JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

18.12.2002

Lakihanke vaarantaa Hongkongin ay-oikeudet

Kiinan itsehallinnollisessa osassa Hongkongissa valmistellaan lakia, joka uhkaa kaventaa ratkaisevasti hongkongilaisten ay-oikeuksia. Lakiluonnoksen mukaan Kiinan johto saisi oikeuden kieltää kaikki Hongkongissa toimivat järjestöt, joilla on yhteyksiä Kiinassa kansallista turvallisuutta vaarantaviin organisaatioihin.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n tuoreen Hongkong-raportin tekijä Collin Harker pitää suunnitelmaa suorana hyökkäyksenä Hongkongin itsenäistä ay-liikettä vastaan. Se johtuu siitä, että Kiina ei salli alueellaan itsenäisiä ay-järjestöjä, vaan pitää niitä kansallisen turvallisuuden uhkina.

Ilman huononnuksiakin ay-oikeudet ovat Hongkongissa heikoilla. Alle prosentti työntekijöistä on kollektiivisten työehtosopimusten piirissä, eikä solmituilla kollektiivisopimuksilla ole lain suojaa. Julkisella sektorilla ei ole lainkaan kollektiivisia työehtoneuvotteluja.

Saksassa ammattiliitto ver.di vastustaa kauppojen aukioloajan pidentämistä

Saksassa liittokansleri Gerhard Schröderin hallitus suunnittelee kauppojen lauantaisen aukioloajan pidentämistä kahdeksaan illalla. Ammattiliitto ver.di on pidennystä vastaan. Järjestön analyysin mukaan aukioloajan pidentäminen johtaisi alan työllisyyden vähenemiseen, koska yritykset painaisivat työvoimakustannuksiaan alas entistä tiukemmin. Muutoin pidennetty aukioloaika söisi kannattavuutta, sillä liikkeiden kokonaismyyntiä pidennys ei lisäisi. Ver.di:n johdon jäsen Franziska Wiethold varoittaa Schröderin hallitusta, että se ei voi edetä suunnitelmansa toteuttamisesta kohtaamatta ver.di:n vastarintaa.

Japanissa yhä enemmän ylitöitä korvauksetta

Japanilaiset tekevät yhä enemmän ylitöitä korvauksetta. Suuntaus ilmenee ammatillisen keskusjärjestön Rengon tekemästä laajasta selvityksestä. Runsaat puolet otokseen kuuluneista 44 000 jäsenestä vastasi kyselyyn. Lähes 48 prosenttia vastanneista kertoi tekevänsä korvauksetta ylitöitä. Heille kertyy niitä keskimäärin 29,6 tuntia kuukaudessa, mikä on 1,4 tuntia enemmän kuin neljä vuotta sitten. Miehet tekivät korvauksetta ylitöitä keskimäärin puolitoista kertaa pidempään kuin naiset.

Ylitöitä korvauksetta tehneistä 44,7 prosenttia perusteli menettelyään työkiintiöiden täyttämisellä. Lähes viidennes totesi, että korvauksen pyytäminen ylitöistä on hankalaa.