Kirjastotyö ammattina arvoonsa!

Kunkin virkailijan edesvastuu on kohdallaan kirjastossa jotakuinkin yhtä tärkeä. Itse asiassa yleisön kanssa välittömästi tekemisiin joutuvan virkailijan viisaus on jokseenkin yhtä kohtalokas kuin johtajan, olkoonpa ettei apulaisella tarvitse olla organisatorista kykyä eikä aivan yhtä laajoja ja monipuolisia tietoja. Apulainenhan välittömästi joutuu lainaajia ohjailemaan, harvoin johtaja, jonka tehtävät jäävät sitä suuremmassa määrässä vain hallinnollisiksi, mitä laajempi kirjasto on. Yleisökin muodostaa käsityksensä kirjaston virkailijain taidosta ja harrastuksesta ja itse kirjastostakin juuri apulaisten perusteella. Heiltä vaaditaan valppautta, harkintakykyä ja monenlaisia tietoja. Usein sattuu, että joku sattumalta tapaamani henkilö keskustelun aihetta hakiessaan juttelee minulle kokemuksistaan kirjastoissa, silloin esim. kiitellen jonkin määrätyn kirjastoapaulaisen tietoja ja avuliaisuutta tai päinvastoin ihmetellen, että kirjastossa on apulainen, joka ei tiennyt sitä tai sitä, ei ollut kuullut puhuttavankaan siitä ja siitä kirjailijasta. Harvoin yleisöllä on johtajista mitään juttelemista.

Kirjastoalalle on koetettava saada niin hyvää uutta voimaa kuin mahdollista. Ei meillä ole paljon hyötyä sellaisista kilteistä tytöistä ja pojista, jotka hyväntahtoinen setä tai täti johtokunnassa on kehoittanut toimiin pyrkimään. Ei ole iloa sellaisista "vaatimattomista" virkailijoista, jotka saatuaan pienoisen toimen heittäytyvät rauhaan loppuiäkseen, ovat kiinnostuneita pääasiassa palkoista, keskinäisistä kinasteluista ja lomien järjestämisistä, sekä vastustavat kaikkia uudistuksia peläten niiden tuovan työnlisää.

Suomen kirjastoliike tarvitsee työntekijöikseen lahjakkaita nuoria ihmisiä, jotka todella vakavasti, luontaisesta taipumuksesta sekä haluten auttaa lähimmäisiään tiedoillaan ja taidoillaan hakeutuvat tälle alalle mieluummin kuin millekään muulle, täysin tietäen, että se useimmiten tuo paljon työtä ja paljon vaikeuksia, vähän kunniaa ja vähän rahaa. Ja tällaisille tulokkaille meidän vanhempien toki on kaikella mahdollisella vaikutusvallallamme koetettava järjestää sellaiset toimensaanti- ja ylenemismahdollisuudet, että heidän kannattaa kirjastoalalle jäädäkin ja sitä vuorostaan viedä eteenpäin. Kirjastotoimen tulevaisuus on suureksi osaksi siinä, että juuri tässä onnistumme.

(Kansanvalistus ja kirjastolehti 1937:6, 245-259)


Takaisin edelliselle sivulle