksi kerrallaan.

Hallituksen muut jäsenet valitaan yhdistyksen vuosikokouksessa kolmeksi vuodeksi kerrallaan kuitenkin siten, että kunakin vuonna eroaa kolmas osa, aluksi arvan mukaan sittemmin vuosittain.

Hallituksen on hoidettava voimassa olevan yhdistyslain sille määräämät tehtävät. Erityisesti hallituksen kuuluu valvoa, että yhdistyksen sääntöjä noudatetaan, käsitellään hakemukset yhdistyksen jäseneksi liittymiseksi ja mahdolliset yhdistyksestä eroamiset ja erottamiset, hoitaa yhdistyksen hallintoa ja taloutta ja antaa niistä vuosittain kertomukset, pitää yhdistyksen jäsenistä luetteloa, valmistella asiat yhdistyksenkokouksia varten, edustaa yhdistystä viranomaisiin ja muihin ulkopuolisiin tahoihin nähden sekä muutkin työskennellä yhdistyksen tarkoituksen edistämiseksi.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai tämän estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta sekä myös, jos kaksi hallituksen jäsentä siitä tekee aloitteen.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään viisi jäsentä, joista yksi on jompikumpi puheenjohtajista, on saapuvilla kokouksessa. Hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet läsnä olevista hallituksen jäsenistä. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi se mielipide, jota kokouksen puheenjohtaja on kannattanut.

Hallituksen kokouksista pidetään pöytäkirjaa, jonka allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja yhdistyksen sihteeri tai tämän estyneenä ollessa yksi läsnäolevista hallituksen jäsenistä.


5.  Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja jompikumpi yhdessä sihteerin tai jonkun muun hallituksen jäsenen kanssa.

6.  Yhdistyksen tilit ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilinpäätöksen ja hallituksen kertomuksen tulee olla valmiina helmikuun 15. Päivään mennessä. Tilintarkastajain tulee ennen maaliskuun 1. Päivää antaa kertomuksensa sekä lausuntonsa yhdistyksen asiainhoidosta ja vastuuvapauden myöntämisestä.

7.  Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan 2 kuukautta ja viimeistään 10 päivää ennen kokousta joko lähettämällä kutsu kirjallisena kullekin jäsenelle hänen jäsenluetteloon merkityllä osoitteellaan tai julkaisemalla kutsu yhdessä valtakunnallisessa sanomalehdessä. Samalla tavalla toimitetaan muut tiedonannot yhdistyksen jäsenille.

8.  Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämän päivänä ennen toukokuun loppua.

Vuosikokouksenlisäksi yhdistyksen tavoitteena on kokoontua kahdesti kevätkaudella ja kahdesti syyskaudella. Kokous on kuitenkin aina pidettävä, kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen jäsenistä sitä hallitukselta ilmoittamansa asian käsittelyä varten kirjallisesti pyytää. Hallituksen on viipymättä kutsuttava kokous koolle.

Yhdistyksen kokouksissa, lukuunottamatta vuosikokousta, puhetta johtaa yhdistyksen puheenjohtaja tai hänen ollessa estyneenä varapuheenjohtaja. Ellei kumpikaan puheenjohtajista ole kokouksessa läsnä tai kun kyseessä on yhdistyksen vuosikokous, valitsee kokous puheenjohtajan.

Kokouksessa on kullakin jäsenellä yksi ääni. Kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi se mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut. Vaaleissa noudatetaan enemmistöpäätöstä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee valinnan arpa. Äänestys on avoin, paitsi milloin yksikin jäsen vaatii lippuäänestystä.


9.  Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
  1. avataan kokous
  2. valitaan vuosikokouksenpuheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa,
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus,
  4. esitetään tilinpäätös, hallituksen kertomus ja tillintarkastuskertomus,
  5. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta,
  6. päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille,
  7. käsitellään talousarvio, minkä yhteydessä vahvistetaan jäsenten vuosi- ja kirjausmaksujen suuruus,
  8. valitaan yhdistyksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle, kaksi tilintarkastajaa ja heille kaksi varamiestä sekä
  9. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja kokoukselle esitetyt asiat.

10.  Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen
Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen on käsiteltävä kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa ja päätöksen on näissä molemmissa kokouksissa saatava 2/3 osan enemmistö kokouksessa annetuista äänistä tullakseen hyväksytyksi.

11.  Yhdistyksen purkaminen
Päätös yhdistyksen purkamisesta on käsiteltävä kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa ja sen on näissä molemmissa kokouksissa saatava 9/10-osan enemmistö kokouksessa annetuista äänistä tullakseen hyväksytyksi.

Yhdistyksen purkautuessa tai, jos se lakkautetaan, yhdistyksen varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen yhdistyksen kokouksen määräämällä tavalla.

Muilta osin noudatetaan voimassaolevaa yhdistyslakia.