Seuran toiminta | Puhekupla | Arkisto

[puhekupla] vakavaa asiaa


From: heikki jokinen (heikki.jokinen@helsinki.fi)
Date: 04.12.2000 - 12:56:56


puhekupla-listalaiset,

avaan oman osallistumiseni listalle hieman vakavammalla asialla, näin sarjakuvantekijät ry:n asiamiehen ominaisuudessa. jos joukossa on vapaana taiteilijana työskenteleviä sk-tekijöitä tai vapaita toimittajia, niin muistattehan että yrittäjäeläkevakuutus on kaikille meille pakollinen.

sen aiemmin voimassa ollut alennusjärjestelmä muuttuu pikapuoliin, kts alla.

t
heikki jokinen

 
      STM Tiedote 262/2000 23.11.2000
     

--------------------------------------------------------------------------
     
      Aloittavan yrittäjän eläkemaksun alennukseen muutoksia
        Yrittäjien eläkelain (YEL) mukaista yrittäjätoimintaa ensimmäistä kertaa aloittava voi saada ensi vuodesta alkaen YEL-vakuutusmaksuunsa alennuksen iästään riippumatta. Samalla vakuutusmaksun alennusaika pitenisi 48 kuukauteen eli neljään vuoteen. Alennettu maksu olisi 75 prosenttia täydestä eläkevakuutusmaksusta. Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä torstaina 23. marraskuuta. Presidentti antanee esityksen eduskunnalle perjantaina.

        Tarkoituksena on, että toimintaa ensimmäistä kertaa aloittava yrittäjä voisi saada maksualennuksen toimintansa 48 ensimmäisen kuukauden ajalta. Jos yrittäjyys ei kestä tätä aikaa, voisi maksualennusajasta jäljellä olevan ajan hyödyntää vielä toisella yrittäjyyskerralla. Ensimmäisen yrittäjätoiminnan päättymisen ja toisen alkamisen välille ei aseteta aikarajoitusta.

        Nykyisin alle 43-vuotiana YEL-yrittäjätoiminnan aloittanut yrittäjä voi saada maksualennuksen ensimmäiseltä toimintavuodelta ja kahdelta sitä seuraavalta kalenterivuodelta. Maksualennusta voi saada vain ensimmäisen yrittäjätoiminnan perusteella. Maksualennusajasta käyttämättä jäänyttä osuutta ei siten voi hyödyntää muussa yrittäjätoiminnassa. Nykyinen vakuutusmaksualennus on 50 prosenttia täydestä YEL-maksusta.

     

--------------------------------------------------------------------------
     

Heikki Jokinen
Lemuntie 7 A, 3. krs
00510 Helsinki
Finland
tel. +358-9-701 7715
mobile phone +358-40-526 9360
heikki.jokinen@helsinki.fi


S u o m e n S a r j a k u v a s e u r a n S ä h k ö i s e t S i v u t
pääsivu
| seuran toiminta | kupla-akatemia | piirtäjät | alan toiminta | viikon verkkosarja | posti | linkit