Olisiko syytä lakata puhumasta naisasiasta?

Sille ei voi mitään. Naisasia on edelleenkin useimpien sekä miesten että naisten mielestä vastenmielinen käsite. (...) Se, mikä viisikymmentä vuotta sitten oli vastustettavaa hurjan uudenaikaisuutensa vuoksi, on monesta nyt sopimaton vanhanaikaisuutensa t akia. Harva haluaa tunnustaa ajavansa tai harrastavansa naisasiaa, naisasianainen on edelleenkin omituinen, epänormaali olio terveessä yhteiskunnassa.

Tosin ei ole oikein ottaa toimintansa ohjenuoraksi joukkojen virheellisiä ennakkoluuloja. Mutta ehkä kuitenkin olisi syytä lakata puhumasta ja kirjoittamasta naisasiasta. - Huomattakoon lakattava puhumasta naisasiasta , ei ajamasta naisasiaa. Jollei halut a oloja johdettavan aivan umpikujaan, on suorastaan välttämätöntä nimenomaan nykyaikana käsitellä ja ajaa monia naisten erityistä oikeutta ja vapautta, edesvastuuta ja velvollisuutta koskevia kysymyksiä. Mutta ei ole välttämätöntä mainita tuota pahennusta herättävää sanaa.

Mitäkö sillä sitten voitettaisiin? Ehkei paljoa ja ehkä vastustajat muistaisivat pitää sanan elossa, vaikka puoltajat sitä välttäisivätkin. Mutta eihän sitä tiedä vaikka sittenkin puhumalla vain erikoiskysymyksistä ja "nykyajan probleemeista" saataisiin v iriämään enemmän ennakkoluulotonta harrastusta etenkin nuorten naisten keskuudessa, samoin kuin tulevaisuudelle muutenkin saattaisi olla hyödyksi vähempi puhuminen sen menneisyydestä.(...)

Usein kuulemme naisen, joka kammolla torjuu luotaan luulon, että hän ajaisi naisasiaa, esittävän jyrkempiä naisasiallisia mielipiteitä kuin mitä meillä tuota pelättyä leimaa kantavilla ehkä onkaan. Älkäämme silloin paljastako hänelle sitä tosiasiaa, että hän itse asiassa on "naisasianainen". Ehkäpä hän pelästyisi ja peräytyisi, jos saisi tietää, mihin joukkoon kuuluu. Tärkeämpää kuin naisasian etiketti on sen päämäärän edistäminen.

Kun tätä ajatusta jatkaa vielä pidemmälle, niin joutuu siihen, että ehkä olisi viisasta hajoittaa kaikki entiset naisasiajärjestöt ja lakkauttaa naisasialehdet. Niilläkin on leima, joka herättää vastustuksen henkeä monissa muuten itseään kylläkin rohkeina ja ennakkoluulottomina pitävissä ihmisissä. (...) Olkoon kuitenkin tällaisen taktiikan jatkaminen pidemmälle tulevaisuudessa harkittava asia. Tällä kertaa voitaisiin tyytyä siihen halpaan ja yksinkertaiseen uudistukseen, että vastushenkeä herättävän ja v äärinkäsityksiin aihetta antavan sanan käyttö rajoitettaisiin historiallisiin katsauksiin. - Puhukaamme siis tästä lähtien naisasiasta vähemmän, mutta ajakaamme naisasiaa enemmän!

(Helle Cannelinin kirjoituksesta Naisten Äänessä 6/1935)


Takaisin edelliselle sivulle