ehtivä naisopiskelija, jolle vain latinasta oli tulla mahdoton blaski

Pääkaupungin ylioppilaselämään kotiutuminen otti tamperelaiselta ylioppilaalta jonkin aikaa. Kotiutumisensa jälkeen hän osallistuikin sitten sitä suuremmalla innolla. Helle Cannelin oli mukana mm. Hämäläisen osakunnan lehden, Hälläpyörän toimituskunnassa, sittemmin myös Ylioppilaslehden johtokunnassa. Osakunnan ompeluilloissakin käsitöistä vähemmän innostunut Helle Cannelin oli toisinaan läsnä, kenties kuitenkin enemmän ompelun lomassa pidettyjen kiinnostavien esitelmien ja niitä seuranneiden keskustelujen kuin itse ompelun vuoksi.

Opinnot eivät tuottaneet Helle Cannelinille suurempia vaikeuksia, vaikka hän oli samalla osapäivätyössä ja harrasti paitsi ylioppilaselämää, myös naisasiaa ja politiikkaa. Ibsenin vaikutusta Minna Canthiin käsittelevää laudaturtyötään tekiessään hän näyttäisi välillä kokeneen suorastaan löytöretkeilijän riemua. "Työ on valtavan hauskaa ja voin hyvin ymmärtää tiedemiehen työinnostuksen", nuori Canth-tutkija kirjoitti kotoväelleen keväällä 1916. Tietyn kirjailijan valitseminen opinnäytetyön aiheeksi saattaa joskus sammuttaa ko. opiskelijan kiinnostuksen ao. kirjalijaan loppuiäksi. Näin ei kuitenkaan käynyt Helle Cannelinille, josta oli tullut Minna Canth -fani jo koulutyttönä ja joka vielä vähän ennen kuolemaansa jaksoi toimittaa Minna Canthin kirjekokoelmaa.

Latina oli kuitenkin aine, jonka opiskeluun Helle Cannelinin kärsivällisyys ei oikein tahtonut riittää. "Kyllä se latina on kova pähkinä. Koko latinasta taitaa tulla mahdoton blaski", kirjoitti hän välillä kotoväelleen. Kaikesta päätellen Helle Cannelin kuitenkin lopulta voitti kamppailunsa tämän klassisen kielen kanssa: Hän valmistui filosofian kandidaatiksi joulukuussa 1918. Kun Helsingin yliopisto vuonna 1919 vietti ensimmäistä promootiotaan itsenäisessä Suomessa, Helle Cannelin promovoitiin filosofian maisteriksi (KUVA). Viisikymmentä vuotta myöhemmin hänet vihittiin Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa riemumaisteriksi.

(Lähteet: Kauppi 1976, 32-35. 39-41)

--------> monitoimifeministi