biblionytt

Information om svensk biblioteksservice i Huvudstadsregionen 1995 Redaktion: Viveka Floman, Grankulla stadsbibliotek, Susanna Söderholm, Helsingfors stadsbibliotek, Kristina Virtanen, Nordiska spr†k- och informationscentret, Jutta Leffkowitsch, Vanda stadsbibliotek och Fredrik Therman (ansvarig utgivare), Esbo stadsbibliotek.

FRÅGA EFTER BOKEN!

Har det hänt att boken du söker inte har stått i hyllan där du tycker att den borde stå? Kanhända stod den inte där heller vid nästa biblioteksbesök? Gå då inte besviket ut ur biblioteket - boken kan finnas någon annanstans och det är ofta lätt för oss att skaffa fram den! I vårt datasystem ser vi om boken är utlånad. Då kan du reservera din bok för tre mark. Men boken kanske inte finns just i Ditt bibliotek utan i grannbiblioteket, eller kanhända i grannstadens bibliotek. Žldre böcker hittas ofta i huvudbi bliotekens stora magasin. Om boken står på hyllan i ett annat bibliotek kommer den till ditt eget bibliotek på två dagar inom samma stad och på drygt en vecka över stadsgränserna. Om boken är utlånad kan du reservera den. Vi tar också gärna emot tips på nya böcker som borde skaffas till biblioteket. Om boken har allmänt intresse skaffar vi den. Alltså - fråga efter böcker, det lönar sig!

Esbo, - tre större svenska bokbestånd

Alla bibliotek i Esbo har böcker på svenska. Men tre av bestånden är tillräckligt omfattande att ge ett intressant utbud. Svenska hörnan i huvudbiblioteket i Alberga bibliotek grundades 1992 som en samling av skönlitteratur och facklitteratur på svenska. Samlingen försöker vara så heltäckande som möjligt, här finner man även udda titlar från olika områden.

Hagalund har den näst största samlingen, närmare hälften av Svenska hörnan. Trenden är något färre specialfack, mera verk från konstnärliga områden. Det cirkulerande bokbeståndet omfattar de lättaste och roligaste romanerna och de viktigaste fakta. Böckerna cirkulerar mellan alla bibliotek och hålls ett halvt år på varje.

Svenska kontaktpersoner

Anskaffningen av svenska böcker handhas av Margareta Uddström, en svensk specialbibliotekarie för hela biblioteket, Fredrik Therman, diskuterar gärna alla svenska frågor och ordnar gruppbesök. Han håller till i Svenska hörnan i Alberga. Om barnverksamhet på svenska lönar det sig att tala med Agneta Pennanen i Gäddvik eller Nan Nyman i Stensvik. I Stensvik finns även Norgesamlingen.

Lilla Grankulla kan

"Utlåningen begynte 5 september 1924" står det i Grankulla biblioteks första årsberättelse. Då var Grankulla köping och invånarantalet 1.567. Stadsbiblioteket firade 70-årsjubileum i maj i samband med konstens natt i Grankulla. Biblioteket ligger i centrum av Grankulla, vid Hantverksgatan 4. Huset blev färdigt 1986 och inrymmer tidningsläsesal och studiesal, avdelningar för barn, ungdom och vuxna samt en musikavdelning.

I biblioteket finns en särskild grankullasamling med enbart alster av författare som har eller nån gång haft sin hemvist i Grankulla. En stor del av böckerna är skrivna på svenska. På barn- och ungdomsavdelningen finns ungefär lika mycket böcker, sago- och musikkassetter på svenska och finska. Också ett litet antal videokassetter för barn med tal på svenska finns för utlåning. Sagostund på svenska hålls varje torsdag för barn mellan tre och sex år.

Vuxenavdelningen är välförsedd med skönlitteratur och facklitteratur på svenska. Rörelsehämmade har möjlighet att beställa hem böcker via "Boken kommer". Den som letar efter svenska sångtexter kan på musikavdelningen hitta dem i sångböcker och notsamlingar eller på kassett och skiva. Tidningsläsesalen, som öppnar tidigare på morgonen än låneavdelningarna, har svenskspråkiga dagstidningar och tidskrifter. En språkkunnig bibliotekspersonal svarar för att verksamheten fungerar. Både bibliotekarierna vid informationstjänsten och biblioteksfunktionärerna talar svenska och hjälper gärna i biblioteksfrågor.

Helsingfors stadsbibliotek har många ansikten

Helsingfors stadsbibliotek har 35 filialbibliotek. De är sinsemellan rätt olika, en del är stora och andra riktigt små, några är 100 år gamla och medan andra är alldeles nyöppnade. Där det inte finns ett bibliotek finns det ofta i stället en hållplats för bokbussen som kommer med jämna mellanrum.

Alla bibliotek har böcker på svenska, somliga mer, andra mindre. Många får böcker från det s.k. cirkulerande bokbeståndet. Det är fråga om nyare romaner, memoarer och annat trevligt på svenska och utländska språk. Varje bibliotek får hålla dessa böcker i tre månader innan de skickas vidare till ett annat. Kom ihåg att fråga efter böcker på svenska - om du vill ha såna även i framtiden Vart ska man gå?

Huvudbiblioteket i Böle har allra flest svenska böcker i stan. Om Du söker lite mera ovanlig facklitteratur kan den finnas just i Böle. Till Böle skaffar man också mycket lyrik och annan "svårare" skönlitteratur. Helsingfors stadsbiblioteks stora centralmagasin finns också i Böle. Där finns mycket äldre och värdefull litteratur.

Richardsgatans bibliotek som förr var huvudbibliotek har den största andelen svenska böcker, ca 19 %. I det ärevördiga huset finns det, förutom aktualiteter, särskilt böcker om konst och skönlitteraturens klassiker. Richardsgatans barnavdelning har också ett mycket mångsidigt och stort urval.

Också Tölö bibliotek har en stor samling svenska böcker. Speciellt för Tölö är att alla svenska vuxenböcker låna är samlade på Svenska galleriet i tredje våningen. Där kan DU göra fynd både bland romanerna och fackböckerna. I Tölö försöker man också "sköta om" sina grannar, läroanstalterna i vård- och sociala ämnen.

Östra Centrums bibliotek, beläget i allaktivitetshuset Stoa nära de stora köpcentren. Det är biblioteket som varje svenskspråkig i Östra Helsingfors borde söka sig till. De relativt stora svenska samlingarna omfattar nyare litteratur av alla slag, inte minst barn- och ungdomsböcker. Östra centrums bibliotek har en stor andel unga låntagare.

Det femte stora biblioteket i staden är Berghälls bibliotek. Berghäll har ca 9 % svenska böcker. Det innebär att urvalet inte är alldeles obetydligt. Gå och ta Dig en titt! Mindre bibliotek med relativt sett stora andelar svenska böcker är Drumsö, med ca 18 % svenska böcker, Munksnäs med nästan lika många och dessutom Södra Haga, och Gamlas samt det lilla Brändö bibliotek. Men kom i håg, det finns svenska böcker i alla Helsingfors stadsbiblioteks filialer. Gå och bekanta Dig med dem, låna, ställ frågor, kom med önskemål, och använd Dig av möjligheten att beställa från andra bibliotek. Välkommen!

Vanda - en svensk kärna i en stor stad

År 1856 beslöts det i dåvarande Helsinge socken att anslå 25 rubel för grundandet av ett svenskt lånebibliotek. Senare beviljades ytterligare 50 rubel för anskaffandet av nyttig litteratur. Varje boklån betingade då 25 kopek. Idag, år 1994, kan man låna böcker på drygt 100 ställen, det finns ett huvudbibliotek, fyra region- bibliotek och 14 bibliotek, som sorterar under dem. Vidare har vi 2 patientbibliotek och 2 bokbussar, som har 86 hållplatser. Mediabeståndet har vuxit till ca 600 000 volymer och biblioteket är sammanlagt öppet 685 timmar i veckan.

Två svenska tjänster - en för barn och en för vuxna.

Tom Eckerman har den svenska servicen för barn och ungdomar som sitt ansvarsområde. Samarbetet med daghem och skolor prioriteras. Tom finns varje torsdagskväll på huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning. På tisdagar är han i Sandkulla barn- och ungdomsbibliotek som är öppet 8-12. På onsdagar åker han med den svenska bokbussturen till skolorna i Kyrkoby, Helsinge och Västersundom. Svensk sagotimme är det varje måndagmorgon omväxlande i Håkansböle, Dickurs by och Mårtensdal. Jutta Leffkowitsch leder arbetet vid cirkulationscentralen och ser därigenom till att alla bibliotek i Vanda har ett tillfredsställande utbud av böcker på svenska för alla åldersgrupper. Varje torsdagkväll och de flesta måndagskvällar hittar man henne på allmänna avdelningen i huvudbiblioteket i Dickursby. Det största svenska fasta bokbeståndet finns i Dickursby och i Myrbacka finns ett mindre fast bokbestånd. Dessa kompletteras med cirkulationsböcker. I Mårtensdal och Håkansböle finns små fasta samlingar och rätt omfattande cirkulerande bestånd. Alla övriga bibliotek har svenska böcker. Barbro Nygård är biträdande biblioteksdirektör med ansvar för anskaffningen och mediabeståndet. Hon har också ansvaret för hela den rörliga biblioteksverksamheten t.ex för bokbussarna. På biblioteket ordnas det regelbundet filmförevisning på svenska för barnen och tillsammans med kulturkansliet litterära aftnar och dylikt då och då. Samma lånekort gäller i alla fyra städer

Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland

BIBLIOTEKET

Hanaholmens kulturcentrum är ett bilateralt kulturcentrum för Sverige och Finland. I biblioteket finns aktuell nordisk skönlitteratur på originalspråk samt facklitteratur med tyngdpunkt på områden som svensk kulturpolitik, geografi, historia och litteraturhistoria. I läsesalen finns ett mångsidigt urval av dagstidningar och kulturtidskrifter från Sverige och Finland.

Hanaholmen 02100 Esbo
Lisbet Ruth 461233
Öppet vardagar 9-16. läsesalen 9-18

Nordiska språk- och informationscentret

BIBLIOTEKET

Centret lyder under Nordiska ministerrådet. Centrets bibliotek har facklitteratur från hela Norden inom bl.a. språk, litteratur, historia och samhälle. I läromedelsenheten finns läromedel från från grundskola, gymnasium och yrkesutbildning i Danmark, Norge och Sverige, främst inom ämnena historia, geografi, samhällskunskap och biologi. Žven AV-material såsom videofilmer, diabilder och språkkurser ingår i samlingarna. I läsesalen kan besökarna bekanta sig med dagstidningar och tidskrifter från hela Norden.

Hagnäsgaran 2, 00530 Hfrs
Kristina Virtanen 77477406
Sunna Gröndahl 77477405
Öppet vardagar 10-15.30

Helsingfors stads svenska arbetarinstitut

BIBLIOTEKET

- den litteräta träffpunkten vid institutet betjänar alla inskrivna elever vid Arbis. Dessutom strävar biblioteket till ökat samarbete med andra bibliotek bl.a. genom fjärrlånsverksamhet. Biblioteket är öppet måndag till torsdag 17-20 och dessutom onsdag-torsdag 12-15 under institutets terminer. under loven är biblioteket stängt men bibliotekarien kan kontaktas per telefon vid behov. Bland bibliotekets 10 000 volymer finns nyutkomna romaner, dikter, faktaböcker, kurslitteratur etc. Dagstidningar och ett sextiotal tidskrifter kan läsas i biblioteket. Här finns en stor icke-vetenskaplig samling av litteratur och dokument som berör finlandssvenska frågor. Som specialområde kan också nämnas vuxenpedagogik. Lånetiden är 3 veckor; för kurslitteratur dock endast 1 vecka. I biblioteket ordnas författarträffar och litteraturseminarier.

Arbis bibliotek
Lisbet Muurinen 494949
Dagmargatan 3 00100 Helsingfors

Det funkar på svenska - på biblioteket

Alla stadsbibliotek i Huvudstadsregionen ger service på svenska - mer eller mindre. Följande bibliotek och bibliotekarier är särskilt inriktade på den svenska verksamheten. Kontakta nån av oss så blir vi glada!

De kommunala biblioteken


ESBO STADSBIBLIOTEK
Huvudbiblioteket, Alberga,

Gamla landsvägen 11

Fredrik Therman 517022

Hagalunds bibliotek,

Kulturcentret

Camilla Åhlberg 4307301

Gäddviks bibliotek,

Toppelundsv. 15

Agneta Pennanen 423564

Stensviks bibliotek

Sjögången 3

Nan Nyman, 8022238

Köklax bibliotek,

Hansaberget 2

Petra Laitinen, 812024


GRANKULLA STADSBIBLIOTEK

Hantverksgatan 4

Viveka Floman, Kristina Nordman, 5056400


HELSINGFORS STADSBIBLIOTEK

Huvudbiblioteket i Böle,

Järnvägsmannagatan 8.

För studiebesök: Gunilla Nordberg 1597 221

Bokanskaffningar: Päivi Kinnunen 1597 320

Richardsgatans bibliotek

Richardsgatan 3

Nina Sandelin 1662 850

Birgitta Långbacka 166 2820

Tölö bibliotek ,

Topeliusg. 6

Susanna Söderholm 4022 278

Östra centrums bibliotek,

Åbohusvägen 1

Christina v. Numers 3437 242

Berghälls bibliotek,

Femte linjen 11

Peter Lindfors 7312 4331

Drumsö bibliotek,

Smedjeviksvägen 10

Ulla Mattsson 672 218

Gamlas bibliotek,

Klarinettvägen 5

Mikael Lindström 7312 4127

Munksnäs bibliotek,

Rievägen 22, 481 958

Södra Haga bibliotek,

Stormyrv. 16, 578 037

Brändö bibliotek

K Kallios väg 1 6848 441


VANDA STADSBIBLIOTEK
Huvudbiblioteket i Dickursby

Näckrosvägen 4

Tom Eckerman 839 3973

Jutta Lefkowitsch 839 3679

Barbro Nygård 839 2818 (biträdande biblioteksdirektör)

Myrbacka bibliotek,

Gillerstråket 6 vuxenavdelningen 5045 5554

barnavdelningen 5045 5558

musikavdelningen 5045 5553

Håkansböle bibliotek

Skimmelgränd 2 839 6805

Mårtensdal bibl

Bredängsv. 25045 5944

Sandkulla barn- och ungdomsbibl

Idrottsv. 4

Tom Eckerman 839 3395


Institutionsbibliotek med svenska samlingar

ARBIS BIBLIOTEK

Dagmargatan 3 Lisbet Muurinen 408546

HANAHOLMENS BIBLIOTEK

Hanaholmen 02100 Esbo Lisbet Ruth 461233 Öppet vardagar 9-16. läsesalen 9-18

NORDISKA SPRÅK- OCH INFORMATIONSCENTRET

Hagnäsgatan 2, 00530 Hfrs Kristina Virtanen 77477406 Sunna Gröndahl 77477405 Öppet vardagar 10-15.30

Kom ihåg att fråga efter böcker på svenska - om du vill ha såna även i framtiden