kirjasyöppö, joka aloitti kirjastoharjoittelun jo kouluvuosina

Helle Cannelin tuli aloittaneeksi "kirjastoharjoittelun" jo kouluaikana. Tampereelle oli perustettu vuonna 1890 Tampereen kirjayhdistyksen kirjasto. Hellen äiti, Karin Cannelin, toimi kirjayhdistyksen puheenjohtajana. Puheenjohtajan tytär lähti mielellään kirjastoon vapaaehtoiseksi päivystäjäksi, koska hänelle tarjoutui samalla tilaisuus valita itselleen mieluista luettavaa ehtymättömään kirjanälkäänsä, jota hän tyydytti välillä syödessäänkin.

"Kirjastonhoitaja minusta tulee, ei siinä mikään auta", oli Helle Cannelin päätellyt jo kouluaikana. Kirjastokoulutusta hän hankki itselleen jo tyttökoulun jatkoluokilla ollessaan Tuusulan kansanopistossa kesällä 1912 järjestetyillä kaksiviikkoisilla kirjastokursseilla. Jo samana syksynä Tampereen suomalaisen tyttökoulun kirjastossa alkoi näkyä tuloksia kurrssin opeista: Helle ei ainoastaan esitelmöinyt koulun kirjaston järjestämisestä, vaan hän myös järjesti sen kuntoon. Koulujen kirjastot olivat lähellä hänen sydäntään myöhemminkin.

Myös opiskeluaikanaan Helle Cannelin oli käytännön kirjastotyössä. Helsingin kaupunginkirjastossa hän toimi ensin osapäiväisenä harjoittelijana, sitten amanuenssin sijaisena. Opintojensa loppuvaiheessa hän työskenteli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kirjastossa, missä hän jatkoi muutamana vuoden valmistumisensa jälkeenkin.

(Lähteet: Kauppi 1976, 24-25, 47-50)

--------> rakastunut ylioppilas