Seuran toiminta | Puhekupla | Arkisto

[puhekupla] apurahatietoa sarjakuvantekijöille


From: heikki jokinen (heikki.jokinen@helsinki.fi)
Date: 27.08.2002 - 13:21:21


Apurahoja tarjolla sarjakuvantekijöillle, kiinnostaako?

Sarjakuvantekijöiden valtion apurahoja tulee jälleen hakuun syyskuun ja lokakuun loppuun mennessä. Tällä kierroksella niistä voi hakea kahdesta tuutista, taiteen keskustoimikunnan kohdeapurahoista tai valtion muotoilutoimikunnan erillisapurahoista. Kuten muistanette, taidehallinnossa sarjakuva kuuluu muotoilun alaan. Siitä seuraa se, että muualle lähetetyt hakemukset ohjataan joka tapauksessa muotoilutoimikunnalle koska vain se voi sarjakuvaa tukea. Poikkeuksena ovat taiteen keskustoimikunnan kohdeapurahat, lastenkulttuuriapurahat sekä monitaideapurahat. Kirjastoapurahaojen hausta tekstin lopussa.

Tämä on haettava syyskuun loppuun mennessä:

"Taiteen keskustoimikunta myöntää kohdeapurahoja ja lastenkulttuuriapurahoja tiettyjen työsuunnitelmien toteuttamiseen, työkustannusten korvaamiseen, esitys-, esittely- ja julkistamiskustannuksiin sekä taiteen piiriin luettavaan tutkimustyöhön. Lastenkulttuuriapuraha myönnetään lastenkulttuuria edistävään tarkoitukseen."

Mitä se tarkoittaa? Sarjakuvantekijät voivat hakea kohdeapurahaa työskentelyynsä, esimerkiksi uuden albumin työstämiseen tai sen painatuskuluihin. Tätä apurahaa on saanut vuosittain 1-5 sarjakuvantekijää, mutta tulos riippuu tietysti hakemusten määrästä ja laadusta. Saadut summat ovat vaihdelleet välillä 5 000 - 30 000 markkaa, tänä vuonna samoja summia euroina. Myöntöjen pienuus johtuu osittain hakijoiden ujoudesta kirjoittaa isompia summia hakemukseensa.

Jos suunnittelet lapsille tarkoitettua sarjakuvahanketta, niin hakemuksen voi kohdistaa lastenkulttuuriin. Sieltä eivät sarjakuvantekijät ole kai koskaan mitään hakeneet, eivätkä tietenkään saaneetkaan. Myöntäjät oletettavasti suhtautuisivat myönteisesti sarjakuvaan lastenkulttuurina.

Vuodelle 2003 lastenkulttuuritukea myönnetään "Taiteilija - Lapsi - vuorovaikutuksen vahvistaminen taidekasvatuksessa" -hankkeisiin. Tavoite on taidekasvatuksen kehittäminen ja laajentaminen, myös kokeilutoiminta. Kuulostaa sarjakuvan paikalta! Muut vuoden 2003 teemat ovat "Lapset ja taide yhteisössä" sekä "Taide ja perhe". Tutustu tarkempiin hakuohjeisiin, vaikkapa verkossa osoitteessa http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/apurahat/hakuohjeet/index.html

Näitä tulee hakea lokakuun loppuun mennessä:

1.
"Taideteollisuuden laatutukea voidaan myöntää käsityö- tai taideteollisuustuotteiden valmistusta tai suunnittelua harjoittavalle taiteilijalle tai työryhmälle. Tukea ei myönnetä yhteisöille (yrityksille, yhdistyksille, laitoksille) eikä alan opiskelijoille.
Laatutukea voidaan myöntää työkustannusten, käsityö- ja taideteollisuustuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa tarvittavien koneiden, laitteiden ja materiaalien hankintakulujen, esittely- ja markkinointikustannusten sekä muiden työsuunnitelman toteuttamisesta aiheutuvien kustannusten peittämiseen. Hakemukseen tulee liittää 3-5 kuvallista dokumenttia hakijan aiemmista töistä."

Mitenkäs tämä sitten liittyy sarjakuvaan? Koska sarjakuva on taidehallinnossa taideteollisuutta ja muotoilua, niin tältä momentilta he saavat hakea laatutukea. Sitä on myönnetty viime vuosina 1-3 sarjakuvantekijälle vuodessa ja hakemuksien määrä on ollut myös vähäinen. Myönnöt ovat kohdistuneet sarjakuvalukemiston julkaisukuluihin, cd-romin materiaali- ja markkinointikuluihin tai sarjakuva-albumin tekemiseen ja olleet summaltaan 10 000 - 20 000 markkaa tai tänä vuonna 1 300 - 3 000 euroa. Tuen ala on laaja ja soveltuu myös sarjakuvaan: albumin tai vastaavan suunnittelu, markkinointi yms. Vuonna 2002 tukea sai myös suomalaisen sarjakuvan käännöshanke venäjäksi.

2.
"Taideteollisuuden uustuotannon tukemiseen tarkoitettuja apurahoja voidaan myöntää taideteollisuusalan taiteilijoiden ja suunnittelijoiden omaehtoisten, uusien ja korkealaatuisten tuotannollisten hankkeiden edistämiseen. Apurahan tai avustuksen tarkoituksena on erityisesti edistää uusien tuotannollisten innovaatioiden syntyä ja kehittämistä valmiiksi tuotteiksi.
Tukea voidaan myöntää uuden tuotteen suunnitteluun, tuotekehityksestä ja tutkimuksesta aiheutuviin kustannuksiin, prototyyppien, koe-erien ja koesarjojen valmistamiskustannuksiin sekä
tuotantomahdollisuuksien ja markkinoiden selvittämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Tukea
voivat hakea taideteollisuusalan taiteilijat / suunnittelijat, työryhmät tai yritykset. Tukea ei
myönnetä opinnäytteiden tekemiseen eikä takautuvasti jo toteutuneille hankkeille. Hakemukseen tulee liittää hanketta tukevaa kuvamateriaalia ja/tai kuvia hakijan aiemmista töistä."

Tämä teksti on selvästi tarkoitettu enemmän fyysisiä esineitä muotoileville tekijöille kuin sarjakuvantekijöille. Silti sarjakuva saa hakea myös tältä momentilta rahaa, ja on sitä jonkun kerran saanutkin, esim. 20 000 mk B.E.M. -tuoteryhmän suunnitteluun ja 40 000 markkaa Paja-sarjakuvaprojektiin. Tänä vuonna tukea sai kolme sarjakuvahanketta, 400 - 2 000 euroa mm. vanhojen sarjojen kokoamiseen albumiksi sekä tuotekehittelyyn.

Mikäli teillä on joitain sarjakuvaan liittyviä tuotannollisia hankkeita tai uusia ideoita työn järjestämiseksi tms. niin hakekaa tätä tukea. Siihen ei edes joka vuosi tule sarjakuva-alan hakemuksia, ja rahaa on siksi vaikea myöntää. Huomatkaa, että tätä tukea voivat hakea myös yritykset, eli kertokaa se kustantajallenne jos haluaisitte toteuttaa jonkin uuden ideanne. Tämän avustusmomentin kohdalla kaivataan samaa luovuutta jolla teette sarjakuvia.

3.
"Taideteollisuuden näyttelytukea voidaan myöntää suomalaisen taideteollisuuden koti- ja ulkomaiseen näyttelytoimintaan.
Tukea myönnetään näyttelyn järjestämisestä aiheutuvien kustannusten kattamiseen, yksittäiselle
 henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, ei kuitenkaan liikeyrityksille, valtion laitoksille tai näiden
 alaisille yksiköille eikä alan opiskelijoille. Näyttelytukea haluavan taiteilijan, työryhmän tai
 yhteisön tulee jättää toimikunnalle hakemus, johon sisältyy näyttelyhankkeen kustannusarvio ja toteuttamisaikataulu sekä selvitys näytteille asetettavien töiden tekijöiden aiemmasta
 tuotannosta. Toimikunta edellyttää, että hakemukseen liitetään 3-5 kuvallista dokumenttia
 kunkin tekijän aiemmista töistä."

Näyttelytuki on melko selkeä asia; sitä voi hakea tulossa oleviin näyttelyihinne. Tältä momentilta sarjakuva on saanut rahaa parit kerrat 5 000 - 10 000 mk näyttelyn järjestämiseen. Tänä vuonna kaksi sarjakuvan näyttelyhanketta sai tukea, 1 000 ja 3 000 euroa.

Tätä voi hakea koska tahansa:

"Lisäksi taiteen keskustoimikunnalla on monitaiteellisen tai taiteen raja-alueilla olevan taidetoiminnan tukemiseen tarkoitettu määräraha. Hakijoina voivat olla sekä yksityishenkilöt että yhteisöt."

Tämä tarpeellinen raha on tarkoitettu hankkeisiin, jotka eivät kohdistu selkeästi yhteen alaan tai ovat järjestelmien ulkopuolella. Siihen on varattu miljoona markkaa, jota jaetaan vuoden mittaan koko ajan. Sarjakuva saattaa tulla kyseeseen joissain vakiintuneet taiteiden rajat ylittävissä tapauksissa, esim. yhteishankkeissa muiden taiteiden kanssa tai muutoin uusia rajoja etsiessään. Tältä momentilta tuettiin myös Sarjakuvantekijät ry:n BD@fi -näyttelyä. Raha on tarkoitettu uuden luomiseen, jos sellaista harkitsette ja tukea kaipaatte niin kokeilkaa tätäkin.

Mitä tulee muistaa ja huomioida?

Tärkeintä on muistaa tehdä hakemus. Koska hakemukset menevät muotoilutoimikuntaan, joka jakaa rahaa useille taideteollisuuden aloille, niin pelkkä hakemusten määrä vaikuttaa sarjakuvan mahdollisuuteen saada ylipäänsä apurahoja. Jos hakemuksia on vain muutama, niin silloin arvellaan että tuen tarvetta ei ylipäänsä ole ja ala on merkityksetön taiteen kentässä. Tukipolitiikka kun on osin raakaa matematiikkaa. Apurahaa tuottamaton hakemuskin sataa siis omaan laariin, se takaa että sarjakuva saa vastaisuudessakin osuutensa apurahoista ja kertoo, että kentällä on painetta avun saamiseen. Toisinaan taiteilija-apurahaa on hakenut useampi sarjakuvakriitikko kuin sarjakuvantekijä, mikä on kyllä melko uskomatonta.

Yhtä tärkeää on tehdä hyvä hakemus. Lue ohjeet sekä hakemasi apurahan tarkoitus huolella ja tee hakemus niiden mukaan. Lyhyet selkeät perustelut mukaan niin asia etenee.

Hakulomakkeita voi tulostaa verkosta, http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/apurahat/hakuohjeet/index.html ja niitä saa alueellisista taidetoimikunnista, maakuntakirjastoista ja Helsingissä lisäksi Helsinki-Infosta Jugendsalista, os. Pohjois-Esplanadi 19. Lomaketilaukset voi tehdä myös faksilla 09-1341 7069 ja sähköpostilla birgit.kaistinen@minedu.fi

Tammikuussa on jälleen näytön paikka

Seuraavat keskeiset valtion apurahahaut ovat tammikuun lopussa kuvataiteen näyttöapurahat ja kirjastoapurahat sekä maaliskuun loppuun mennessä 1/2 - 5 vuotiset taiteilija-apurahat.

1.
"Kuvataiteen näyttöapurahalautakunta jakaa vuosittain valtion varoista apurahoja kuvataiteen tekijöille, joiden teoksia voidaan näyttää julkisesti. Apurahoja voivat saada taidemaalarit, valokuvaajat, kuvanveistäjät, graafikot, taideteollisuuden alaan kuuluvien taideteosten tekijät sekä muilla medioilla kuvataidetta tekevät kuvataiteilijat, jotka asuvat tai ovat asuneet pysyvästi Suomessa."

Kuvataiteen näyttöapurahoja on saanut vuosittain 2 - 4 sarjakuvantekijää. Niitä jaettiin vuonna 2002 tasasummina 7 000 euroa 120 taiteilijalle. Sarjakuva on mukana melko tasa-arvoisesti muiden visuaalisten taiteiden kanssa. Apurahan logiikkana on korvata tekijöille heidän töidensä julkinen näyttäminen, eli sen ehtona on osallistuminen näyttelytoimintaan.

2.
"Kirjastoapurahalautakunta jakaa vuosittain apurahoja ja avustuksia kirjailijoille ja kääntäjille. Niitä myönnetään sekä kaunokirjallisuuteen että tietokirjallisuuteen kuuluvien teosten tekijöille ja kääntäjille, jotka kirjoittavat suomen, ruotsin tai saamen kielellä ja jotka asuvat tai ovat asuneet pysyvästi Suomessa. Niitä ei kuitenkaan myönnetä tieteellisten tutkimusten tai oppikirjojen taikka niihin rinnastettavien teosten tekijöille tai kääntäjille.

Apurahat myönnetään kirjailijoille ja kääntäjille luovaan kirjalliseen työhön. Avustukset myönnetään iäkkäille kirjailijoille ja kääntäjille, jotka elävät ahtaissa taloudellisissa oloissa sekä erityisissä tapauksissa kirjailijoille ja kääntäjille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden johdosta ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin."

Kirjastoapurahoja on tähän mennessä myönnetty vain sarjakuvan käsikirjoituksesta, ja siitäkin hyvin hyvin nihkeästi. Valtion vuoden 2003 tulo- ja menoarviossa on ensimmäistä kertaa oma momentti myös kuvittajien kirjastoapurahoille, joita tullee jakoon 16 - 20 000 euroa. Näitä apurahoja myönnettäisiin kirjojen ja sarjakuvan kuvittajille visuaalisen työn osalta. Sen, joka on tehnyt sekä sarjakuvan käsikirjoituksen että kuvat tulee siis hakea apurahaa molemmista paikoista.

Jos budjetti hyväksytään ja asia etenee kuten pitäisi, on uusi apuraha sarjakuvantekijöille myös näytön paikka. Jos hakemusten määrä on nirkoinen, niin tarvetta apurahan kasvattamiseen on jatkossa ehkä vaikea osoittaa. Sama pätee myös kirjallisuuden kirjastoapurahoihin; kuta enemmän niitä haetaan myös sarjakuvan käsikirjoituksista, sitä vaikeampaa on kieltäytyä niiden myöntämisestä myös sarjakuvalle.

3.
"Eri taiteenalojen taiteenharjoittajille jaettavat taiteilija-apurahat ovat 5 - 0,5-vuotisia työskentelyapurahoja, joita voidaan myöntää taiteenharjoittajille sekä erityisestä syystä myös arvostelijoille, taiteen oppilaitosten ja muillekin taiteen opettajille ja taiteen ja taidehistorian tutkijoille. Taiteilija-apuraha voidaan myöntää työskentelyedellytysten turvaamiseen ja parantamiseen sekä kotimaassa että ulkomailla tapahtuviin opintoihin ja jatkokoulutukseen."

Taiteilija-apurahat sarjakuvantekijöille myöntää valtion muotoilutoimikunta, viisivuotiset myös taiteen keskustoimikunta. Niitä on joka vuosi tippunut ainakin pari myös tälle joukolle, mutta se ei tietenkään onnistu ilman hyviä hakemuksia. Sarjakuvalla ei ole omaa kvoottia taiteilija-apurahoista, vaan niiden myöntäminen rippuu joka vuosi siitä, että niitä haetaan ja että hakijat pärjäävät kilvassa muiden alojen hakijoiden kanssa.

Apuraha on veroton joka kuukausi maksettava summa, joka riittää niukkaan elämiseen. Sen voimassaolon aikana ei saa olla työsuhteessa, mutta omaa taiteellista työtä voi tietysti tehdä. Mitään erityisiä velvollisuuksia tai tilityksiä ei apurahan saajilta vaadita. Haku päättyy aina maaliskuun lopussa.

Paras verkkosivu valtion apurahojen ehtojen tarkistamiseen on
http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/apurahat/hakuohjeet/index.html

Heikki Jokinen
Muotoilutoimikunnan ja monitaidejaoston jäsen
joka vastaa myös mahdollisiin kysymyksiin


S u o m e n S a r j a k u v a s e u r a n S ä h k ö i s e t S i v u t
pääsivu
| seuran toiminta | kupla-akatemia | piirtäjät | alan toiminta | viikon verkkosarja | posti | linkit