Suomalainen Naisliitto ja Naisten Ääni

Suomalainen Naisliitto perustettiin vuonna 1906 kolmantena naisasiajärjestönä Suomessa. Ensimmäinen näistä järjestöistä oli Suomen Naisyhdistys (1884), jonka hajannuksen seurauksena oli syntynyt Unioni Naisasialiitto Suomessa (1892). Suomalaisen Naisasialiiton voi katsoa erkaantuneen Unionista, sillä melkoinen joukko sen ensimmäisistä aktiiveista oli kuulunut Unoniin. Yhteys Unionin ja Suomalaisen Naisliiton välillä näkyy myös siinä, että niillä oli yhteinen lehti, Naisten ääni.

Varhaisen naisasialiikkeen toiminnan kanavoituminen moneen eri järjestöön kytkeytyy naisasialiikkeen läheiseen suhteeseen aikakauden poliittisiin virtauksiin. Suomalaista naisliittoa lähtivät perustamaan lähinnä nuorsuomalaiset naiset. Liiton läheinen suhde nuorsuomalaisiin tulee näkyviin myös sen säännöissä, joiden mukaan "toiminta tapahtuu perustuslaillisessa, kansanvaltaisessa ja edistysmielisessä hengessä".

Liitto ei kuitenkaan ollut nuorsuomalaiseen puolueen alainen järjestö, kuten ei Unionikaan ollut Ruotsalaisen kansanpuolueen alainen tai Suomen naisyhdistys suomalaisen puolueen alainen.

(Lähde: Jallinoja, Riitta, Suomalaisen naisasialiikkeen taistelukaudet. WSOY, Juva 1983)


Takaisin edelliselle sivulle