JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

13.12.2002

VAKL valittaa ILO:lle
ay-väen vainosta Zimbabwessa

(13.12.2002) Maanantaina Zimbabwessa pidätetyt ay-johtajat päästettiin vapaaksi keskiviikkona. Tilanne on kuitenkin koko ajan vaarallinen. Pidätyksen aikana poliisi pahoinpiteli lievästi ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n pääsihteeriä Wellington Chibhebheä ja uhkasi kovemmalla väkivallalla, ellei hän eroa pääsihteerin tehtävästään.

Zimbabwelaisen Daily News -lehden mukaan pidätettynä olleita ay-johtajia tullaan syyttämään pahamaineisen yleistä järjestystä ja turvallisuutta koskevan lain 5. osan perusteella. Siinä käsitellään yritystä syrjäyttää maan hallitus perustuslain kanssa ristiriidassa olevilla keinoilla. Rikkomuksen enimmäisrangaistus on 20 vuotta vankeutta.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL, jonka jäsenjärjestö SAK on, aikoo valittaa Kansainväliselle työjärjestölle ILO:lle tavasta, jolla Zimbabwen viranomaiset ovat viime aikoina kohdelleet ay-liikkeen jäseniä.

 

 

 

Portugalissa vuorokauden yleislakko hallituksen työreformia vastaan

(12.12.2002) Portugalissa järjestettiin tiistaina yleislakko, joka keskeytti työt suuressa osassa työpaikkoja varsinkin julkisella sektorilla. Lakolla ay-liike painosti päättäjiä luopumaan suunnitelmastaan muuttaa työlainsäädäntöä yksipuolisesti työnantajia suosivaksi.

Pääministeri Jose Manuel Durao Barroson porvarillisen hallituksen ehdotukset väljentävät irtisanomisen ehtoja ja muuttavat työaikamääräyksiä nykyistä joustavammiksi. Lisäksi lyhytaikaisten työsuhteiden ja koeaikojen käyttö helpottuisi. Lakolla työläiset protestoivat myös julkisen sektorin säästöpäätöksiä, jotka lopettavat työpaikkoja ja huonontavat julkisia palveluja.

Tiistaisen lakon järjesti lähes 900 000 jäsenen ammatillinen keskusjärjestö CGTP. Edellisen yleislakon se organisoi marraskuun puolivälissä yhdessä etupäässä toimihenkilöitä edustavan ammatillisen keskusjärjestön UGT:n kanssa. Myös silloin oli kysymys hallituksen työreformista ja säästöpäätöksistä.

Pääministeri Durao Barroson mukaan työreformille ja budjettia tasapainottaville säästöille ei ole vaihtoehtoa huolehdittaessa Portugalin kilpailukyvystä kansainvälisessä taloudellisessa kilpailussa.

 

Zimbabwessa 12 ay-johtajaa pidätettynä

(11.12.2002) Zimbabwen poliisin tiedottaja Wayne Bvudzijena ilmoitti eilen illalla tiedotusvälineille, että maanantaina pidätetyt ay-johtajat ovat yhä viranomaisten huostassa. Pidätettynä on ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n pääsihteerin Wellington Chibhebhen lisäksi yksitoista ay-toimitsijaa. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL välitti eilen tiedon, jonka mukaan Chibhebhe ja hänen kanssaan pidätetyt neljä muuta ay-johtajaa on vapautettu.

Eiliseen protestipäivään maan taloudellista ja sosiaalista ahdinkoa vastaan osallistui 30 prosenttia työntekijöistä, mielenilmauksen ay-liikkeen tukemana järjestänyt kansalaisjärjestöjen NCA-verkosto arvioi. Protestin päämuotona oli työnteon keskeyttäminen.

Zimbabwen poliisi
pidätti viisi ay-johtajaa

(10.12.2002) Zimbabwen poliisi pidätti eilen iltapäivällä ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n pääsihteerin Wellington Chibhebhen ja neljä muuta ay-liikkeen johtohenkilöä. Pidätetyt päästettiin vapaaksi illalla. Pidätykset olivat uusin vaihe pitkässä sarjassa ay-aktiivien, -johtajien ja -järjestöjen vainoamista, jossa viranomaiset käyttävät myös väkivaltaa.

Zimbabwen johto syyttää 200 000 jäsenen ZCTU:ta toimimisesta keskeisen oppositiovoiman MDC:n ulokkeeksi. Ay-keskus on torjunut syytöksen ja korostaa keskittyvänsä palkansaajien etujen puolustamiseen.

Tänään usean kansalaisjärjestön verkosto NCA on järjestänyt Zimbabwessa protesteja maan katastrofaalista taloudellista ja sosiaalista tilannetta vastaan. ZCTU on tukenut tapahtumien järjestämistä. Protesteihin ei ole sisällytetty mielenosoitusmarsseja, koska poliisin väkivaltaisen puuttumisen riski on niin suuri.

Zimbabwen kriisi johtuu ennen muuta maan pitkäaikaisen presidentin Robert Mugaben hallinnon mielivaltaisista ja epädemokraattisista toimintatavoista.