Tiedote 21.1.2000:

Helsinki 21-verkosto perustettu:

"Helsingin kestävän kehityksen toimintaohjelman seuraaminen tärkein tehtävä"


Helsinki 21 -kampanja on organisoitunut uudelleen Helsinki 21 -verkostoksi pystyäkseen paremmin vastaamaan yhä kasvaviin haasteisiin.

Verkosto toimii eri kansalaisaktivistien ja asukas- ja kaupunginosajärjestöjen kanavana. Se pyrkii tuomaan kansalaisten näkemyksiä esiin ja parantamaan niiden vaikuttavuutta kaupungin virallisessa paikallisagendaprosessissa ja sen kestävän kehityksen kysymyksissä.

Verkoston avulla parannetaan eri alueellisten agendatyöryhmien ja kaupunginosajärjestöjen keskinäistä tiedonvälitystä, kokemustenvaihtoa, sekä järjestetään koulutusta osallistumisesta ja vaikuttamisesta.

Verkosto koostuu kolmen henkilön vaihtuvasta puheenjohtajistosta sekä eri kaupunginosahankkeissa ja asukasjärjestöissä toimivista yhdyshenkilöistä. Helsinki 21 -yhteistyöverkosto antaa nyt uutta puhtia Helsingin asukkaiden omalle PaikA-työlle. Agendaryhmiä on jo noin 15 asuinalueella ja mm. Töölö on aloittamassa omaansa.

Helsinki 21 -verkosto toivookin, että jo kerätyt kaupunkilaisten näkemykset ja kommentit, jotka on koottu ns. teemaryhmäraporttiin, otetaan huomioon Helsingin kestävän kehityksen toimintaohjelmaluonnoksessa. Täytyy muistaa, että näiden ryhmien työhön osallistui yli 250 Helsinkiläistä, joukossa monien alojen asiantuntijoita, eri kaupunginosien asukkaita, eri järjestöjen edustajia sekä noin 50 kaupungin virastojen ja laitosten työntekijää ja että se edustaa Suomen laajinta teemaryhmäprosessia. Korostaisimme myös sitä, että kesäkuun foorumissa antoivat eri virastot ja laitokset enimmäkseen myönteisiä kannanottoja teemaryhmien ehdotuksiin ja ylipormestari Siitonen antoi kiitoksensa arvokkaasta työstä.

Helsinki 21 -verkoston mielestä kaupunkilaisten näkemykset tulisi huomioida paikallisagendan lisäksi myös Helsingin yleiskaavassa, joka on myös parhaillaan tekeillä.

"Merkittävä kansalaistyö, joka on tehty Helsingin kestävän kehityksen ohjelman yhteydessä on otettava vakavasti. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää entistä tehokkaampaa kansalaisosallistumista, jota me edustamme. Asukkaiden oma agendatyö on voimistumassa ja me odotamme innolla uutta ohjelmaluonnosta jotta hyvin alkanut vuorovaikutustyö voisi jatkua asukkaiden ja hallinnon välillä" sanoo juuri perustetun Helsinki 21-verkoston puheenjohtaja Nina Kalk Töölö-Seurasta.

Helsinki 21-verkostoon toivotaankin nyt uusia asiasta kiinnostuneita tahoja mukaan toimintaan. Paljon on tehty mutta paljon kiinnostavaa on vielä edessä.

 

ENNEN VERKOSTOA OLI HELSINKI 21-KAMPANJA

Katsaus Helsinki 21 -kampanjan toimintaan ja saavutuksiin

Helsingin kaupunginhallituksen allekirjoitettua Aalborgin kestävän kehityksen asiakirjan helmikuussa 1995, käynnistyi yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyö paikallisagendaprosessin aloittamiseksi Helsingissä: muodostettiin Helsinki 21 -kampanja. Kampanjan alkuvaiheen toiminnan tavoitteena oli paikallisagendaprosessin käynnistäminen Helsingissä. Tavoitteeseen pyrittiin vaikuttamalla valtuutettuihin ja muihin päättäjiin sekä kokoamalla yhteen eri järjestöjä ja kansalaistahoja. Tammikuussa 1996 Helsingin kaupunginvaltuusto sai 31 järjestön allekirjoittaman kirjeen, jossa muistutettiin Aalborgin asiakirjan velvoitteesta aloittaa laajapohjaiseen yhteistyöhön perustuva paikallisagendaprosessi. Myöhemmin kampanjaan osallistuvien järjestöjen määrä nousi yli neljäänkymmeneen.

Huhtikuussa Helsingin ympäristölautakunta hyväksyi ympäristökeskuksen laatiman esityksen kestävän kehityksen toimintaohjelman laatimisesta. Ympäristölautakunnan päätöksen jälkeen Helsinki 21 -kampanja nosti esiin kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle jaetussa tiedotteessaan paikallisagendan sisältöä ja toimintatapoja: kestävän kehityksen moniulotteisuutta ja kaupunkilaisten osallistumista. Kampanjan yleiskokoukset olivat myös keskustelu- ja ideointitilaisuuksia, joissa pohdittiin agendatyön sisältöä yhteistyössä kaupungin edustajien ja kaupunginvaltuutettujen kanssa. Keväällä 1997 järjestettiin osallistumisen ja vuorovaikutuksen muotoja pohtinut seminaari.

Kaupunginvaltuusto teki maaliskuussa 1997 yksimielisen päätöksen Helsingin kestävän kehityksen toimintaohjelman laatimisesta. Samaisessa valtuustonkokouksessa esitettiin runsaasti ponsia, jotka tarkensivat ja vahvistivat tulevan toiminnan suuntaviivoja. Tällainen seikka oli mm. määrärahan osoittaminen kaupungin budjetissa paikallisagendaprojektin käyttöön. Päätös mahdollisti henkilökunnan palkkaamisen paikallisagendaa koordinoimaan ja toimiston perustamisen ympäristökeskuksen yhteyteen. Helsinki 21 -kampanja on vaikuttanut osaltaan yllä esitettyihin päätöksiin.

Helsingin paikallisagendalle perustettiin kaupunginjohtajista ja virastopäälliköistä koostuva, ylipormestarin vetämä johtoryhmä, joka hyväksyi joulukuussa 1997 paikallisagendaprosessin työsuunnitelman. Tässä vaiheessa Helsinki 21 -kampanja pyrki vaikuttamaan työsuunnitelman sisältöön esittämällä mm. määrärahaa, jonka turvin asukasvetoisia, asuinalueiden omia paikallisagendaryhmiä voitaisiin perustaa ja niiden toimintaa tukea. Asukasvetoisiin kestävän kehityksen hankkeisiin on myönnetty miljoona markkaa vuosina 1998- ja 1999.

Kun kaupungin paikallisagendaprosessi lähti vihdoin käyntiin, keskittyi Helsinki 21 -kampanja kaupunginosakohtaisten asukasvetoisten paikallisagendaryhmien toiminnan tukemiseen. Kampanja on järjestänyt useaan otteeseen koulutusta toiminnan käynnistämiseksi ja eteenpäinviemiseksi. Kampanja on lisäksi toiminut jonkinlaisena alueellisten ryhmien yhteistyöelimenä järjestämällä tapaamisia muutaman kerran vuodessa. Kampanja on perustanut sähköisen keskustelulistan, jolle kaikki halukkaat paikallisagendaryhmät ja yksittäiset kaupunkilaiset voivat liittyä. Lista on toiminut pääasiassa tiedotuskanavana, mutta onpa listalla välillä käyty keskustelua esiin nousevista ongelmistakin.

Kampanja on vuoden 1998 alusta osallistunut aktiivisesti myös koko kaupungin paikallisagendaprosessiin, varsinkin teematyöryhmätyöskentelyyn (niin vetäjinä kuin ryhmän jäseninäkin). Kampanja myös valmisteli puheenvuoron ensimmäiseen Helsingin paikallisagendatyön kansalaisfoorumiin Finlandiatalolla. Lisäksi kampanja on pyrkinyt tiedottamaan kaupungin prosessin vaiheista alueellisille ryhmille aina tarpeen vaatiessa ja osallistunut valtakunnallisiin paikallisagendaseminaareihin.

(Tiina Antila, Ella Korhonen ja Leo Stranius - Helsinki 21 -kampanja)

 


(Sivu päivitetty 09.10.2000