Seuran toiminta | Puhekupla | Arkisto

[puhekupla] apurahoja haussa tammikuun loppuun mennessä


From: heikki jokinen (heikki.jokinen@helsinki.fi)
Date: 17.12.2002 - 13:43:43


Sarjakuvantekijät huomio!

Tammikuun lopussa päättyy kaksi tärkeää apurahojen hakuaikaa: kirjastoapurahat sekä näyttökorvaukset. Sarjakuvantekijät ovat oikeutettuja molempiin, ja joku on niitä aina saanutkin.

Kirjastopuarahoja jaetaan lähinnä kaunokirjailijoille, mutta myös sarjakuva on käsikirjoituksen osalta oikeutettu niitä hakemaan. Myöntö on eri asia, mutta jos hakemuksia on paljon niin sarjakuvaa on vaikea työntää kokonaan sivuun.

Hakemuksessa on selvitettävä mihin sarjakuvakirjoihin on tehnyt käsikirjoituksen ja haettava apurahaa luovaan työhön eli sarjakuvan tekoon jatkossakin. Käsikirjoituksen tekijä voi olla joko eri henkilö kuin piirtäjä tai sitten sama kuin piirtäjä, joku on käsikirjoituksen kuitenkin tehnyt.

Toivoisin, että hakemuksia tulisi runsaasti, sillä viime vuosina tämän rahan jakaja on jättänyt sarjakuvan liki nollille. Jos hakemuksia on tarpeeksi paljon, moinen on hyvin vaikeaa. Kirjastoapurahoista käytävän keskustelun tueksi tarvitaan myös tekijöitä, tämän tuen voi osoittaa hakemalla myös kirjastoapurahoja.

Sarjakuvalle ja kuvitukselle osoitettu oma kirjastoapuraha pyyhkiytyi pois budjetista viime metreillä, mutta elätän vielä toivoa, että se saataisiin muuta kautta mukaan.

Toinen tammikuun loppuun mennessa haettava avustus on näyttöapuraha. Se taas soveltuu niille sarjakuvantekijöille, joiden töitä on ollut esillä näyttelyissä. Joka vuosi tämän apurahan on saanut muutama sarjakuvantekijä. Se on summaltaan iso, markka-aikana se oli 40 000 mk. Kannattaa koettaa, tätä rahaa jakava lautakunta suhtautuu sarjakuvaan tasa-arvoisesti muiden taiteiden rinnalla.

Alla on molempien apurahojen viralliset hakuilmoitukset. Lomakkeita saa kätevimmin verkosta, osoite
www.taiteenkeskustoimikunta.fi

Heikki Jokinen
Valtion muotoilutoimikunnan jäsen

Kirjastoapurahat

Käyttötarkoitus:
Kirjastoapuraha myönnetään kirjailijoille ja kääntäjille luovaan kirjalliseen työhön.
Avustus myönnetään iäkkäille kirjailijoille ja kääntäjille, jotka elävät ahtaissa taloudellisissa oloissa.

Kenelle myönnetään:
Apuraha myönnetään sekä kaunokirjallisuuteen että tietokirjallisuuteen kuuluvien teosten tekijöille ja kääntäjille, jotka ovat asuneet Suomessa pysyvästi ja joiden työ rikastuttaa kulttuurielämää Suomessa. Apurahaa ei myönnetä tieteellisten tutkimusten tai oppikirjojen taikka niihin rinnastettavien teosten tekijöille tai kääntäjille.

Avustukset myönnetään iäkkäille kirjailijoille ja kääntäjille, jotka elävät ahtaissa taloudellisissa oloissa sekä erityisissä tapauksissa kirjailijoille ja kääntäjille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden johdosta ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin.

Hakuaika:
Tammikuun loppuun mennessä (31.01.).

Lisätietoja antaa osastosihteeri Silja Kulmala
puh:09 1607 7377
silja.kulmala@minedu.fi
Lomakkeen saa vain taiteen keskustoimikunnasta, kirjallisuusliitoilta ja alueellisista taidetoimikunnista.

Kuvataiteen näyttöapurahat

Käyttötarkoitus:
Kuvataiteen tekijöiden, joiden teoksia voidaan näyttää julkisesti, ammatinharjoittamisen taloudellisten edellytysten ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.

Kenelle myönnetään:
Taidemaalareille, valokuvataiteilijoille, kuvanveistäjille, taidegraafikoille, taideteollisuuden alaan kuuluvien taideteosten tekijöille sekä muilla medioilla kuvataidetta tekeville kuvataiteilijoille, jotka asuvat tai ovat asuneet pysyvästi Suomessa.

Hakuaika:
Tammikuun loppuun mennessä (31.01.).

Lisätietoja antavat osastosihteerit
Sirpa Malinen
(puh:09 1607 7945, sirpa.malinen@minedu.fi)
ja Taila Blomqvist
(puh:09 1607 7334, taila.blomqvist@minedu.fi)
Lomakkeen saa vain taiteen keskustoimikunnasta


S u o m e n S a r j a k u v a s e u r a n S ä h k ö i s e t S i v u t
pääsivu
| seuran toiminta | kupla-akatemia | piirtäjät | alan toiminta | viikon verkkosarja | posti | linkit